Mark-Holland-810x500.png

Kanadské provincie sa bránia po tom, čo Trudeauov minister zdravotníctva povedal, že MAiD sa nakoniec rozšíri

20
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Trudeauova vláda má stále v úmysle poskytovať duševne chorým Kanaďanom eutanáziu, ale ministri zdravotníctva jednotlivých provincií žiadajú, aby sa toto opatrenie odložilo na neurčito.   

30. januára ministri zdravotníctva z Ontária, Alberty, Nového Brunšviku, Nového Škótska, Saskatchewanu, Ostrova princa Eduarda, Britskej Kolumbie, Yukonu, Severozápadných teritórií a Nunavutu apelovali na liberálneho ministra zdravotníctva Marka Hollanda, aby “na neurčito” pozastavil rozšírenie možnosti vykonávania MAiD na duševne chorých.   

Dňa 29. januára sa Hollandpovedal Kanaďanom, že liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua sa stále usiluje o rozšírenie MAiD (Medical Assistance in Dying) na osoby trpiace duševnými problémami; potrebuje len viac času na prípravu “systému.” 

“Súhlasíme so záverom, ku ktorému dospel výbor, že systém nie je pripravený a je potrebné viac času,” povedal Holland novinárom, pričom sa odvolával na správu, podľa ktorej “základné otázky” týkajúce sa rozšírenia ešte nie sú vyriešené.   

Nové ustanovenie, ktoré malo nadobudnúť účinnosť v marci, by zmiernilo legislatívu okolo takzvanej MAiD tak, aby zahŕňala osoby trpiace výlučne duševnou chorobou. Je to dôsledok 2021 prijatia Zákona C-7, ktorý umožnil aj chronicky chorým – nielen nevyliečiteľne chorým – získať nárok na tzv. smrť s pomocou lekára. 

V pondelok po nátlaku Kanaďanov Holland oznámil, že Kanada nie je na toto rozšírenie pripravená a rozhodla sa ho odložiť. Holland však zdôraznil, že nejde o vzdanie sa novej politiky, ale len o odklad.  

“Sú ľudia, ktorí sú už desaťročia uväznení v psychickej tortúre, nachádzajú sa v hroznej situácii, keď vyskúšali všetko a vyčerpali všetky možnosti a pod vlastným vedením hovoria, že chcú prístup k MAiD,” tvrdil.  

“To, čo’hovoríme, je, že … niekto v takejto neriešiteľnej situácii … by mal mať toto právo, ale systém musí byť pripravený a systém to musí dať do poriadku,” dodal, pričom nevysvetlil, ako by zabitie pomohlo ich situácii.  

Holland neprezradil, kedy sa očakáva, že rozšírenie vstúpi do platnosti, ale prezradil, že “títo jednotlivci budú musieť na ukončenie svojho života smrtiacou injekciou čakať o niečo dlhšie”.  

Liberálna vláda’chce rozšíriť MAiD na osoby trpiace duševnými problémami napriek tomu, že viacerí odborníci, ako aj provinční ministri zdravotníctva, varujú pred týmto krokom.  

Podľa informácií: Kanada’top pro-life group urges Trudeau gov’t to drop euthanasia expansion completely

Apelácia provinčných ministrov zdravotníctva’ je ozvenou výzvy popredného kanadského psychiatra Dr. K. Sonu Gainda, ktorý svedčil, že rozširovanie MAiD “nie je ani tak šmykľavým svahom, ako skôr rozbehnutým vlakom.” 

Podobne sa v novembri vyjadrilo niekoľko kanadských psychiatrov upozornilo, že krajina nie je “pripravená” na nadchádzajúce rozšírenie eutanázie na duševne chorých. Povedali, že ďalšia liberalizácia tohto postupu nie je niečo, čo by “spoločnosť mala robiť”, pretože by to mohlo viesť k“úmrtiam pod falošnou zámienkou.” 

Rozšírenie eutanázie na osoby s duševnými chorobami znepokojilo dokonca aj krajne ľavicovú Novú demokratickú stranu (NDP). Odmietajúc tieto obavy, spolupracovník Trudeauovej nadácie vlastne povedal Trudeau’súčasný režim eutanázie sa vyznačuje “privilégiami,” uisťovaním kanadského ľudu, že väčšina tých, ktorí sú usmrtení, sú “bieli,” “dobre situovaní,” a “vysoko vzdelaní.” 

Najnovšie správy ukazujú, že MAiD je šiestou najčastejšou príčinou smrti. Nebola však uvedená ako taká v štatistike Statistics Canada’s10 hlavných príčin úmrtí od roku 2019 do roku 2022. Na otázku, prečo sa MAiD v zozname nenachádza, agentúra vysvetlila, že zaznamenáva choroby, ktoré viedli Kanaďanov k rozhodnutiu ukončiť svoj život prostredníctvom eutanázie, a nie samotnú príčinu smrti, ako hlavnú príčinu úmrtia.

RELEVANTNÉ: Rýchle rozširovanie kanadského’režimu eutanázie by malo byť varovaním pre svet

Podľa údajov Health Canada v roku 2022 13 241 Kanaďanov zomrelo prostredníctvom smrtiacich injekcií MAiD. To predstavuje 4,1 percenta všetkých úmrtí v krajine za tento rok, čo je 31,2-percentný nárast oproti roku 2021.    

Aj keď čísla za rok 2023 ešte neboli zverejnené, všetko nasvedčuje tomu, že situácia bude ešte pochmúrnejšia ako v roku 2022. 

Medzičasom pro-life Koalícia na prevenciu eutanázie (EPC) začala kampaň za zrušenie tohto rozšírenia. Súčasťou kampane je míting a mediálna konferencia na Parliament Hill 6. februára o 11.00 miestneho času. 

Hnutie tiež obsahuje parlamentná kampaň s pohľadnicami, ktorá vyzýva Kanaďanov, aby  posielali listy s nasledujúcim znením: “Žiadam, aby vláda zrušila svoje rozhodnutie povoliť ‘MAiD’ len pre duševné choroby.”  

Kartičky si môžete bezplatne objednať na adrese EPC: 1-877-439-3348 alebo e-mailom: [email protected]. 

EPC tiež spustila petíciu, ktorou chce vyzvať ministra spravodlivosti, aby  ponúkol skutočnú starostlivosť ľuďom trpiacim duševnými chorobami a nie smrť smrtiacou injekciou.   

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy