gabriel-malzaire-810x500.jpg

Francúzski karibskí biskupi zakázali požehnanie homosexuálnych "párov" a iných osôb v "neregulárnych situáciách

27
Kultúra života

Biskupi v cirkevnej provincii Antily a Guyany vydali odmietavé stanovisko k požehnaniu homosexuálnych “párov” a párov v “neregulárnych situáciách.”

Vo vyhlásení zverejnenom 21. januára sa uvádza, že “v súlade so základnými princípmi Fiducia Supplicans a s cieľom vyhnúť sa akýmkoľvek nejasnostiam,” kňazi môžu žehnať jednotlivcom, ale majú zakázané udeľovať požehnanie “v neregulárnych situáciách alebo [párom] rovnakého pohlavia.”

Vyhlásenie, ktoré viedol arcibiskup David Macaire, podpísali ďalší dvaja biskupi provincie spolu s tromi generálnymi vikármi. V dokumente tak bolo menovite zastúpených šesť diecéz. 

V ďalšom videu vyhlásenia vydanom cirkevnou provinciou vystúpil arcibiskup Gabriel Malzaire z arcidiecézy Roseau, ktorý poznamenal, že Cirkev nemôže ponúkať požehnanie, ktoré by zahŕňalo “prijatie hriešnej situácie.” 

Nijaký duchovný pod jeho vedením nesmel ponúkať požehnanie “akémukoľvek hriešnemu zväzku,” dodal Malzaire.

Písomné vyhlásenie cirkevnej provincie citovalo “mnohé” biskupské” konferencie, ktoré už zaujali podobný postoj, keď sa postavili proti požehnávaniu homosexuálnych párov. 

Čítajte: Pápež František sa priamo podieľal na odmietnutí požehnania pre homosexuálne ‘páry’v Afrike;

Opozícia voči Fiducia Supplicans teraz narástla do takej miery, že dokument odsúdilo niekoľko významných kardinálov a predseda biskupských konferencií’v Afrike odletel do Ríma, aby pápeža informoval, že kontinent nebude ponúkať požehnanie párom rovnakého pohlavia.

PREČÍTAJTE SI: ÚPLNÝ ZOZNAM – Kde stoja biskupi v otázke požehnania homosexuálnych párov?"

Ak je možno neprekvapujúce, že blízki spolupracovníci pápeža podporili kontroverzný text, iní členovia Rímskej kúrie zdôraznili oslabujúci vplyv textu na ekumenické vzťahy. 

Lídri Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ako aj z Ruskej pravoslávnej cirkvi, upozornili na svoj nesúhlas s textom a poznamenali, že ponúkanie požehnania homosexuálnym párom riskuje schvaľovanie ich životného štýlu.

Začiatkom januára napísal kardinál Robert Sarah, emeritný prefekt Kongregácie pre Boží kult, vyhlásil, že odpor voči Fiducia Supplicans  nie je odporom voči pápežovi Františkovi. Naopak, je to krok “rozhodného a radikálneho odporu voči heréze, ktorá vážne podkopáva Cirkev, Kristovo telo, pretože je v rozpore s katolíckou vierou a Tradíciou,” tvrdil Sarah.