Shutterstock_2136912559-810x500.jpg

Kanaďania zaplatia takmer 500 miliónov dolárov na daniach z predaja, aby financovali Trudeauovu uhlíkovú daň v roku 2024

30
Neutral

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby upustili od uhlíkovej dane Pošlite správu TÝŽDEŇ

Očakáva sa, že Trudeauova vláda len tento rok vyberie na dani z predaja takmer pol miliardy dolárov.

Dňa 23. januára rozpočtový úrad priznal, že päťpercentná federálna daň z tovaru a služieb (GST) na uhlíkovej dani bude Kanaďanov stáť 486 miliónov dolárov napriek opakovaným tvrdeniam liberálov, že uhlíková daň je “príjmovo neutrálna.”

Podľa legislatívnej poznámky k nákladom, ak by sa GST odstránila, “znížilo by to federálne príjmy z GST o 486 miliónov dolárov v roku 2024, ktoré by sa zvýšili na 1 miliardu dolárov v roku 2031.”

Očakáva sa, že poplatky za GST budú v tomto roku stáť jednotlivé provincie milióny dolárov, pričom najviac zaplatí provincia Ontario - 182 miliónov dolárov, nasleduje Alberta - 96 miliónov dolárov, Québec - 77 miliónov dolárov, Britská Kolumbia - 58 miliónov dolárov, Saskatchewan - 29 miliónov dolárov, Manitoba - 18 miliónov dolárov, Nové Škótsko - 10 miliónov dolárov, Nový Brunšvik - 7 miliónov dolárov, Newfoundland a Labrador - 6 miliónov dolárov a Ostrov princa Eduarda - 1 milión dolárov.

Tieto prekvapujúce čísla prichádzajú v čase, keď liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua opakovane tvrdila, že z uhlíkovej dane nevznikajú žiadne príjmy.

“Naša cena za znečisťovanie je príjmovo neutrálna,” povedala podpredsedníčka vlády a ministerka financií Chrystia Freelandová v roku 2022 v Dolnej snemovni. “Všetky peniaze sa vrátia kanadským rodinám.”

“Je veľmi dôležité poznamenať, že je to príjmovo neutrálne,” zopakovala vo finančnom výbore Dolnej snemovne v roku 2022. “Peniaze sa vracajú priamo kanadským rodinám.”

Podobne v decembri liberálny poslanec Kody Blois povedal v Dolnej snemovni, že uhlíková daň je “príjmovo neutrálna.”

V roku 2019 súčasný generálny prokurátor Arif Virani povedal poslancom parlamentu: “Plán je úplne príjmovo neutrálny. Nie je to daň.”

Líder konzervatívcov Pierre Poilievre odsúdil príjem z uhlíkovej dane vo výške 486 miliónov dolárov na X, predtým známom ako Twitter, písal, “Trudeau’daň na dani: na uhlíkovú daň uvalil GST. Ak bude zvolený, chce tieto dane zoštvornásobiť.”

“Odstránim daň,” sľúbil.

 

Trudeauova’uhlíková daň, formulovaná ako spôsob zníženia emisií oxidu uhličitého, stála Kanaďanov napriek zľavám stovky eur ročne viac.

Očakáva sa, že zvýšené náklady sa budú len zvyšovať, keďže nedávna správa odhalila, že na dosiahnutie Trudeauových’čistých nulových cieľov do roku 2050 je potrebná daň z uhlíka vo výške viac ako 350 dolárov za tonu.

V súčasnosti Kanaďania žijúci v provinciách pod federálny systém stanovovania cien uhlíka platia 65 dolárov za tonu, ale Trudeauova vláda si stanovila cieľ 170 dolárov za tonu do roku 2030.

Súčasné environmentálne ciele Trudeauovej vlády – ktoré sú v súlade s cieľmi Organizácie Spojených národov Agenda pre udržateľný rozvoj do roku 2030 – zahŕňajú postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v príštích desaťročiach.

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bolo tiež tlačil Svetové ekonomické fórum – globalistická skupina stojaca za socialistickou “agendou Veľkého resetu”, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.

Niektoré západné provincie však vyhlásili, že sa nebudú riadiť nariadeniami, ale namiesto toho sa zamerajú na blaho Kanaďanov.

Alberta aj Saskatchewan opakovane sľúbili že uprednostnia záujmy svojich obyvateľov pred záujmami Trudeauovej vlády “neústavné” požiadavky, pričom neustále pripomínajú federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.

“Nikdy nedovolíme, aby sa tu tieto nariadenia zaviedli, bodka,” vyhlásila nedávno premiérka Alberty Danielle Smithová vyhlásila. “Ak by sa stali zákonom krajiny, zničili by financie Alberťanov” a spôsobili by aj dramatické zvýšenie účtov za elektrinu pre rodiny a podniky v celej Kanade.”

Premiér Saskatchewanu Scott Moe rovnako prisľúbil, že bude proti novým nariadeniam Trudeaua’bojovať, keď nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej spotrebe elektrickej energie sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”

“Vyženú ceny elektrickej energie do nebies a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami elektrickej energie. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,” obvinil.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES