Doug_Ford_Sept_17_2020-810x500.jpg

Vláda Ontária Douga Forda zdvojnásobuje svoju podporu Trudeauovi pri využívaní zákona o mimoriadnych situáciách

18
Neutral

Občania USA:

Vláda provincie Ontário obhajuje použitie zákona o mimoriadnych udalostiach (Emergency Act - EA) na ukončenie konvoja slobody v roku 2022 napriek nedávnemu rozhodnutiu súdu, podľa ktorého sa tým porušili práva vyplývajúce z Charty.   

Na tlačovej konferencii 24. januára v Burlingtone v provincii Ontario vicepremiérka provincie Ontario Sylvia Jonesová vyhlásila, že progresívno-konzervatívna vláda provincie Ontario pod vedením Douga Forda naďalej podporuje rozhodnutie premiéra Justina Trudeaua’uplatniť EA napriek rozhodnutiu federálneho súdu, podľa ktorého tento krok nebol “opodstatnený.” 

“Nemôžeme dopustiť, aby sa komunity stali rukojemníkmi a nemali opäť prístup ku kritickej infraštruktúre,” uviedla Jonesová, ktorá počas Konvoja slobody v roku 2022 pôsobila ako generálna prokurátorka provincie”predtým, ako bola povýšená na ministerku zdravotníctva, ako aj na vicepremiérku.  

“Mali sme sanitky a hasičské autá, ktoré doslova nemohli ísť po určitých cestách, takže bolo potrebné niečo urobiť,” dodala bez toho, aby uviedla jediný prípad, keď bol Konvoj slobody brzdený niekým, kto potreboval kritickú starostlivosť.  

“Niektoré z týchto dopadov, ktoré sa diali v našej komunite, či už v Ottawe alebo v našich pohraničných komunitách, mali veľmi priamy a vážny dopad, či už ekonomický alebo sociálny,” tvrdila.  

“Ale nechám to na federálnu vládu, či sa chce odvolať a ako to urobí,” uzavrela Jonesová.  

Komentáre Jonesovej’sú v súlade s postojom ontarijského premiéra Douga Forda’z roku 2022, keď povedal, že “stál bok po boku” s Trudeauom, aby sa odvolal na EA na ukončenie Konvoja slobody.   

Však Trudeau’ovo rozhodnutie bolo odvtedy rozhodol “nie je opodstatnené” sudca Federálneho súdu Richard Mosley.  

Podľa rozhodnutia má byť EA vyhradená ako posledná možnosť, ak všetky ostatné prostriedky zlyhajú. Nemožno sa na ňu odvolávať, pokiaľ neboli vyčerpané všetky ostatné opatrenia.  Okrem toho sa v rozhodnutí poukázalo na to, že na ukončenie protestu existovali aj iné prostriedky.  

Dňa 14. februára 2022 bola EA prijatá na ukončenie protestu Freedom Convoy, ktorý sa konal v Ottawe. Na populárnom proteste sa zúčastnili tisíce Kanaďanov, ktorí žiadali ukončenie mandátu COVID tým, že stanovali pred parlamentom v Ottawe.   

Medzi opatrenia prijaté na základe EA patrilo aj zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest.     

Trudeau znevážil neočkovaných Kanaďanov, keď povedal, že tí oponujúci jeho opatreniam patrili k “malej, okrajovej menšine”, ktorá zastáva “neprijateľné názory” a nereprezentujú “názory Kanaďanov, ktorí si boli navzájom oporou.”      

Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci vyvedení. V tom čase sa  sedem z desiatich kanadských’provincií postavilo proti tomu, aby Trudeau’použil EA.   

Postoj nominálne “konzervatívnej” Fordovej vlády je zjavne v rozpore s väčšinou ostatných konzervatívcov, ktorí rozhodnutie oslavujú.  

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre po rozhodnutí súdu vyzval na “vyhodenie” Trudeaua,  argumentoval tým, že súčasný premiér “spôsobil krízu tým, že rozdelil ľudí. Potom porušil práva vyplývajúce z Charty, aby nezákonne potlačil občanov.”   

“Ako premiér zjednotím našu krajinu za slobodu,” sľúbil.     

Podobne sa vyjadrilo aj šesť poslancov naprieč stranami, ktorí požiadali po rozhodnutí osobitného spoločného výboru o vyhlásení výnimočného stavu o vysvetlenie. 

Najmä Jonesove’ komentáre sa zdajú byť viac v súlade s liberálnou vládou, keďže liberálna vicepremiérka a ministerka financií Chrystia Freelandová oznámila že Trudeauova vláda s rozhodnutím nesúhlasí a prípad postúpi Federálnemu odvolaciemu súdu, z ktorého 10 z 15 sudcov vymenoval Trudeau. 

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu nadúmrtnosť