Helena-Karabela-810x500.jpg

Návrh ontarijského katolíckeho správcu viedol ku každodennému recitovaniu modlitby Pána v školách

17
Kultúra života

Studenti jednej z ontarijských katolíckych školských rád sa už dva roky každé ráno modlia modlitbu Otče náš” vďaka odvážnej iniciatíve veriacej správkyne.

Správkyňa Helena Karabela zo školskej rady Halton Catholic District School Board (HCDSB) v Oakville hovorí, že študenti celej školskej rady sa modlia modlitbu Otče náš” už približne 500 dní. 

“Modlitbu Pán”nás naučil Ježiš,” povedala Karabela pre LifeSiteNews. “V zmätených a ťažkých časoch nám všetkým, v každom veku, ukazuje, že Boh Otec nás miluje a stará sa o všetky naše potreby.”  

“Modlitba má vlnový účinok. Môže zmeniť jednotlivca, ale má vplyv aj na školské spoločenstvo a ďalšie okolie,” dodala.  

V e-maile z 25. januára svojim priaznivcom Karabela prezradila, že pred dvoma rokmi predložila návrh na opätovné zavedenie modlitby Pán’do úvodných cvičení všetkých škôl HCDSB. 

“Tento návrh bol úspešne prijatý a vďaka tomu sa tisíce študentov každý deň v škole modlia modlitbu Pán’”, vyhlásila.  

V HCDSB študuje približne 36 000 študentov.  

“Modlitba, najmä Modlitba Pána’prináša Ježiša do našich priateľstiev a kultúry,” povedala Karabela pre LifeSiteNews.  

“Silu spoločnej modlitby nachádzame v Ježišových vlastných slovách: ‘Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja uprostred nich” (Mt 18, 20 RSV),'” dodala.  

“Je dôležitou povinnosťou všetkých ľudí zodpovedných za katolícke vzdelávanie, aby sa ubezpečili, že študenti dostávajú potrebnú výučbu, a to nielen v matematike, prírodných vedách a umení, ale najmä vo formácii [prostredníctvom] modlitby a katolíckej náuky,” vyhlásila Karabela.  

“Povzbudzujem všetkých správcov a zamestnancov, aby sa pozreli na svoje politiky a ciele a zistili, ako to možno urobiť ešte lepšie,” pokračovala. “Modlitba ‘Otče náš’ každý deň v HCDSB je určite krokom správnym smerom.” 

PREHLIADKA: Pro-life trustees elected to Catholic school board in Ontario despite fierce-opposition

Iniciatíva Karabely’prichádza v čase, keď je ortodoxný katolicizmus v ontarijských katolíckych školských systémoch’čoraz viac devalvovaný. Správca katolíckej školy v Toronte Michael Del Grande bol súdený pred tribunálom Ontario College of Teachers (OCT) za to, že namietal proti doplneniu transgenderovej ideológie do politiky torontskej katolíckej oblastnej školskej rady a za obhajobu učenia Katolíckej cirkvi, že potraty sú morálne nesprávne. 

Katolícka okresná školská rada v Toronte (TCDSB) sa v poslednom čase často objavuje v správach pre svoj odklon od katolíckej náuky a morálky.  

V januári TCDSB pozvala pro-potratovú a pro-LGBT političku Mitzie Hunterovú ako hlavnú rečníčku na podujatie pre ženy’ 

Tiež v januári TCDSB odporučila svojim zamestnancom pozrieť si pro-LGBT hru o dievčatku, ktoré si myslí, že je chlapec a nakoniec ‘prejde’ na chlapca.  

V novembri 2023 sa TCDSB pozval pro-LGBT o. James Martin, SJ, aby prednášal zamestnancom a pedagógom o tom, ako byť “ústretový” voči študentom, ktorí sa identifikujú ako “2SLGBTQ+.”  

SÚVISIACE: Verný katolícky správca v Toronte dosiahol významné víťazstvo v súdnom procese proti školskej rade