Michael-Cassidy-2-810x500.jpg

Kresťanský veterán obvinený zo zločinu z nenávisti za zničenie satanistickej modly

28
Neutral

Kresťanský námorný veterán čelí obvineniu zo zločinu z nenávisti po tom, čo zničil modlu Satanského chrámu postavenú na Kapitole štátu Iowa.

Pokrajskí prokurátori zvýšili obvinenie voči Michaelovi Cassidymu na obvinenie zo zločinu z nenávisti.

“Pán Cassidy je obvinený zo zločinu z nenávisti. Cassidy 14. decembra v Kapitole štátu Iowa demontoval Bafometov oltár a zničil hlavicu, ako sa uvádza v správe štátnej hliadky štátu Iowa,”uviedla v utorok v tlačovej správe kancelária prokurátora’“Na základe informácií od poškodených sa náklady na výmenu alebo opravu majetku pohybujú od 750 do 1 500 USD. Táto suma by podľa oddielu 716.5. zákonníka štátu Iowa znamenala trestný čin tretieho stupňa, teda ťažký priestupok."”

Výstavka bola postavená v blízkosti betlehemu v štátnom kapitole. Zatiaľ čo niektorí republikáni, ako napríklad floridský guvernér Ron DeSantis, kritizovali displej, iní, ako napríklad guvernérka Iowy Kim Reynoldsová, uviedli, že musí zostať na svojom mieste a že odpoveďou na satanistický displej je viac slobody prejavu.

“Okrem toho dôkazy ukazujú, že obžalovaný urobil vyhlásenia pre orgány činné v trestnom konaní a verejnosť, ktoré naznačujú, že zničil majetok kvôli náboženstvu obete,”uviedla kancelária prokurátora”To zvyšuje obvinenie na tretí stupeň trestného činu poškodzovania osobných práv, čo je podľa oddielu 729A.2 zákonníka štátu Iowa trestný čin triedy D..”

Čítajte: Satanistickú modlu na Kapitole štátu Iowa zničil kresťanský vojenský veterán

Cassidy hrozí mu v prípade usvedčenia až päť rokov väzenia a/alebo tisíce dolárov pokuty. Obžalovaný bude 15. februára.

Veterán námorníctva, ktorý pochádza z Mississippi, už skôr uviedol, že ho k strhnutiu modly motivovalo jeho náboženstvo.

“Svet môže kresťanom hovoriť, aby submisívne prijali legitimizáciu satana, ale nikto zo zakladateľov by nepovažoval vládne schvaľovanie satanských oltárov v budovách Kapitolu za chránené prvým dodatkom,” Cassidy povedal kresťanskej publikácii The Sentinel. “Protikresťanské hodnoty sa v posledných desaťročiach neustále viac a viac dostávajú do hlavného prúdu a kresťania sa zväčša správajú ako povestná žaba vo vriacej vode.”

“Videl som túto rúhavú sochu a bol som pobúrený,” povedal Cassidy v decembri minulého roka. “Moje svedomie je v zajatí Božieho slova, nie byrokratického nariadenia. A tak som konal.”

Konzervatívci sa rýchlo postavili na jeho stranu a na GiveSendGo vyzbierali viac ako 80 000 dolárov na jeho právnu obhajobu.

Mnohí konzervatívci kritizovali aj obvinenia zo zločinu z nenávisti.

“Satanizmus je doslova zlo. Nie je ‘zločinom z nenávisti’ zničiť sochu venovanú zlu,” napísal anglikánsky kňaz Calvin Robinson na X (predtým známy ako Twitter).

“Postavenie sochy Satana sa zdá byť v prvom rade bližšie k zločinu z nenávisti ako sťatie sochy zasvätenej nenávisti, zlu a lži podľa definície,” konzervatívny komentátor John Hawkins napísal.

“Zločin z nenávisti… voči diablovi,” napísal vedúci redaktor Babylon Bee Joel Berry.

Ostatní vyzvali guvernérku Kim Reynoldsovú a generálnu prokurátorku Brennu Birdovú, obe republikánky, aby zasiahli.

Čítajte: DeSantis má pravdu: Amerika’otcovia zakladatelia by nikdy neuznali satanizmus za verejné náboženstvo

Tvrdenie satanistov’, že patria k náboženstvu, treba preskúmať

Tvrdenie, že Satanský chrám je náboženstvo, spochybnilo niekoľko právnych expertov.

Andrea Picciotti-Bayer, právna analytička EWTN, predtým uviedla, že Satanský chrám nie je náboženská inštitúcia chránená prvým dodatkom.

“Musíme sa vyhnúť pokušeniu chcieť sa vzdať našich zásad slobody prejavu a myslieť si, že postaviť sa proti Satanskému chrámu možno len cenzúrou,” povedala pre Catholic News Agency. “Neverím, že musí. Myslím si, že naše princípy náboženskej slobody a slobody prejavu v skutočnosti prevažujú na strane vylúčenia zosmiešňovania z našich verejných priestorov.”

“Prvé princípy, ktoré podporujú tieto základné slobody, ako je náboženská sloboda a sloboda prejavu, neprijali frašku, akú sa snaží vystaviť Satanský chrám,”povedala. “Nechránia ani nenáboženské zosmiešňovanie týchto druhov základných a dôležitých osláv.”

“Najmä zakladatelia, dokonca aj tí, ktorí sami neboli”zvlášť nábožensky založení, vedeli a často hovorili o dôležitosti náboženského ľudu a o tom, že najmä kresťanské cnosti a etika sú kľúčom k zdravému občianstvu,” povedala.

Tvrdenia Satanského chrámu spochybnili aj ďalší právni experti. Skupina sa snaží vytvoriť “poškolské kluby Satan” na verejných školách, predovšetkým ako protiváhu kresťanských skupín s názvom Kluby dobrej správy.

Mat Staver, zakladateľ Liberty Counsel, v roku 2016 uviedol, že satanisti sú v skutočnosti ateisti a nemajú’životaschopné nároky na rovnaký prístup.

“Takzvaná skupina Satanic Temple je hŕstka ateistov, ktorí sa maskujú ako takzvaní satanisti. Táto skupina nie je legitímna. Jej jediným dôvodom existencie je postaviť sa proti Klubom dobrej správy,”Staver predtým uviedol. “Kluby dobrej správy učia morálke, rozvoju charakteru, vlastenectvu a úcte z kresťanského hľadiska. Verejné školy tieto kluby vítajú, pretože zlepšujú správanie žiakov a Najvyšší súd sa postavil na stranu týchto klubov.”

PREČÍTAJTE SI: Satanic Temple zosmiešňuje pro-life sudcu Samuela Alita’matku v novej schéme potratov cez webovú kameru