vatican-e1696627422259-810x500.jpeg

Kňaz odsúdený za zneužívanie spolusestier v predseminári vo Vatikáne

144
Kultúra smrti

Poznámka redakcie: Čitatelia môžu považovať detaily sexuálnych aktivít opísaných v tomto článku za znepokojujúce.

Vatikánsky súd v prelomovom rozsudku odsúdil kňaza za sexuálne zneužívanie  spáchané v predseminári vo Vatikáne.

Prípad bol roky poznačený informátormi a údajným krytím na vysokej úrovni.

Podrobnosti o rozsudku z 23. januára priniesli Vatican News informoval, že páter Gabriele Martinelli bol uznaný vinným z “trestného činu korupcie maloletého” za udalosti z obdobia od 9. augusta 2008 do 19. marca 2009.

Zločiny Martinelliho’sa odohrali v predseminári svätého Pia X., ktorý je domovom pre vatikánskych ministrantov, ktorí rozlišujú kňazstvo. V tom čase sídlil vo Vatikánskom mestskom štáte, v tesnej blízkosti Casa Santa Marta, kde v súčasnosti býva súčasný pápež. Bývalý rektor predseminára, páter Enrico Radice, bol obvinený z “napomáhania a podnecovania”, ale pre nedostatok dôkazov bol oslobodený.

Martinelli, v súčasnosti 31-ročný, bol odsúdený na trest odňatia slobody na dva a pol roka a pokutu vo výške €1 000 eur, ale zdá sa, že jeho kňazský status zostáva neobmedzený. 

Obvinenia proti Martinellimu vzniesol bývalý spolužiak z prešovského seminára, verejne známy len ako L.G. Obvinil Martinelliho, že ho nútil k sexuálnemu styku.

Prípad sa datuje niekoľko rokov dozadu a stal sa kľúčovým príkladom údajného utajovania sexuálnych aktivít vo Vatikáne. Hoci v anglicky hovoriacich médiách nevzbudil veľký záujem, v Taliansku bol dobre zdokumentovaný. Osobitne sa o ňu zaujímal bývalý nuncius a úradník Štátneho sekretariátu arcibiskup Carlo Maria Viganò.

ČÍTAJTE: Nové svedectvo Viganaò: Vatikán kryl obvinenia zo sexuálneho zneužívania pápežových’ministrantov 

Viganò v roku 2019 uviedol, že spolubrat L. G., menom Kamil Jarzembowski, povedal, že bol svedkom “desiatok prípadov sexuálnej agresie.”Svedectvo Viganaò’bolo podporené rozsiahlymi správami v talianskych médiách z roku 2017.

Jarzembowski, ktorý sám uvádza, že je homosexuál, v roku 2017 povedal, že bol svedkom zneužívania a že ho vykonával seminarista, ktorý “mal mocenské postavenie. Tešil sa’maximálnej dôvere rektora. Vybral si, čo budem robiť ja alebo môj partner.”

Obeť, ktorú médiá nazvali “Marco”, potvrdila Jarzembowského’výpoveď. Povedal, že zneužívanie sa začalo, keď mal 13 rokov, a že “sa to stalo normálnym. Raz sa to dokonca stalo za oltárom Baziliky svätého Petra’a. Strach vás skamenel. Nakoniec všetko akceptujete, ale cítite sa vinní.”

Ako LifeSite uviedol reported, celú záležitosť skomplikovala aj skutočnosť, že Jarzembowski aj “Marco” sú údajne homosexuáli, pričom Jarzembowski v rozhovore uviedol, že “Marco” mal zrejme dobrovoľný sexuálny pomer s iným chlapcom, čo bola podľa jeho slov bežná prax medzi predseminármi.

Podľa Vigana ograve; Jarzembowski “udával agresora [Martinelliho] najprv osobne svojim predstaveným v prešovskom seminári, potom písomne kardinálom a napokon v roku 2014 opäť písomne samotnému pápežovi Františkovi.”

Keďže predseminár patrí pod jurisdikciu diecézy Como, diecézny súdny vikár – don Andrea Stabellini – vykonal vyšetrovanie a našiel dôkazy, ktoré “oprávňovali na ďalšie vyšetrovanie.”

Viganò v roku 2019 potvrdil, že Stabellini mu osobne povedal, že jeho vyšetrovanie bolo vtedy zakázané jeho nadriadenými:

Po tom, ako don Stabellini zhromaždil dôkazy, vtedajší biskup Como Diego Coletti spolu s kardinálom Angelom Comastrim, generálnym vikárom pápeža Františka pre Vatikán, prípad okamžite ututlali.  Okrem toho kardinál Coccopalmerio, vtedajší predseda Pápežskej rady pre legislatívne texty, s ktorým sa don Stabellini radil, ho dôrazne napomenul, aby vyšetrovanie zastavil.

“Pápež a mnohí preláti v kúrii sú si dobre vedomí týchto obvinení, ale ani v jednom prípade nebolo umožnené otvorené a dôkladné vyšetrovanie,” uviedol bývalý nuncius. 

Sám Stabellini potvrdil médiám, že si želá, aby bol otec biskup prepustený z väzby. Radiceho odstrániť kvôli jeho vedomostiam o zneužívaní a nečinnosti v súvislosti s ním, ale prípad bol “pochovaný” Comastrim aj Coccopalmeriom, pričom o druhom menovanom sa povráva, že bol zapojený do činov korupcie. 

Obidvaja kardináli obvinenia vznesené voči nim popreli, pričom Comastri v roku 2017 dôrazne protestoval, že “nielenže som nič nezakrýval, ale nariadil som tri vyšetrovania, pričom som odporučil čo najprísnejšie ich vykonanie.”

Martinelli bol medzitým v roku 2017 vysvätený, zatiaľ čo Jarzembowski a obeť boli zo seminára odvolaní. 

Keďže šum okolo prípadu nejavil žiadne známky utíšenia a po zverejnení svedectva Vigana ’z júla 2019, v ktorom sa tvrdí, že pápež nečinne konal a vysokopostavené osoby ho kryli, Vatikán v septembri 2019 oznámil, že sa usiluje o súdny proces s  Martinellim aj Radicom, pričom druhý menovaný je obvinený z “napomáhania a podnecovania".”

Vatikán uviedol, že jeho vyšetrovanie prípadu sa datuje od roku 2017, ale pápež František zrušil premlčaciu lehotu až v júli 2019, krátko po tom, ako ho Vigan&nbspobvinil z utajovania prípadu.

Vzhľadom na spor František v máji 2021 presunul umiestnenie predseminára mimo hradieb Vatikánu.

Martinelli bol koncom roka 2021 oslobodený  ale prípad pokračoval na vatikánskom odvolacom súde, keď sa proti rozsudku odvolal vatikánsky promótor spravodlivosti aj občiansky právnik L. G.  a odvolal sa aj jeho advokát. Práve od tohto súdu tento týždeň padol rozsudok. 

Čítajte: Katolícky seminár priviedol ‘sexuológa’, ktorý seminaristom propagoval transgenderizmus, masturbáciu