gavel-1-810x500.jpg

Šesť zástancov života bolo uznaných vinnými z federálnych trestných činov pri záchrane v Tennessee, hrozí im viac ako 10 rokov väzenia

25
Kultúra života

Šesť zástancov života bolo v utorok odsúdených za federálne trestné činy za porušenie zákona o slobodnom prístupe na kliniku (Freedom of Access to Clinic Entrances - FACE) počas pokojného protestu v roku 2021 v potratovom zariadení neďaleko Nashvillu v štáte Tennessee, v klinike, ktorá bola odvtedy nútená prestať poskytovať interrupcie.

Porota vyniesla v utorok neskoro večer rozsudok o vine šiestich zástancov života, ktorí sa v marci 2021 zúčastnili na “záchrannej akcii” na klinike Carafem Health Center v meste Mt Joliet v štáte Tennessee, na predmestí Nashvillu. Rozsudok bol vynesený napriek tomu, že len o rok a pol neskôr bolo to isté zariadenie nútené prestať vykonávať interrupcie, aby vyhovelo pro-life legislatíve Tennessee’po zvrhnutí rozsudku Roe v. Wade v júni 2022. 

Zástancovia ochrany života, ktorí boli v utorok odsúdení, sú Chester Gallagher z Lebanonu v štáte Tennessee; Heather Idoni a Calvin Zastrow z Michiganu; Coleman Boyd z Boltonu v štáte Mississippi a Dennis Green z Cumberlandu vo Virgínii. 

Odsúdený bol aj Paul Vaughn z Centerville v štáte Tennessee, kresťanský manžel a otec 11 detí, ktorý bol zadržaný na muške v rodinnom dome v roku 2022.

Čítajte: FBI raids pro-life father of 11 with guns drawn in-front-of-children weeks after Mark Houck raid 

Bývalá záchranárka Caroline Davisová bola v súvislosti so záchranou v Tennessee dodatočne obvinená a v októbri 2023 priznala svoju vinu. Podľa The Tennessean Davisová teraz “spolupracuje s vládou” a súhlasila s tým, že “bude na súde svedčiť proti svojim spoluobžalovaným.” Predtým svedčila proti obžalovaným v samostatnom prípade Washington, D.C., pri ktorej boli všetci účastníci obvinení z porušenia zákona FACE a okamžite uväznení.

Takisto ako Davisová, aj Idoniová sa zúčastnila na záchrannej akcii vo Washingtone, D. C. Aj v tomto prípade bola usvedčená z porušenia zákona FACE a bola uväznená až do vynesenia rozsudku.

Každému z protestujúcich, ktorí sa zúčastnili na záchrane v Tennessee, teraz hrozí až 10 a pol roka za mrežami a pokuta až do výšky 260 000 dolárov. 

Vynesenie rozsudku sa má uskutočniť 2. júla.

Odsúdenie prichádza po tom, ako federálna veľká porota v Nashville vzniesla v októbri 2022 obvinenia proti 11 zástancom života vrátane šiestich odsúdených v utorok, pričom ich obvinila, že “si navzájom pomáhali, použili silu a fyzické obštrukcie s cieľom zraniť, zastrašiť a zasahovať do zamestnancov kliniky a pacientky, ktorá vyhľadávala služby reprodukčného zdravia [interrupcie].” Koncentračný tábor prežil Eva Edlová, vtedy 87-ročná, bola medzi obvinenými, informoval vtedy LifeSite .

ČÍTAJ: 87-ročný človek, ktorý prežil koncentračný tábor, je medzi 11 pro-lifers, ktorí boli postihnutí federálnymi obvineniami v rámci najnovšieho zásahu FBI

Napriek obvineniam bola zmienená záchranná akcia výrazne pokojná. Účastníci stáli vo vnútri budovy, spievali hymny a niektorí sedeli pred dverami, aby zabránili vstupu a odchodu.

Nahrávka z plánovaného protestu, ktorú zverejnila pro-life organizácia Live Action, zobrazuje pro-liferov, ako stoja a sedia vo vnútri chodby budovy, spievajú hymny, modlia sa a odmietajú odísť. Niektorí zástancovia života sedeli pred dverami v pasívnej snahe zabrániť zamestnancom a pacientom pokračovať v interrupciách. Pri jednej príležitosti sa protestujúci pokúsili zapojiť do rozhovoru ženu, ktorá zjavne chcela podstúpiť interrupciu, o vzácnosti jej nenarodeného dieťaťa.

Podporovatelia pro-liferov reagovali na ich odsúdenie s rozhorčením a sklamaním.

Starší poradca Spoločnosti Thomasa Mora Steve Crampton uviedol v vyhlásenie, že rozsudok bol “frustrujúcim neúspechom” pre jeho klienta Vaughna, “pre jeho rodinu a pre širokú pro-life komunitu, ktorá zhromažďovala podporu pre Paula odo dňa jeho zatknutia pred očami jeho manželky a detí ťažko ozbrojenými agentmi FBI, až po súdny proces.”

Republikánsky americký senátor Mike Lee z Utahu obvinil Bidenovu administratívu z dvojakého metra, pokiaľ ide o zákon FACE, ktorý má údajne okrem potratových zariadení chrániť aj pro-life tehotenské centrá a kostoly.

“[T]o, že Bidenova administratíva uväzňuje ľudí za modlitby na potratových klinikách, pričom ignoruje násilné činy v kostoloch a tehotenských centrách,” povedal senátor Lee na X. “Toľko ťavy. Toľko posadnutej pozornosti venovanej neškodným veciam, ktoré sa mylne považujú za komáre.”

Republikáni znepokojení tým, že Bidenova administratíva’sa sústredila na zástancov ochrany života so zjavným vylúčením pro-potratových a protikresťanských aktivistov, viedli väčšinu GOP v USA. Snemovne reprezentantov, aby v januári 2023 vytvorila “Weaponization of Government” Select Committee, ktorý má vyšetriť údajné prípady zasahovania FBI a iných federálnych spravodajských agentúr’ do domácej politiky vrátane používania zákona FACE na zatýkanie zástancov života, ako sú Mark Houck a Vaughn.

Mnohí republikánski zákonodarcovia a ďalší konštatovali, že Bidenova administratíva “selektívne presadzuje” zákon FACE Act, aby išla po pro-liferoch, pričom neurobila dosť pre stíhanie viac ako 100 útokov na pro-life tehotenské centrá a kostoly, odkedy U.Najvyšší súd USA’návrh rozhodnutia, ktorým sa zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, bol zverejnený. 

Demokrati zo svojej strany tvrdili, že republikáni šíria “dezinformácie” a “falošný príbeh”, pričom tvrdili, že federálna vláda sa nezameriava na zástancov života, ktorí podľa nich predstavujú väčšiu hrozbu ako aktivisti za potraty. Tieto tvrdenia prichádzajú napriek tomu, že prevažná väčšina politických násilností súvisiacich s potratmi v poslednom čase bola zameraná na pro-life organizácie, čo priznal aj riaditeľ FBI Chris Wray.