Untitled-16-810x500.png

Trump vyhral primárky GOP v New Hampshire, Nikki Haleyová hovorí, že "nikam neodchádza

20
Neutral

Prezident Donald Trump včera večer v primárkach v New Hampshire porazil veľvyslankyňu Nikki Haleyovú a získal približne 55 percent hlasov.

Bývalý prezident’zvíťazil po výraznom víťazstve minulý týždeň v Iowe. Haleyová, ktorá pôsobila v OSN za Trumpa, uviedla, že plánuje zostať v súťaži.

Haleyová je jedinou významnou kandidátkou, ktorá zostala po tom, čo minulý týždeň odstúpili Vivek Ramaswamy aj floridský guvernér Ron DeSantis. Obaja odvtedy podporili Trumpa a kritizovali Haleyovú.

Trump povedal, že Haleyová mala “veľmi zlú noc” a kritizoval štátneho’liberálneho republikánskeho guvernéra Chrisa Sununu, ktorý Haleyovú podporil.

Na pódiu sa objavil spolu so synom Ericom Trumpom a senátorom Južnej Karolíny Timom Scottom, potenciálnym kandidátom na post viceprezidenta.

Na pódiu vystúpil aj Ramaswamy, kritik Haleyovej.

“To, čo sme dnes večer videli, je Amerika na prvom mieste, ktorá porazila Ameriku na poslednom mieste. To’sme videli dnes večer,”povedal podnikateľ. “Ak chcete Ameriku ako poslednú, môžete ísť za Joeom Bidenom, máte’zrejme ešte jedného kandidáta v republikánskych primárkach. Ak chcete znížiť svoje sociálne zabezpečenie, aby ste mohli vydať viac peňazí Ukrajine, aby si nejaký kleptokrat mohol kúpiť väčší dom, choďte k Nikki Haleyovej.”

Senica Scottová, ktorú pôvodne do amerického Senátu vymenovala vtedajšia guvernérka Haleyová, vyzvala svojich priaznivcov, aby prišli do Južnej Karolíny. “Je čas, aby sa Republikánska strana zjednotila okolo nášho kandidáta a budúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa.”

Pred primárkami 24. februára sa uskutočnia dva preteky, v ktorých Haleyová dúfa, že zvíťazí na základe svojich predchádzajúcich výsledkov vo funkcii guvernérky štátu. Týmito pretekmi sú však Panenské ostrovy s minimálnym počtom delegátov a nevadské volebné zhromaždenie aj nevadské primárky. Podľa CBS News sa však delegáti udelia len v kaukuse, ktorého sa zúčastní Trump, ale nie Haleyová.

Haleyová počas svojho prejavu kritizovala “politickú triedu” za to, že hovorí “tieto preteky sa skončili.”

“New Hampshire je prvý v krajine, nie je posledný v krajine,” Haleyová. (Iowa caucus boli prvé voľby v kalendári republikánskych primárok. Haleyová sa umiestnila na treťom mieste).

Povedala, že do výberu kandidáta zostávajú “desiatky” štátov.

“A najbližšie je to môj milovaný štát Južná Karolína,” povedala Haleyová.

Haleyová sa označila za “bojovníčku” a “škrabku”, poznamenala, že je “poslednou, ktorá stojí vedľa Donalda Trumpa” po tom, čo sa do boja pôvodne zapojilo 14 kandidátov.

“Mám”zlé správy pre politický establišment: Ja’nikam nejdem… okrem mojej sladkej Južnej Karolíny. My’im nedovolíme korunovať Donalda Trumpa, keď 48 štátov ešte nehlasovalo,” uviedla na svojej stránke na Facebooku.

Bývalá guvernérka Južnej Karolíny a U.N. veľvyslankyňa, pričom kritizuje “politickú triedu” a “politický establišment,” vzbudila záujem umiernených a liberálnych darcov.

Bývalá členka predstavenstva spoločnosti Boeing Haleyová vzbudila pozornosť demokratov a umiernených. Napríklad miliardár Reid Hoffman, zakladateľ spoločnosti LinkedIn, daroval 250 000 dolárov superpacitnej organizácii Haleyovej po tom, čo generálny riaditeľ banky J. P. Morgan Chase Jamie Dimon vyzval bohatých demokratov, aby ju podporili v prospech Trumpa.

“Hoci som verným podporovateľom Bidena a dúfam, že vyhrá druhé funkčné obdobie, poskytol som finančnú podporu aj super PAC Nikki Haleyovej’napriek tomu, že podľa niektorých prieskumov verejnej mienky si Haleyová vo všeobecných voľbách proti Bidenovi vedie lepšie ako Trump,” uviedol Hoffman, ako predtým informoval LifeSiteNews. “Urobil som tak, pretože mojou prioritou je americká demokracia a integrita nášho právneho systému. To znamená, že mojou prvoradou prioritou je poraziť Trumpa a primárky sú prvou z dvoch príležitostí, ako to urobiť.”

Haley si vyslúžil kritiku od radových konzervatívcov. Hoci počas svojho pôsobenia na poste veľvyslankyne OSN vo všeobecnosti podporovala pro-life politiku, a to aj napriek námietkam zamestnancov, odvtedy sa dištancovala od presadzovania významnej federálnej ochrany pred narodením. Odmietla myšlienku federálneho zákazu potratov a namiesto toho povedala, že sa chce zamerať na adopcie, ochranu svedomia a ľahšiu dostupnosť antikoncepcie.

Ako LifeSiteNews predtým informoval:

Pri vyzdvihovaní svojich pro-life názorov má zdôraznila potrebu nájsť ‘konsenzus’ v tejto otázke a povedala, že potraty ‘sú osobné pre každú ženu a každého muža. Preto nikoho’neodsudzujem za to, že je za možnosť voľby, rovnako ako nechcem, aby ste ma súdili za to, že som za život.’

V otázke transgenderizmu Haleyová povedala, že si nemyslí, že by mali existovať zákony, ktoré by bránili deťom s pohlavnou zmenou podstupovať chirurgické a chemické zmrzačenie. Povedala, že školy by nemali presadzovať ‘rodové zámená’, ale inak zaujala stanovisko, že ‘zákon by sa do toho nemal miešať a myslím si, že by to mali riešiť rodičia. Je to úloha pre rodičov, aby to zvládli.’ Dodala rozporuplné vyhlásenie, že ‘keď dieťa dosiahne 18 rokov, môže to urobiť [zmrzačiť svoje telo]. Ale myslím si, že dovtedy – vidíme na našich dospievajúcich deťoch, že v puberte prechádzajú mnohým. Prežívajú veľa zmätku, veľa úzkosti, veľa nátlaku. Mali by sme ich podporovať, celú tú cestu, ale nemusíme ’ísť a niečo nútiť v školách.’

Podporuje aj angažovanie sa na Ukrajine a anonymné účty na sociálnych sieťach nazvala “hrozbou pre národnú bezpečnosť.”Neskôr, po reakciách, povedala “Nevadí mi, že anonymní Američania majú slobodu prejavu; čo sa mi však nepáči, je, že anonymní Rusi a Číňania a Iránci majú slobodu prejavu.”