pope-cop28-810x500.jpg

Pápež František napadol kritikov homosexuálneho požehnania ako "malé ideologické skupiny

275
Neutral

Pápež František povedal, že tí, ktorí sú proti Fiducii suplikantov (FS), patria “k malým ideologickým skupinám” a že Cirkev v Afrike je “osobitným prípadom” kvôli svojej kultúre. 

V rozhovore pre talianske noviny La Stampa sa František vyjadril ku kritike kontroverzného vatikánskeho vyhlásenia o “požehnaní” pre páry v neregulárnych situáciách a povedal, že “tí, ktorí vehementne protestujú [proti FS], patria k malým ideologickým skupinám.” 

Pápež označil Katolícku cirkev v Afrike za “osobitný prípad”, keďže “pre nich je homosexualita niečo ‘škaredé’ z kultúrneho hľadiska; netolerujú ju,” uvádza sa v anglickom preklade rozhovoru, ktorý priniesol portál Vatican News. 

Dalej povedal: “Verím, že postupne sa všetci uistia o duchu deklarácie,” ktorá “má za cieľ začleniť, nie rozdeliť. Pozýva nás prijať a potom zveriť ľudí a dôverovať Bohu.” 

František v súvislosti s FS povedal, že “Kristus volá každého zvnútra.” 

“Evanjelium má posvätiť každého,” dodal. “Samozrejme, musí existovať dobrá vôľa. A je potrebné dať presný návod na kresťanský život (zdôrazňujem, že blahoslavená nie je únia, ale osoby). Ale všetci sme hriešnici: prečo by sme mali robiť zoznam hriešnikov, ktorí môžu vstúpiť do Cirkvi, a zoznam hriešnikov, ktorí nemôžu byť v Cirkvi? Toto nie je evanjelium.” 

Čítajte: Pápež František zdvojnásobuje požehnanie homosexuálov:

František priznal, že sa niekedy cíti osamelý, “ale stále sa snažím ísť dopredu, deň za dňom” a zdôraznil, že sa neobáva rozkolov. 

Pápež akoby naznačil, že kritici FS sú “schizmatickej povahy.” 

“V Cirkvi vždy existovali malé skupiny, ktoré prejavovali odrazy schizmatickej povahy,” povedal. “Treba ich nechať pokračovať a pominúť… a pozerať sa dopredu.” 

V rozpore s tvrdením pápeža Františka’, že odporcov FS tvoria “malé ideologické skupiny,” značný počet biskupov, kňazov a iných duchovných, ako aj významní katolícki vedci, verejne kritizovali vatikánsky dokument. 

Okrem väčšiny afrických biskupov, ktorých František označil za “osobitný prípad,” nevyčerpávajúci zoznam významných kritikov FS obsahuje:  

PREČÍTAJTE SI: ÚPLNÝ ZOZNAM:  

Katolícka cirkev vždy a všade učila, že homosexuálne skutky sú vážnym hriechom. Žiaľ, v posledných desaťročiach svedectvo Cirkvi o čistote, manželskej láske a rodinnom živote brzdia odhalenia homosexuálnych aktivít medzi duchovnými v Európe a Amerike. 

PREHLIADKA: Kňaza odsúdili za zneužívanie kolegov ministrantov vo vatikánskom’predseminári