CPAC-810x500.png

Bývalý Trudeauov minister spravodlivosti odstúpil z parlamentu niekoľko dní po rozhodnutí o výnimočných situáciách

35
Neutral

Bývalý minister spravodlivosti Justin Trudeau’David Lametti oznámil, že odchádza z politiky len dva dni po tom, čo súd rozhodol, že Trudeauova vláda nemala právo uplatniť zákon o výnimočnom stave (EA) proti Konvoju slobody 2022.

Dňa 25. januára oznámil liberálny poslanec parlamentu (MP) a bývalý minister spravodlivosti David Lametti svoj odchod z parlamentu a nástup do právnickej firmy len niekoľko dní po tom, ako sudca federálneho súdu Richard Mosley rozhodol, že prijatie EA na ukončenie Konvoja slobody 2022 porušilo práva Charty.  

“Posledných šesť mesiacov bolo veľmi ťažkých,” povedal Lametti pre Radio-Canada.  

“S určitým smútkom preto opúšťam vysnívanú pozíciu,” napísal Lametti v liste svojim voličom. “Naďalej som sa snažil čo najlepšie plniť svoje povinnosti poslanca. Bolo to’ťažké obdobie v osobnej rovine."” 

Lametti bol ministrom spravodlivosti od roku 2019 a pracoval na presadzovaní EA, ktorý bol prijatý na zastavenie protestu Konvoj slobody 2022, ktorý zaplavil Ottawu počas vrcholu mandátov súvisiacich s COVID. Na tomto populárnom proteste sa zúčastnili desaťtisíce Kanaďanov, ktorí žiadali ukončenie mandátov stanovaním pred Parlamentným vrchom. 

Medzi opatrenia prijaté na základe EA patrilo aj zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest, čo súd teraz považuje za neoprávnené.    

Počas svojho pôsobenia vo funkcii Lametti pomohol prijať niekoľko zákonov vrátane prosadil rozšírenie eutanázie v rámci kanadského’programu lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD) a zákaz takzvanej “konverznej terapie” pre osoby so zmeneným pohlavím.

Trudeau nechal odvolať Lamettiho z funkcie ministra spravodlivosti počas rozsiahlych vládnych otrasov v júli 2023. Počas tejto obmeny Trudeau odvolal z funkcií sedem ľudí vrátane niektorých nepopulárnych ministrov z čias COVID-u. 

Potom Lametti naďalej pôsobil ako poslanec za regióny LaSalle, Émard, Verdun v Quebecu. Zo svojej funkcie oficiálne odstúpi 31. januára.    

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre reagoval na Lemettiho’odstúpenie vraví, “Trudeau’bývalý minister spravodlivosti ODSTÚPIL. Zanecháva za sebou záznamy o porušovaní Charty, cenzúre slobody prejavu, nezákonnom používaní zákona o mimoriadnych situáciách & kriminálnej politike, ktorá rozpútala vlny násilia.” 

“Ďalší dôkaz, že Trudeau nestojí za tú cenu a zločin,” uzavrel.  

Lamettiho rezignácia nie je prvou drámou, ktorá z Liberálnej strany pochádza od rozhodnutia o zákone o mimoriadnych udalostiach.

Začiatkom tohto týždňa sa zdalo, že poslanec liberálneho parlamentu (MP) Ken McDonald vyzve narevíziu Trudeauovho’vedenia, aby na druhý deň rýchlo vycúval.