kamala_harris-810x500.jpg

Kamala Harrisová obviňuje Trumpa zo zrušenia rozsudku Roe v. Wade: "Ženy bez potratov ticho trpia

13
Kultúra smrti

Viceprezidentka Kamala Harrisová v nedávnom rozhovore spojila bývalého prezidenta Donalda Trumpa so zrušením rozsudku Roe v. Wade v roku 2022, čím ponúkla náhľad na jeden z obľúbených bodov demokratov, ktorí sa chystajú na voľby v roku 2024.

“Predchádzajúci prezident vyjadril svoje zámery celkom jasne. A rýchlo sa posunul do nedávnej doby, hovorí, že je’hrdý na to, čo urobil,”Harris povedal Laure Coatesovej zo CNN’“Odvodene je hrdý na to, že ženy boli zbavené základných slobôd rozhodovať o vlastnom tele; odvodene je hrdý na to, že lekári sú trestaní a kriminalizovaní za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, hrdý na to, že ženy potichu trpia, pretože nemajú’prístup k zdravotnej starostlivosti, ktorú potrebujú. Pochopme teda, že stávky sú tak veľmi vysoké."

Harris narážal na nedávne Trumpove’vyjadrenia na mestskej rade Fox News, kde o USA povedal: "Je to veľmi dôležité. Dobbsov rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý zrušil rozsudok Roeovej a umožnil štátom priamo zakázať potraty, “nikto iný to nemal urobiť, len ja, a my sme to urobili a urobili sme niečo, čo bol zázrak.”Trump vymenoval troch z piatich sudcov, ktorí hlasovali za zrušenie rozsudku, zo zoznamu právnikov zostaveného konzervatívnymi právnikmi. Počas tohto podujatia Trump ďalej kritizoval zákony o srdcovom tepe, ktoré toto rozhodnutie umožnilo, a zopakoval svoje želanie dosiahnuť kompromis v otázke potratov, ktorý by “urobil ľudí šťastnými” na oboch stranách.

Nezávisle od toho, rozhodnutie demokratov” urobiť z potratov jeden z hlavných bodov svojich rečí na podporu ľavicovej účasti na znovuzvolení prezidenta Joea Bidena naznačuje, že Trumpove” snahy o umiernenosť v tejto otázke nezmenia celkový príbeh pretekov. Kampaň Bidena a Harrisovej nedávno zverejnilareklamu, v ktorej texaská gynekologička Dr. Austin Dennardová prednáša o údajnej “potrebe” interrupcií, pričom sa odvoláva na vlastnú skúsenosť s potratom dieťaťa s diagnózou anencefália.

Biden má vyzval Kongres, aby mu na stôl poslal federálny zákon, ktorý by “kodifikoval Roe v. Wade na ochranu ústavného práva každej ženy’na výber” interrupcie, ako napríklad Women’Health Protection Act alebo Freedom of Choice Act, z ktorých oba by nielen zakázali zákazy potratov na úrovni jednotlivých štátov, ale znemožnili by štátom prijať akékoľvek zmysluplné obmedzenia alebo regulácie potratov.

Biden sa ďalej chválil, že jeho administratíva “spustila celovládne úsilie na ochranu reprodukčných práv” (populárny eufemizmus pre legálny potrat na požiadanie), vrátane zvýšeného financovania potratov z daní daňových poplatníkov doma i v zahraničí a pokúsil sa upustiť od federálnych bezpečnostných pravidiel proti distribúcii potratových tabletiek poštou.

V predchádzajúcich vyjadreniach za potraty Harrisová označila za “nemorálne” chrániť deti počaté pri znásilnení, vynechala slovo “život” zo svojho odvolania sa na Deklaráciu nezávislosti a odmietlaurčiť akúkoľvek prijateľnú hranicu pre legálny potrat.

Trump si udržiava veľký náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu a 15. januára získal svoje prvé primárne víťazstvo na volebných zhromaždeniach v Iowe, keď získal 51 % hlasov a 20 delegátov na floridského guvernéra. Ron DeSantis’21 percent a deväť delegátov a bývalá veľvyslankyňa OSN Nikki Haley’19 percent a osem delegátov. V nasledujúcich dňoch sa DeSantis a podnikateľ Vivek Ramaswamy vzdali kandidatúry a podporili Trumpa, takže jedinou zostávajúcou alternatívou GOP zostala Haleyová.

Kmitajúce celoštátne prieskumy verejnej mienky momentálne Trumpovi tesne vedúv tesnom súboji s Bidenom v prípade nominácie bývalého prezidenta, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje sa tiež’že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech Roberta F. Kennedyho ml.’nezávislej prezidentskej kandidatúry.