919px-Pierre-Andre_Dumas-810x500.jpg

Haitský biskup sa ponúka za šesť unesených rehoľných sestier

36
Kultúra života

Haitský biskup v cirkevnej provincii Port-au-Prince sa ponúkol, že sa stane rukojemníkom namiesto šiestich rehoľných sestier, ktoré boli v piatok unesené a sú zadržiavané kvôli výkupnému.

Biskup Pierre-AndréDumas z Anse-à-Veau a Miragoâne vyzval na prepustenie sestier’ po tom, čo neznámi ozbrojenci údajne prepadli autobus v centre Port-au-Prince a zajali všetkých cestujúcich a vodiča ako rukojemníkov.

“Tento ohavný a barbarský čin nepreukazuje žiadnu úctu k dôstojnosti zasvätených žien, ktoré sa celým srdcom a úplne venujú výchove a formácii mladých, najchudobnejších a najzraniteľnejších členov našej spoločnosti,” povedal biskup Dumas na adresu sestier, ktoré patria ku kongregácii svätej Anny.

“Prosím, vezmite ma na ich miesto. Som’pripravený!” povedal Dumas, podľaVatican News.

Únos označil za “neľudský,” a dodal, že “jedného dňa si Boh vyžiada účet.”

Haitskí biskupi sú údajne vyzývajú vládu, aby prijala opatrenia na ochranu svojich občanov, ktorí sú čoraz častejšie vystavení tomu, čo biskupi odsúdili ako “vládu teroru” zo strany miestnych gangov.

Od atentátu na prezidenta Jovenela Moïse v roku 2021 v krajine prudko vzrástol počet lúpežných prepadnutí, pričom zločinecké gangy sa “osmelili” uprostred vzniknutého chaosu, píše sa v Jamaica Observer reported.  

PodľaOrganizácie Spojených národov od januára do augusta 2023 na Haiti zahynulo najmenej 2 500 ľudí spolu s 902 zranenými a 951 unesenými

Nezisková organizácia Assessment Capacities Project odhaduje, že gangy ovládli približne 80 % územia Port-au-Prince, hlavného mesta krajiny. 

V októbri minulého roka Bezpečnostná rada OSN odhlasovala vyslanie mnohonárodných ozbrojených síl pod vedením Kene na Haiti, aby pomohli potlačiť násilné gangy. Malý predsunutý kontingent kenskej polície by mal doraziť začiatkom tohto roka. Bude to po prvýkrát za takmer 20 rokov, čo budú do nepokojnej krajiny vyslané sily.

“Nasadenie mnohonárodnej misie na Haiti by mohlo priniesť zásadnú pomoc krajine zmietanej konfliktami. Ale prekážky na ceste, ktoré sú pred ňou, predstavujú veľkú hrozbu pre efektívnosť síl,”Medzinárodná krízová skupina (ICG) špekuluje vo svojej správe.

V posledných dňoch vyvolávajú nepokoje v celej krajine aj protivládne demonštrácie, pri ktorých protestujúci žiadajú odstúpenie premiéra Ariela Henryho, ktorý sa ujal moci po zavraždení prezidenta Moïse v roku 2021. Kritizujú ho za nedostatočné riešenie bezpečnostných a ekonomických problémov Haiti