Danielle-Smiths-victory-speech-after-her-majority-election-win-CTV-News-810x500.png

Danielle Smithová z Alberty oznámila, že tento týždeň bude zverejnená nová politika rodičovských práv

17
Kultúra života

Alberta tento týždeň predstaví novú legislatívu na ochranu rodičovských práv v rámci školského systému.   

Premiérka Alberty Danielle Smithová 27. januára oznámila, že tento týždeň jej Zjednotená konzervatívna strana (UPC) zverejní novú politiku rodičovských práv po tom, čo túto legislatívu prisľúbila v novembri minulého roka.   

“Budúci týždeň zverejníme politiku v tejto oblasti a ja naozaj dúfam, že sa nám podarí odpolitizovať diskusiu a budeme myslieť na deti, ktoré počúvajú nás dospelých, hovoriť o týchto otázkach, ktoré ich ovplyvňujú, a uistíme sa, že dosiahneme správnu rovnováhu,” povedala Smithová poslucháčom svojej call-in show v rádiu Corus. 

Komentáre Smithovej’prišli v reakcii na volajúcu Lindu, ktorá sa odvolávala na Smithovej’sľuby počas výročného valného zhromaždenia (VVZ) UPC’a pýtala sa, kedy Smithová predstaví “zákon o rodičovských právach v Alberte.” 

“Chcem, aby ma každý rodič, ktorý ma dnes počúva, počul nahlas a jasne. Rodičia sú primárnymi opatrovateľmi a vychovávateľmi svojich detí,” Smith sľúbilna valnom zhromaždení v novembri minulého roka.   

“Bez ohľadu na to, ako často extrémna ľavica podkopáva úlohu rodičov, chcem, aby ste vedeli, že rodičovské práva a možnosť voľby pri vzdelávaní vašich detí”sú a budú základným kľúčovým princípom tejto strany a tejto vlády a my sa za to nikdy neospravedlníme,” vyhlásila.  

V novembri členovia UPC na svojom valnom zhromaždení schválili množstvo prorodinných, zdravotníckych slobôd a protivýchovných opatrení, vrátane jedného, ktoré vyzýva na prijatie zákona na podporu “komplexných rodičovských práv” vo vzdelávaní. Hoci tieto politiky nie sú záväzné a slúžia len ako návrhy pre vládu Alberty, Smithová vtedy novinárom povedala, že jej vláda podporuje proces strany zdola.  

Počas sobotňajšieho&nbspprejavu Smithová prezradila, že sa uskutočnili konzultácie o takejto politike a že čoskoro bude zverejnená nová legislatíva.

“Pokiaľ ide o vyváženie rodičovských práv s deťmi, ktoré dospievajú do dospelosti, nemyslím si, že je niečo“zlé na tom, že rodičia chcú čo najdlhšie chrániť nevinnosť svojich detí“v otázkach sexuality. Myslím si, že je to dobrý inštinkt," povedala volajúcemu.  

“Ale dostanú sa do bodu, keď začnú robiť vlastné rozhodnutia, a to je’rovnováha, ku ktorej sa snažíme dospieť, ako zabezpečiť, aby sme’;podporujeme deti, keď vyrastajú v dospelých, aby sa stali ľuďmi, ktorými chcú byť, a zároveň sa uistíme, že rodičia majú tiež právo zabezpečiť, aby sa materiály vo vzdelávaní a vystavenie niektorým z týchto diskusií uskutočnili na úrovni primeranej veku?Smith položil otázku. 

Smithov&nbspsľub prichádza po tom, čo Saskatchewan aj New Brunswick zaviedli legislatívu na ochranu rodičovských práv napriek tomu, že si tým vyslúžili hnev LGBT davu. 

Vlani v septembri sa premiér Saskatchewanu Scott Moe odvolal na klauzulu o nestrannosti svojej vlády, aby ochránil legislatívu, ktorá nariaďuje, aby rodičia boli informovaní, ak ich dieťa zmení “pohlavie” v škole; sudca predtým rozhodol proti presadzovaniu zákona.  

Podľa doložka o výnimke, zakotvená v článku 33 kanadskej Charty práv a slobôd, umožňuje provinciám dočasne zrušiť častiCharty práv a slobôd s cieľom chrániť nové zákony pred zrušením súdmi. 

Saskatchewan nasledoval príklad premiéra Nového Brunswicku Blaina Higgsa, ktorý bol začiatkom roka 2023 odsúdený LGBT aktivistami za revíziu provinčnej’“politiky rodovej identity”, ktorá umožňovala školám skrývať pred rodičmi’“transrodový” status študentov. 

“Aby sa [túžba identifikovať sa s opačným pohlavím] zámerne skrývala pred rodičmi, to’je problém,” povedal vtedy Higgs novinárom.

Začiatkom augusta pro-LGBT politici sa neúspešne pokúsili odvolať Higgsa z funkcie. Ich neúspech viedol členov Progresívnej konzervatívnej strany k vyhláseniu, že napriek mediálnej odozve má Higgs podporu “mlčiacej väčšiny.” 

Konzervatívni lídri, ktorí neprejavovali takmer žiadne obavy z LGBT propagandy tlačenej na deti, boli čoraz viac nútení spozornieť, keďže Kanaďania sa čoraz viac stavajú na odpor LGBT aktivistom.  

Podľa August 2023 survey, 86 percent účastníkov zo Saskatchewanu je za rodičovské práva a podporuje nové zákony provincie. 

Takisto sa konali početné protesty proti LGBT agende na školách, vrátane “Pochodu milióna ľudí” zo septembra 2023, na ktorom sa zúčastnili tisíce Kanaďanov z celej krajiny