C-DOT-Chris-Mackness-810x500.jpg

Kresťanský raper v novej pro-life piesni "The Cry" zobrazuje potrat z pohľadu dieťaťa

25
Kultúra života

Kanadský kresťanský raper vydal novú pro-life pieseň z pohľadu nenarodeného dieťaťa, ktorému hrozí potrat. 

Chris Mackness z Hamiltonu v Ontáriu je už roky kresťanským umelcom pod umeleckým menom C-DOT. Na portáli Youtube získal viac ako 10 000 odberateľov a má hitový singel s takmer 1 miliónom videní. Mackness sa nedávno cítil povolaný vytvoriť pro-life pieseň s názvom “The Cry,”, ktorá využíva živé rozprávanie na zachytenie emocionálneho utrpenia obetí potratu. V exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews Mackness vysvetlil zámer tejto piesne a jej zmiešané prijatie. 

“Nedávno som ju predniesol acapella na majstrovstvách v slam poetry v umeleckej galérii v Hamiltone a každú báseň hodnotilo päť porotcov,” povedal. ”Na každú inú báseň vrátane mojej prvej básne [porotcovia] dali všetci skvelú spätnú väzbu, všetci veľmi neutrálnu, a až keď som predniesol “The Cry” prvú báseň, porotca jej dal nulu z desiatich.” 

Mackness povedal, že MC potom dal publiku možnosť vyjadriť sa, čo dopadlo prekvapivo dobre. 

“Bola tam veľká časť ľudí, ktorí tlieskali na súhlas s nulou z desiatich, ale potom zvyšok porotcov dal deviatky a desiatky z desiatich a potlesk bol oveľa väčší pre vyššie hodnotenia.” 

Myslí si, že to ukazuje, že je veľa ľudí, ktorí mlčky súhlasia s hnutím za život, ale sú nervózni sa verejne prejaviť zo strachu o svoje vzťahy a prácu. 

“Keď [viete], že sú tu aj iní ľudia, ktorí súhlasia…, tak si poviete, ‘Wow, nie som sám, kto verí v to, čo’je správne, takže môžem aj zatlieskať a môžem to aj podporiť a je tu’celá komunita, ktorá súhlasí.'” 

Aj keď je Mackness zvyknutý na to, že jeho tvorbu hodnotia a posudzujú mnohí, ešte nikdy nevystúpil s takouto kontroverznou piesňou pred živým publikom. 

“Predtým som bol neuveriteľne nervózny, modlil som sa celé dni,” povedal. ” Modlil som sa so svojou priateľkou, modlil som sa so svojou rodinou, oslovil som ľudí, oslovil som modlitebné tímy, cirkevné skupiny. Pravdepodobne sa modlilo aspoň 80 až 150 ľudí.” 

Mackness’ vyvíjajúca sa viera ho posilnila a viedla k tvorbe hudby, ktorá rieši ťažké problémy. Jeho transformácia dokonca vyústila do zmeny významu jeho umeleckého mena. C-DOT pôvodne znamenalo Chris Defender of Truth (Chris obranca pravdy).   

“Vývoj mojej hudby… je uvedomenie si, že pravda sa bráni sama, a zatiaľ čo na začiatku som chcel byť hrdinom príbehu a chcel som pomôcť tomuto zlomenému a padlému svetu, veľa z toho súvisí s hrdosťou, a to som si’uvedomil až neskôr,” povedal.  

Mackness teraz vidí vo svojom umeleckom mene skryté ďalšie posolstvo, ktoré lepšie odráža jeho zmýšľanie. 

 Uvedomil som si, že ďalší význam tohto mena C-DOT môže byť Kristus, bodka. Takže [to predstavuje] prechod od toho, že som chcel byť hrdinom, k tomu, že som si uvedomil, že nie som hrdinom príbehu a že hrdinom je Kristus.” 

PREHĽAD: Nová pro-life rapová pieseň silne zobrazuje srdcervúcu realitu potratov

S veľkým dôrazom na evanjelizáciu sa Mackness vyhol tomu, aby “Kričal” útočil na zástancov potratov. Namiesto toho sa zameral na vykreslenie živého a pravdivého obrazu smrteľnej praxe potratov. 

“Pieseň končí otvoreným koncom. Snažil som sa, aby pieseň nebola jasná v tom, na čom stojí. …Necháva poslucháča, aby sa rozhodol, ale len jasne zobrazuje [potrat],” povedal. “Pravda o potrate je taká, že je tam život, a tak dúfam, že práve zobrazením pravdy príbehu to ľudí privedie k tomuto záveru.” 

Písnička mu trvala šesť mesiacov kvôli starostlivému výberu textu. Mackness chcel byť emocionálne citlivý voči tým, ktorých by mohla zraniť. 

“Keď som prvýkrát napísal ten refrén, vzlykal som, skutočne som vzlykal. Duchovne som cítil prítomnosť stoviek miliónov detí, ktoré boli zabité potratom."” 

“The Cry” sa zámerne snaží rozšíriť lásku a porozumenie, pretože verí, že je to najúčinnejší spôsob, ako zmeniť srdcia a mysle. 

“Preto mám verše od dieťaťa, ktoré chápe, odkiaľ matka prichádza, ako napríklad ‘Viem, že sa bojíš, teraz’si len ty a strach.’ 

Mackness dúfal, že tento prístup pomôže priniesť jeho posolstvo aj tým, ktorí s ním nesúhlasia. 

“Poslal som [‘The Cry’] jednej pro-choice organizácii a dostal som negatívnu odpoveď, v ktorej sa píše ‘Panebože, ako ste to mohli urobiť? Snažíte sa’utláčať ženy. Absolútne neprijateľné.’ A potom som skončila odpoveďou: ‘Respektíve, vôbec neverím, že vaša organizácia pomáha ženám,’ a potom ma zablokovali.” 

“The Cry” pri zobrazovaní potratov sa neštíti ničoho. Vyvrcholenie piesne vrcholí, keď je dieťa zavraždené a kričí od strachu a bolesti. 

“Pravda nevyhnutne môže vyvolať kontroverziu, ale mojou úlohou nie je byť kontroverzný. Áno, Ježiš priniesol meč, ale kontroverzia okolo jeho posolstva bola vedľajším produktom pravdy. Neprišiel len preto, aby vyvolával rozruch a rozrušoval ľudí.” 

Vzdor tomu, že mu mnohí radia, aby sa nepúšťal do písania pro-life piesní, Mackness je stále otvorený tvorbe podobného obsahu v budúcnosti. 

“Hudba bola vždy príležitosťou vyjadriť svoj príbeh,” povedal.  “Ak sa nebudem’zasadzovať za pravdu a za niečo, na čom naozaj záleží a čo’naozaj pomôže ľuďom, tak prečo ešte robím hudbu?"” 

Najmä jeho motivácia vychádza z viery a dôvery v Boha. 

“Ak sa nebudete’zasadzovať za to, čo je správne, čo potom ešte budete v živote robiť?"” pokračoval, “Urobte všetko pre to, aby ste boli v súlade s pravdou Božieho’slova. Všetci sme cenní od počatia až po prirodzenú smrť.” 

Spievodné video k “Volaniu” nájdete tu. (Nepoužíva grafické zobrazenie.) Ďalšie informácie a piesne C-DOT nájdete tu. Medzi klasickejšími kresťanskými skladbami sú aj piesne, ktoré karhajú našu pornografickú kultúru a rozoberajú duchovný a politický stav svetových záležitostí.  

PREHLIADNITE: Youtube zakázal tento silný pro-life hudobný videoklip. Umelec ho potom zažaloval.