biden-810x500.jpg

Bidenova administratíva sa snaží zastaviť vývoz skvapalneného zemného plynu kvôli "klimatickej kríze

11
Neutral

Povedzte kanadským politikom, aby neopakovali energetickú nočnú moru Alberty’- pošlite odkaz hneď teraz

Bidenova administratíva pozastavuje proces posudzovania terminálov na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG), čo by mohlo mať vážne dôsledky pre americkú energetickú dominanciu.

Biely dom nariadil pozastavenie a poveril ministerstvo energetiky (DOE), aby posúdilo vplyv navrhovaných vývozných terminálov na klímu ako faktor pri určovaní, či sú vo verejnom záujme. Hoci toto rozhodnutie priamo nezabráni projektu Calcasieu Pass 2 (CP2) alebo iným zariadeniam na vývoz LNG, mohlo by byť prvým krokom k zrušeniu a potenciálne otriasť už existujúcim financovaním obrovských infraštruktúrnych projektov.

Čítajte: Komisárka EÚ na summite v Davose v roku 2024 chválila pasy vakcín ako model pre umelú inteligenciu v zdravotníctve

USA vyviezli za prvých šesť mesiacov roku 2023 viac zemného plynu ako ktorákoľvek iná krajina na svete, podľa amerického Úradu pre energetické informácie a nové vývozné terminály by túto dominanciu ešte rozšírili . Oznámenie bolo očakávané od minulého týždňa a teraz je oficiálne.

“Moja administratíva dnes oznamuje dočasné pozastavenie čakajúcich rozhodnutí o vývoze skvapalneného zemného plynu – s výnimkou neočakávaných a okamžitých mimoriadnych udalostí v oblasti národnej bezpečnosti,” uviedol Biden vo vyhlásení. “Počas tohto obdobia sa dôkladne pozrieme na vplyv vývozu skvapalneného zemného plynu na náklady na energiu, energetickú bezpečnosť Ameriky”a naše životné prostredie. Táto prestávka v schvaľovaní nových projektov LNG vníma klimatickú krízu tak, ako je: ako existenčnú hrozbu našej doby. Zatiaľ čo republikáni z MAGA úmyselne popierajú naliehavosť klimatickej krízy a odsudzujú Američanov na nebezpečnú budúcnosť, moja administratíva nebude spokojná. Nebudeme ustupovať špeciálnym záujmom.”

Predstavitelia Bieleho domu sa údajne pred rozhodnutím stretli s niekoľkými aktivistami, vrátane 25-ročného vplyvného človeka z portálu TikTok a členov konfrontačnej skupiny známej ako Klimatický vzdor. Skupiny environmentálnych aktivistov tlačili na Bidena, aby projekt zastavil, najmä po tom, čo administratíva vlani povolila realizáciu projektu ConocoPhillips’ Willow na Aljaške. Mladí voliči a environmentálni aktivisti sa formujú ako kľúčové voličské skupiny pre Bidena v prezidentských voľbách v roku 2024.

Nekonkrétne v kontexte amerického LNG priemyslu, najväčšími porazenými Bidenovej administratívy rozhodnutia pozastaviť posudzovanie vývozného terminálu by nakoniec mohli byť spojenci USA v Európe. Vývoz amerického LNG do Európy sa od začiatku vojny na Ukrajine výrazne zvýšil a európske firmy investovali obrovské sumy peňazí do rozširovania infraštruktúry na dovoz LNG, ktorá by doplnila americké vývozné zariadenia, ako je CP2. Mnohí znalci pripisovali americkému LNG zásluhu na tom, že Európa sa môže odpútať od ruských dodávok a poskytnúť pevnú politickú podporu Ukrajine.

Čítajte: Koniec amerického impéria: Blíži sa zmena režimu na Západe?

“Je to výhra pre Rusko a prehra pre amerických spojencov, pracovné miesta v USA a globálny pokrok v oblasti klímy,” povedal o rozhodnutí Mike Sommers, prezident a výkonný riaditeľ Amerického ropného inštitútu. “Nie je potrebné žiadne preskúmanie, aby sme pochopili jasné výhody amerického LNG pre stabilizáciu globálnych energetických trhov, podporu tisícov amerických pracovných miest a zníženie emisií na celom svete prechodom krajín na čistejšie palivá. Toto nie je nič iné ako porušenie sľubu spojencom USA a je’čas, aby administratíva prestala hrať politiku s globálnou energetickou bezpečnosťou.”

Ostatné skupiny obchodujúce so zemným plynom rozhodnutie zatratili ešte predtým, ako sa stalo oficiálnym, a v stredajšom list ministerke energetiky Jennifer Granholmovej, že “geopolitické a klimatické výhody amerického vývozu energie nemožno udržať regulačným režimom, ktorý sa pohybuje podľa rozmarov politických tlakov.”

“Dočasné pozastavenie sa vzťahuje na všetky súčasné a budúce žiadosti, ktoré sú v štádiu riešenia, až do ukončenia analýzy. Analýza prejde pred jej dokončením obdobím verejného pripomienkovania,”hovorca DOE povedal pre Daily Caller News Foundation. “DOE nepovažuje žiadosti za zrelé na preskúmanie, kým neukončí ich posudzovanie podľa Národného zákona o environmentálnej politike (NEPA).”

Biely dom bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár.

Prevzaté so súhlasom Daily Caller News Foundation.

Povedzte kanadským politikom, aby neopakovali energetickú nočnú moru Alberty’– pošlite správu teraz