evensong-810x500.jpg

Anglikánsky večer v Bazilike svätého Petra v rámci týždňa ekumenickej jednoty

75
Neutral

Včera večer sa v Bazilike svätého Petra konal slávnostný anglikánsky zborový večer, ktorý bol súčasťou série ekumenických podujatí v rámci Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov.“ 

Katolícki a anglikánski duchovní sa 23. januára zišli vo Vatikáne, aby si pripomenuli jednu z kľúčových udalostí v rámci “Ekumenického summitu Rastieme spolu - evensong, ktorý je anglikánskou alternatívou katolíckeho nešporného obradu.

Obrad sa konal v Kaplnke chóru – kde sú v oltári &ndash uložené relikvie svätého Jána Chryzostoma; obradom predsedal kaplán anglikánskeho kostola Všetkých svätých’v Ríme kanonik Robert Warren. Na obrade sa zúčastnili mužskí a ženskí servítori z anglikánskych kostolov, zatiaľ čo zbor tvorili spojené sily spevákov z anglikánskeho kostola Všetkých svätých’a episkopálneho centra v Ríme Svätý Pavol’s within the Walls.

Je to už druhýkrát, čo sa v Bazilike svätého Petra’koná anglikánsky večer, pričom prvá takáto príležitosť sa uskutočnila v roku 2017. Tejto prvej príležitosti Svätá stolica udelila väčší význam, pričom obrad sa konal na oltári Petrovho stolca v bazilike. Vtedajší arcibiskup Arthur Roche – teraz prefekt Dikastéria pre Boží kult – predniesol homíliu počas večierne v roku 2017. Pápež František nebol prítomný ani na jednej z týchto udalostí.

Summit “Rastieme spolu” organizuje Medzinárodná anglikánsko-rímskokatolícka komisia pre jednotu a misiu (IARCCUM), ktorá je “oficiálnou komisiou Anglikánskeho spoločenstva a Katolíckej cirkvi, zriadenou na podporu ekumenického dialógu medzi tradíciami.”

ČÍTAŤ: Rím’chápanie ‘kresťanskej jednoty’ od II. vatikánskeho koncilu je nesprávne a nebezpečné pre duše

IARCCUM bolo založené v roku 2000 vtedajším prefektom vatikánskeho dikastéria pre jednotu kresťanov’a je vedené katolíckymi a anglikánskymi spolupredsedami a podporované dikastériom a Úradom anglikánskeho spoločenstva.

Na summite skupiny sa stretnú katolícki a anglikánski preláti na “diskusii a púti.” Rím aj Canterbury sú hostiteľmi podujatí, pričom pre anglikánov je hlavným sídlom Canterbury. 

Vyhlásenie vydané Dikastériom pre jednotu kresťanov o týždňovom summite vysvetľuje, že “biskupi sa budú modliť, uvažovať a učiť jeden od druhého. Cieľom je diskutovať o spôsoboch, ako spoločne rásť v spoločnom svedectve a misii vo svete.”

Páter Martin Browne, OSB, predstaviteľ dikastéria, poznamenal, že “veľkým cieľom summitu ‘Rastieme spolu’ je osláviť bohatstvo našich tradícií a posilniť naše väzby.”

Dodal, že “rytmus každodennej modlitby založený na žalmoch a iných biblických textoch je vzácnym pokladom, ktorý majú katolíci a anglikáni spoločný. Je’užitočné pripomenúť, že v Ekumenickom direktóriu Katolíckej cirkvi’sa píše, že skúsenosť účasti na liturgických sláveniach toho druhého’pomáha kresťanom hlbšie sa podieľať na tradíciách, ktoré sa často vyvinuli zo spoločných koreňov.”

Pokračujúc, Browne privítal toto podujatie ako pozitívny krok v anglikánsko-katolíckych vzťahoch:

Súčasť na bohoslužbe Večernej modlitby, ako ju tradične slávia anglikáni, je pre katolíkov príležitosťou urobiť práve toto a poďakovať za spoločnú tradíciu modlitby. Chorálny večerný spev je obzvlášť krásnym vyjadrením našej spoločnej tradície a môžeme byť veľmi vďační, že máme túto príležitosť prežiť ho spoločne v chráme svätého Petra’

V rámci summitu IARCCUM dvojice biskupov – jeden katolík a jeden anglikán – z 27 rôznych krajín dostali “poverenie” spoločne od pápeža Františka a anglikánskeho arcibiskupa z Canterbury. Uvedenie biskupov do úradu sa uskutoční na sviatok obrátenia svätého Pavla”v rámci slávnosti v pápežskej Bazilike svätého Pavla”za hradbami.

Predtým v ten istý deň bude arcibiskup z Canterbury predsedať “anglikánskej eucharistii”, ktorá sa bude konať v katolíckej Bazilike San Bartolomeo v Ríme.

V súvislosti s touto udalosťou predstaviteľ Úradu anglikánskeho spoločenstva dr. Christopher Wells povedal, že “dvojice biskupov, ktoré sa zaväzujú k spoločnej službe v každom možnom smere, slúžia ako priekopníci na ceste k plnosti jednoty vo viere, poriadku a svedectve, ktorá je Pánovou vôľou“.” 

Pochválil katolícko-anglikánske ekumenické snahy, ktoré ukazujú “hĺbku nášho odhodlania neochvejne sa usilovať o plnú, viditeľnú jednotu v Kristovom tele. Keď sa modlíme, študujeme, učíme a slúžime po boku iných kresťanov, Duch Svätý pretvára naše srdcia a to, čo sa zdalo vzdialené alebo nepredstaviteľné, sa stáva skutočným a normálnym.” 

“Jednota nie je taká ťažká, ako si myslíme,” povedal Wells. “Začína a končí láskou k Bohu a k sebe navzájom a pretrváva v spoločnej modlitbe.”

Na rozdiel od súčasného prístupu Vatikánu’k ekumenickým vzťahom je Cirkev’tradičným učením a prístupom k medzináboženským vzťahom. V encyklike Mortalium animos z roku 1928 totiž pápež Pius XI’výslovne zakázal účasť katolíkov na protestantských obradoch alebo “zhromaždeniach”. Pius XI. napísal:

… je jasné, že Apoštolská stolica sa za žiadnych podmienok nemôže zúčastňovať na ich zhromaždeniach, a v žiadnom prípade nie je dovolené, aby katolíci takéto podniky podporovali alebo pre ne pracovali; ak by to totiž robili, dávali by tým podporu falošnému kresťanstvu, ktoré je celkom cudzie jedinej Kristovej Cirkvi.

Dodal, že evanjeliový štýl zjednotenia zahŕňa návrat do Katolíckej cirkvi:

Zjednotenie kresťanov možno podporiť len tak, že sa podporí návrat do jedinej pravej Kristovej Cirkvi tých, ktorí sa od nej oddelili, lebo ju v minulosti nešťastne opustili. Hovoríme, že do jedinej pravej Kristovej Cirkvi, ktorá je viditeľná pre všetkých a ktorá má podľa vôle svojho Autora zostať presne taká, ako ju ustanovil.