shutterstock_1757133131-810x500.jpg

"Zlomyseľné dodržiavanie predpisov": Spoločnosť Apple obvinili, že využíva svoj App Store na udržanie kontroly nad technológiami

25
Neutral

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám,  prihláste sa na odber časopisu Reclaim The Net.

V tomto momente sa spoločnosť Apple možno stala “príliš veľkou na to, aby sa prispôsobila.”V tomto prípade s nariadením EÚ”Digital Markets Act (DMA), sa týka mimoriadne lukratívneho App Store technologického giganta”a jeho zlatých husí - tých, ktorí v ňom publikujú.

sa teraz hovorí, že Apple zrejme začína dodržiavať. A pridávajú sa k nim aj ďalší vývojári a neziskové organizácie z tohto priestoru.

Spory medzi rôznymi regulačnými orgánmi a spoločnosťou Apple, ale aj Googlom a kontroverzným, obmedzujúcim až monopolným (alebo duopolným, ak chcete) spôsobom, akým prevádzkujú internetové obchody pre svoje operačné systémy, trvajú už dlho.

Pokiaľ ide o Apple, hlavný rozdiel je v odmietaní pustiť čo i len cent “bokom” –, t. j, povoliť obchody tretích strán a “sideloading” aplikácií.

Vývojár David Heinemeier Hansson obvinil spoločnosť Apple z uplatňovania “režimu vydierania.”

Regulácia EÚ má podporiť konkurenciu na vysoko dominantnom, v Európe a USA spoločnosťou Apple a Google ovládanom, trhu s vývojárskymi aplikáciami, takže Apple nakoniec oznámil, že od marca bude povolené sideloading, alternatívne obchody a prehliadačové motory, ktoré nevyrába, ako aj streamery hier.

Dalším sporným bodom bol spôsob, akým môžu tvorcovia aplikácií zarábať peniaze – a teraz Apple hovorí, že App Store sa môže používať spolu s alternatívnymi platbami v aplikáciách.

Doteraz to bolo dobré, ale pozorovatelia hovoria, že tým’dobré správy končia. Aplikácie totiž budú musieť platiť poplatky za alternatívne stiahnutia z App Store – vývojári, ktorí sa rozhodnú pre tieto možnosti tretích strán, musia mať “€1 000 000 ‘akreditív’ a zaplatiť €0,50 za každú prvú ročnú inštaláciu aplikácie.”

“Zlomyseľné dodržiavanie” - to je to, na čo sa podľa zakladateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti Epic Games Tima Sweeneyho podobá.

“Nútia vývojárov, aby si vybrali medzi exkluzivitou App Store a podmienkami obchodu, ktoré budú podľa DMA nezákonné, alebo prijali nový, tiež nezákonný protisúťažný systém plný nových nevyžiadaných poplatkov za stiahnutie a nových daní Apple z platieb, ktoré nespracúvajú,”komplexne odsúdil novú politiku v príspevku na X.

Iní to označujú za “shakedown” a “vydieranie.”

Na to, čo na to povie Európska únia, si ešte musíme počkať, ale zatiaľ má Apple jasno:

“S cieľom vytvoriť dostatočné finančné prostriedky na zaručenie podpory pre vývojárov a zákazníkov musia vývojári na trhu pred získaním nároku poskytnúť spoločnosti Apple pohotovostný akreditív od finančnej inštitúcie s ratingom A (alebo ekvivalentným ratingom od S&P, Fitch alebo Moody’s) vo výške €1 000 000. Bude ho potrebné každoročne automaticky obnovovať,” uviedla spoločnosť.

A hoci vývojári chcú byť chránení pred spoločnosťou Apple, Apple tvrdí, že chráni vývojárov. Pred zarábaním peňazí? Nikdy –, hovorí džuggernaut. Je to’pred, “novými možnosťami pre malvér, podvody a scamy, nezákonným a škodlivým obsahom a inými hrozbami pre súkromie a bezpečnosť.”

Pretlačené so súhlasom z Reclaim The Net.