bloody_money-810x500.jpg

Najvyšší súd Pensylvánie rozhodol, že vylúčenie interrupcií z programu Medicaid je "diskrimináciou na základe pohlavia

10
Kultúra smrti

Pennsylvánsky najvyšší súd v pondelok rozhodol v pomere 3:2, že vylúčenie plánovaných interrupcií z pokrytia štátneho programu Medicaid sa považuje za diskrimináciu na základe pohlavia, čím sa otvorila cesta pre súdny proces, ktorý by v konečnom dôsledku mohol prinútiť daňových poplatníkov v štáte Keystone dotovať interrupcie.

Pennsylvania Capital-Star uvádza, že prípad sa týkal právnej námietky, ktorú podalo plánované rodičovstvo a ďalší poskytovatelia potratov proti zákonu o kontrole potratov v Pennsylvánii, ktorý zakazuje hradiť potraty prostredníctvom štátneho programu Medicaid, pokiaľ sa nevykonávajú z dôvodu znásilnenia alebo incestu. Rozsudok priamo nezrušil tento zákaz, ale posilnil šance žalobcov na úspech v ich tvrdeniach, že toto obmedzenie porušuje pensylvánsky dodatok o rovnakých právach.

“Právo na rozhodovanie o zdravotnej starostlivosti súvisiacej s reprodukciou je základným dôležitým právom, ktoré je zahrnuté v prelínajúcom sa záujme na ochranu súkromia chránenom našou chartou,” napísala sudkyňa Christine Donohue v stanovisku, s ktorým sa stotožnil aj sudca David Wecht. “Či porodiť alebo nie, je pravdepodobne najosobnejšie a najdôslednejšie rozhodnutie, aké si možno v ľudskej skúsenosti predstaviť. Akékoľvek sebaurčenie závisí od práva urobiť toto rozhodnutie.”

Tretí právnik vo väčšine, Kevin Dougherty, súhlasil s pravidlom Medicaid, ale tvrdil, že rozsiahlejšie závery o potratových “právach” sú predčasné, správne “až po tom, čo sa nimi bude zaoberať súd nižšej inštancie, s plným upozornením sudcov, advokátov a verejnosti.”

Prípad sa teraz vracia na súd nižšej inštancie, aby zistil, či pennsylvánske ministerstvo sociálnych služieb dokáže preukázať “presvedčivý vládny záujem” na vylúčení voliteľných potratov z krytia Medicaid a preukázať, že na jeho presadenie použilo “najmenej obmedzujúce prostriedky”, ktoré sú k dispozícii.

Čítajte: Kresťanský raper v novej pro-life piesni ‘The Cry’

Vedúci predstaviteľ menšiny v Snemovni reprezentantov v Pensylvánii, republikán Bryan Cutler, odsúdil toto rozhodnutie ako “aktivistické” rozhodnutie. “Pennsylvánsky”zákon o kontrole potratov je zlatým štandardom pre strednú cestu a kompromis v oblasti zákona o reprodukčných právach. Bol prijatý s podporou oboch strán a podpísal ho demokratický guvernér,”povedal. “Súd, ktorý tento zákon otvoril, nerobí nič iné, len prehlbuje rozpory v takej citlivej téme a povedie len k ďalším zlomyseľnostiam a zlej viere tam, kde by zákonodarcovia a ďalší volení predstavitelia mali viesť s rešpektom a porozumením.”

Najvyšší súd Commonwealthu’tiež pokarhal rozhodnutie nižšieho súdu’umožniť zákonodarcom štátnej GOP vstúpiť do prípadu na obranu zákona, čo Cutler dodal “vážne obmedzilo zákonodarný zbor’hlas pri obrane zákonov, ktoré vytvorili prostredníctvom nášho ústavného procesu” a podkopalo jeho schopnosť “dodržiavať výsadu zákonodarcu ako hlavného zákonodarného orgánu v našom vládnom systéme.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že teraz platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne.

Odvtedy, ako Najvyšší súd USA zvrátil rozsudok vo veci Roe v. Wade v júni 2022, spojenci potratov uplatňujú rôzne taktiky na udržanie potratového priemyslu v chode, vrátane jednoduchý prístup k potratovým tabletkám, zakotvenie “práv” na potrat v ústavách jednotlivých štátov, právnu ochranu a finančnú podporu interstate abortion travel, výstavba nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, a z liberálnych štátov robí útočiská pre tých, ktorí chcú obísť alebo porušiť zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by štáty nemohli prijať prakticky žiadne pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.

V Pensylvánii demokratický guvernér Josh Shapiro v auguste minulého roka oznámil, že ukončuje financovanie centra na podporu tehotenstva, ktoré 30 rokov uzatváralo so štátom zmluvy o poskytovaní alternatívnych potratov. Štátni demokrati tiež podporovali, aby sa štát stal potratovým rajom. Nedávno zverejnené zdravotnícke údaje odhaľujú, že za posledných päť rokov sa počet komplikácií pri interrupciách v štáte Keystone strojnásobil a v roku 2022 bol zaznamenaný najvyšší počet interrupcií za posledných desať rokov.