legalizing_euthanasia_1-810x500.jpg

Najvyššia kanadská pro-life skupina vyzýva vládu Trudeaua, aby úplne upustila od rozšírenia eutanázie

9
Kultúra života

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Kampaň Life Coalition (CLC) tvrdí, že Kanaďania potrebujú súcitnú starostlivosť, nie zabíjanie, a vyzýva premiéra Justina Trudeaua, aby natrvalo zrušil, nielen odložil, plánované rozšírenie eutanázie na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami.

“Vďaka Bohu, že toto radikálne rozšírenie programu eutanázie v rámci služby MAiD premiéra Justina Trudeaua’bolo opäť odložené,” povedal pre LifeSiteNews národný prezident CLC Jeff Gunnarson v reakcii na pondelkovú’správu, že plánované rozšírenie kanadského’programu “lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD)” eutanázie bolo opäť odložené. 

“Kanaďania trpiaci duševnými chorobami potrebujú súcitnú starostlivosť, nie zabíjanie,” dodal Gunnarson. 

Gunnarson tiež poznamenal, že napriek odkladu Kanada potrebuje “urýchlene” predložiť ďalší návrh zákona, ako je napríklad porazený návrh zákona C-314 konzervatívneho poslanca Eda Fasta”ktorý vylučuje všetky duševné poruchy z nároku na smrtiacu injekciu.” 

“Takýto návrh zákona zabezpečí, že ako krajina budeme v našej národnej stratégii v oblasti duševného zdravia naďalej uprednostňovať prevenciu samovrážd pred ich zabezpečovaním””povedal Gunnarson.  

Kanada’zákony o MAiD sa mali rozšíriť 17. marca 2024, pretože v roku 2021 bol schválený Zákon C-7, ktorý umožnil aj chronicky chorým – nielen nevyliečiteľne chorým – získať nárok na tzv. smrť s pomocou lekára.  

V pondelok však federálna vláda minister zdravotníctva Mark Holland oznámil, že rozšírenie eutanázie pre osoby trpiace výlučne duševnými chorobami bude odložené. Toto odloženie prišlo po veľkom nátlaku zo strany občanov a lekárov, skupín zaoberajúcich sa duševným zdravím, ako aj skupín za život a provinčných vlád.  

Odklad prichádza aj po tom, ako spoločná správa parlamentného výboru odporučila odložiť rozšírenie MAiD.  

Holland uviedol, že Kanada súhlasí so správou výboru ale nešpecifikoval časový rámec, o aký dlhý odklad pôjde. V súčasnej podobe je stanovený termín 17. marec 2024, do ktorého musí byť predložená legislatíva na oficiálne pozastavenie plánovaného rozšírenia MAiD. 

Vlády mnohých provincií plánované rozšírenie MAiD odsúdili, pričom niektoré tvrdia, že nie je potrebné, a iné, že ich systémy zdravotnej starostlivosti nie sú pripravené na zavedenie nových pravidiel.  

Včera ministri zdravotníctva väčšiny kanadských provincií a teritórií zaslali spoločný list Hollandovi a ministrovi spravodlivosti Arifovi Viranovi, v ktorom naliehajú na federálnu vládu Trudeaua, aby rozšírenie MAiD odložila na neurčito. Zatiaľ nie je jasné, ako Holland a Viran na list zareagujú.  

Súčasný odklad je už druhýkrát, čo bolo rozšírenie pozastavené.

Pôvodne malo vstúpiť do platnosti v marci 2023, ale tlak tých istých skupín viedol liberálov pod vedením Trudeaua k odkladu do roku 2024 prostredníctvom Zákona C-39.

Pôvodný odklad rozšírenia MAiD do roku 2024 prišiel aj po mnohých verejných škandáloch vrátane vyplavenia zprávy o tom, že kanadským veteránom ponúkali pracovníci kanadského úradu pre záležitosti veteránov (VAC) smrteľný zákrok. 

CLC vyzýva Kanadskú’konzervatívnu stranu, aby predložila návrh zákona na ochranu duševne chorých pred MAiD   

Konzervatívna strana Kanady (CPC) pod vedením svojho lídra Pierra Poilievra sa postavila proti rozširovaniu MAiD, ale nedávne pokusy o úplné zastavenie rozširovania tejto pochmúrnej procedúry zlyhali.  

V komentároch zaslaných LifeSiteNews riaditeľ CLC’pre politické operácie Jack Fonseca uviedol, že CPC musí opäť predložiť návrh zákona na ochranu duševne chorých pred “Trudeauovým’režimom MAiD.” 

“Vyzývame Konzervatívnu stranu Kanady, aby opätovne predložila zákon o ochrane duševného zdravia, ktorý navždy zastaví legalizáciu eutanázie pre ľudí s depresiami a duševnými chorobami,” povedal Fonseca. 

“A vyzývame pána Pierra Poilievra, aby v prípade zvolenia zabezpečil, že konzervatívna vláda úplne zruší Trudeauov”režim eutanázie.” 

Fonseca dodal, že Trudeauov’režim MAiD “bol “úplnou katastrofou pre našu krajinu a musí byť zrušený.”  

Vlani poslanci v Dolnej snemovni odhlasovali private members’ návrh zákona, ktorý predložil poslanec za CPC Ed Fast a ktorý by zrušil rozšírenie zákonov o eutanázii na osoby trpiace duševnými chorobami. 

Pokiaľ ide o MAiD, každý rok zomiera na tento tzv. postup viac Kanaďanov.

Od roku 2016 sa počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou vyšplhal na viac ako 44 958 a mnohí sa obávajú, že vzhľadom na manipuláciu s oficiálnymi štatistikami môže byť toto číslo ešte vyššie.

Najmä nedávna aktualizácia Statistics Canadapriznala, že vylúčila eutanáziu z celkových údajov o úmrtiach napriek tomu, že ide o šiestu najčastejšiu príčinu úmrtnosti v krajine. 

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy