istanbul-810x500.jpg

Radikálna islamská teroristická skupina sa prihlásila k smrtiacej streľbe počas katolíckej omše v Istanbule

17
Kultúra smrti

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou vládou

V nedeľu bol počas svätej omše v Istanbule zabitý muž. K útoku sa prihlásila radikálna islamská teroristická skupina ISIS.

Päťdesiatdvaročný turecký občan Tuncer Cihan, ktorý nie je katolík, bol zastrelený počas nedeľňajšej svätej omše v kostole Santa Maria, keď dvaja maskovaní muži spustili paľbu počas svätenia, zabili Cihana a vyvolali v kostole hrôzu. Podľa agentúry Associated Press boli “[p]riestory a steny posiate dierami po guľkách” a na mieste, kde bol Cihan zabitý, zostala od pondelka “kytica”

Právny zástupca kostola Santa Maria Avsin Hatipoglu vo vyjadreniach pre agentúru AP uviedol, že zavraždený muž bol alevi, turecká sekta, ktorej príslušníci sa hlásia k moslimom, ale sú odmietaní mnohými majoritnými stúpencami Mohameda.

V nedeľu večer sa k streľbe prihlásil ISIS prostredníctvom svojho média Aamaq, pričom tvrdil, že osoby napojené na ISIS “zaútočili na zhromaždenie kresťanských neveriacich [sic] počas ich polyteistického obradu [sic],” informovala agentúra AP.

RELEVANTNÉ: Kresťanské relikvie objavené pri obnove starobylého irackého kostola poškodeného ISIS 

Turecký minister vnútra Ali Jerlikája v nedeľu uviedol, že podozriví boli zadržaní a že vláda “dôrazne odsudzuje tento ohavný útok.”

Počas tlačového brífingu Yerlikaya povedal, že “obaja podozriví sú cudzími štátnymi príslušníkmi. Jeden z nich je z Tadžikistanu a druhý z Ruska a vyhodnotili sme, že sú z Islamského štátu.”

“Nikdy nebudeme tolerovať tých, ktorí sa snažia narušiť mier v našej krajine — teroristov, ich spolupracovníkov, národné aj medzinárodné zločinecké skupiny a tých, ktorí sa zameriavajú na našu jednotu a solidaritu,” povedal Yerlikaya, ako reported by the AP.

Povedal, že polícia v súvislosti so streľbou vykonala razie na 30 miestach a zadržala ďalších približne 47 osôb. 

Obavy z možných útokov na nemoslimské náboženské miesta v regióne predchádzali nedeľným násilnostiam. 

S odvolaním sa na tureckú tlačovú agentúru Anadolu Agency, EWTN News informovala, že streľba v istanbulskom katolíckom kostole prišla po tom, ako boli začiatkom tohto mesiaca zadržané viac ako dve desiatky podozrivých členov ISIS za údajné “plánovanie útokov na kostoly a synagógy.”

Biskup Massimiliano Palinuro, apoštolský vikár v Istanbule, vo vyjadreniach pre EWTN News vyzval k modlitbe. Neskôr v reakcii na správy o zadržaní podozrivých povedal: “[w]e veríme v Božiu spravodlivosť.”

Pápež František tiež reagoval na správy o streľbe počas vystúpenia vo Vatikáne krátko po tom, ako sa v nedeľu objavili prvé správy, vyjadril svoju “sústrasť komunite [kostola Santa Maria] v Istanbule, ktorá utrpela ozbrojený útok počas omše … “

Od štvrtka sa majú v kostole Santa Maria opäť konať omše. 

Zvesti o streľbe v istanbulskom katolíckom kostole prichádzajú v čase, keď sa konflikty medzi moslimami, kresťanmi a židmi v posledných mesiacoch opäť stali predmetom medzinárodných správ.

Začiatkom minulého mesiaca boli pri bombovom útoku počas nedeľnej katolíckej omše v univerzitnom areáli na Filipínach zabití štyria ľudia a desiatky zranených. Podobne ako v prípade streľby v katolíckom kostole v Istanbule, aj k tomuto bombovému útoku sa prihlásili militanti ISIS.

ČÍTAJTE: Bombový útok ISIS na katolícku omšu na Filipínach si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a desiatky zranených

V októbri sa v desaťročia trvajúcom konflikte medzi moslimskou vládou Azerbajdžanu a malou skupinou arménskych kresťanov vypukli nanovo, zabili stovky ľudí a prinútili takmer všetkých približne 120 000 kresťanských obyvateľov regiónu známeho ako Náhorný Karabach utiecť do Arménska.

A 7. októbra islamskí teroristi z Hamasu vtrhli z pásma Gazy do Izraela, kde zavraždili viac ako 1 000 civilistov vrátane žien, detí a starcov a tisíce ďalších zranili. Pri bleskovej akcii zahynuli aj stovky vojakov izraelských obranných síl a takmer 250 ľudí bolo zajatých ako rukojemníci, čím sa Blízky východ opäť dostal do krvavého konfliktu, keďže Izrael vyhlásil vojnu s deklarovaným zámerom zlikvidovať Hamas.

Do vojny sa zaplietli aj spojenci Izraela. Dvadsiateho ôsmeho januára zahynuli traja americkí vojaci pri útoku bezpilotného lietadla v Jordánsku, čo boli prví americkí vojaci, ktorí prišli o život v boji od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom. Prezident Joe Biden prisľúbil, že “zareaguje.”

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli