Screenshot-2023-10-13-130028-e1697198511298-810x500.png

Kardinál Müller označil Fiducia Supplicans za "nepodarený dokument", ktorý treba "prepísať

27
Kultúra života

Kardinál Gerhard Müller označil kontroverznú vatikánsku deklaráciu Fiducia Supplicans za “nepodarený dokument”, ktorý treba “prepracovať.”

Bývalý šéf Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery počas svojho nedávneho vystúpenia v relácii The World Over Raymonda Arroya’pochválil afrických biskupov za nápravu chýb Fiducia Supplicans (FS).

Povedal, že “teraz sú africké cirkvi, katolícke cirkvi, lídrami v tomto spôsobe nápravy nepodareného dokumentu.”

Čítajte: Pápež František ustúpil, africkým biskupom povolil zakázať požehnanie homosexuálnych ‘párov’

“A myslím si, že naozaj nemôžeme vymýšľať, [že] Afričania len hovoria, že [kvôli] ich kultúre … je tento aspekt lepší ako naša dekadentná kultúra na Západe.”

Podčiarkol, že je “veľmi dôležitým momentom v dejinách [Cirkvi], že teraz Afričania vstupujú na miesto a preberajú vedenie v Katolíckej cirkvi, a to je veľmi dobrá vec, ktorú robia,” uviedol Müller.

Nemecký kardinál ďalej povedal, že FS “musí byť prepísaná v jasnom, katolíckom teologickom chápaní.”

“Myslím si, že celý tento dokument je neúspešný projekt,” vyhlásil.

Podľa Mülera zámer dokumentu zahrnúť “marginalizovaných ľudí” bol dobrý, ale “metódy nie sú tie najlepšie.”

“Ježiš nám dal [návod], ako týchto ľudí predstaviť: tým, že im povieme evanjelium, aby sme ich viedli [na] cestu Ježiša Krista a k pokániu z hriechov a aby počúvali evanjelium a pristupovali k svätým sviatostiam.”

“Ježiš dal za nás svoj život a kríž Ježiša Krista a jeho zmŕtvychvstanie, to sú cesty našej spásy a nielen dobrá vôľa voči všetkým, ako hovoria slobodomurári o bratstve všetkých bez povinnosti, bez obrátenia, bez zmeny svojho života a [bez] napodobňovania Ježiša Krista,” pokračoval.

“V [manželstve] je to sám Boh, kto požehnal muža a ženu, a my ako kňazi, ako zástupcovia Krista, hlavy Cirkvi, ho máme nasledovať a nepestovať zmätok voči všetkým vo svete.”

Müller vyjadril ľútosť nad tým, že kvôli FS je Cirkev “rozdelená viac ako [v] ktoromkoľvek období predtým.”

Na Arroyovu otázku, čo si myslí o výzve kardinála Josepha Zena’na odstúpenie kardinála Victora Fernándeza, šéfa Dikastéria pre náuku viery (DDF), ktorý napísal a vydal FS, Müller povedal: “O tom musí rozhodnúť sám pápež.”

Čítajte: Kardinál Zen varuje pred ‘chybou’ vo Fiducia Supplicans, vyzýva Cdl. Fernándeza, aby odstúpil

Bývalý šéf CDF pridal komentár, ktorý bol pravdepodobne narážkou na skandálna kniha, ktorá obsahovala grafické opisy sexuálnych aktov.

“My [biskupi] sme študovali teológiu, nie gynekológiu; nevieme’všetky podrobnosti, ako ostatní, to nie je potrebné. Ale vedieť o tom, čo je napísané vo Svätom písme, v Tradícii a v učení Cirkvi, to je dôležité pre teológa, a nie v atómových detailoch špecializácie iných profesií.”

Potláčanie tradičnej latinskej omše

Arroyo sa Müllera pýtal na neustále potláčanie tradičnej latinskej omše pápežom Františkom a ďalšími biskupmi a dal ho do kontrastu so slávením anglikánskej liturgie v katolíckej bazilike v Ríme.

Čítajte: Arcibiskup z Canterbury vedie ‘anglikánsku eucharistiu’ v katolíckej bazilike s pápežovým’súhlasom

“Je to’smiešny rozpor,” reagoval Müller. “Pretože pre nás má latinská omša v latinskom obrade v západnej cirkvi … rôzne formy, tiež ambroziánsky obrad, a preto máme určitú rôznorodosť foriem tej istej liturgie.”

“To, čo patrí k liturgii, k svätej omši anglikánov, my ako katolíci ne”akceptujeme, pri všetkej úcte, ale dogmaticky, magistérium ne”akceptuje platnosť ich kňazstva, a preto to nie je platná svätá omša.”

Nemecký kardinál kritizoval signalizovanie cnosti niektorými členmi katolíckej hierarchie, ktorí sa snažia pôsobiť “otvorene” a “liberálne” a zároveň nedostatok zdravej katolíckej náuky v rozhodovacom procese týchto duchovných.

“Stále je to isté; robia sa rozhodnutia bez logického a dogmatického základu, len preto, aby vyzerali dobre a vyzerali ‘otvorene,’ a ‘som taký liberálny,’ a ‘môžete si robiť, čo chcete,’ ale ak nie ste poslušní v druhoradých otázkach [ako je tradičná latinská omša], prichádzajú s autoritou a s pokutami a so všetkými týmito vecami.”

“Je veľmi potrebné, aby sme mali [jasnejší] teologický základ [pre] konkrétne rozhodnutie,” uzavrel Müller.