Screenshot-2024-01-22-12.31.50-PM-810x500.png

Ron DeSantis odstúpil z prezidentských pretekov a podporil Trumpa

27
Kultúra života

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis sa vzdal kandidatúry na prezidentskú nomináciu GOP a podporil Donalda Trumpa po volebnom zhromaždení v Iowe, ktoré podľa neho jasne ukázalo, že republikánski voliči chcú opätovne zvoliť bývalého prezidenta USA.

“Po druhom mieste v Iowe sme sa“modlili a uvažovali o ďalšom postupe. Ak by som mohol urobiť čokoľvek, čo by prinieslo priaznivý výsledok - viac zastávok v kampani, viac rozhovorov - urobil by som to,” povedal DeSantis vo videu, ktoré v nedeľu zverejnil na X. 

“Nemôžem’žiadať našich priaznivcov, aby dobrovoľne venovali svoj čas a darovali svoje prostriedky, ak nemáme’jasnú cestu k víťazstvu,” vysvetlil. 

“V súlade s tým dnes pozastavujem svoju kampaň,” oznámil DeSantis.

Trump získalv Iowe 51 percent hlasov, DeSantis získal 21 percent, Nikki Haleyová 19 percent a podnikateľ Vivek Ramaswamy 7,7 percenta hlasov.

Čítajte: DeSantis poďakoval Pochodu za život za obhajobu ‘šľachetnej veci’ napriek ‘neprajníkom’ v GOP

“Je’je mi jasné, že väčšina republikánskych voličov v primárkach chce dať Donaldovi Trumpovi ďalšiu šancu,” pokračoval a dodal, že sledovali obštrukcie jeho prezidentovania “neúnavným odporom,” a videli, ako demokrati dodnes používajú “boj so zákonom, aby na neho útočili.”

Aj keď DeSantis priznal, že s Trumpom nesúhlasil, napríklad v otázke, ako pristupovať “k pandémii koronavírusu,” a o “jeho povýšení Anthonyho Fauciho,” je podľa neho “jasné”, že Trump “je lepší ako” súčasný prezident Joe Biden.

Dalej si uťahoval z “Trumpovej’momentálne jedinej uchádzačky o prezidentské primárky GOP Nikki Haleyovej a vysvetlil: “[Trump] má moju podporu, pretože sa nemôžeme’vrátiť k starej republikánskej garde z minulých rokov:

DeSantis’ vysvetlenie jeho odstúpenia je ozvenou vysvetlenia Ramaswamyho, ktorý sa rovnako stiahol z republikánskych prezidentských primárok po Iowskom volebnom zhromaždení,

Trump sa v nedeľu vyjadril k DeSantisovmu’ kroku opustiť prezidentské preteky a pre Fox News povedal: “Bolo mi cťou, že ma tak rýchlo podporil. Nie je to’ľahké. Bojoval tvrdo.”

Bývalý americký prezident povedal, že je presvedčený, že jeho vlastná politika je “veľmi podobná” tej, ktorú presadzuje DeSantis, napríklad v otázke hraníc USA a znižovania daní.

Ak sa politika, ktorú podporujú, skutočne prekrýva, DeSantis zaujal podstatne silnejší pro-life a pro-freedom postoj. Kým DeSantis podpísal zákon o srdcovom tepe na Floride a zaviazal sapodpísať ako prezident celoštátny zákaz interrupcií v 15. týždni, Trump sa počas svojej aktuálnej kampane vyjadril ostro kriticky k zákonom o srdcovom tepe d, označil DeSantis’ šesťtýždňový zákaz potratov za “strašnú chybu.” 

Čítajte: Požiada Trump Nikki Haleyovú, aby sa stala jeho protikandidátkou? Nie, ak konzervatívci America First dosiahnu svoje

DeSantis mal tiež výrazne silnejší odpor voči uzáverom a tyranii COVID. Znovu otvoril školy počas hystérie COVID, účinne zakázal súkromným podnikom nútiť zamestnancov k experimentálnym mRNA injekciám a zakázalpodávanie vakcinačných pasov, ktoré boli pevnou súčasťou života vo väčšine ľavicových mestských oblastí v USA.USA v polovici až na konci roka 2021 a dokonca aj v roku 2022.

Naopak, Trump prekonalzmenu národnú výluku 2020 a operáciu Warp Speed a naďalej si pripisuje zásluhy za nebezpečné a neúčinné injekcie COVID-19, ktoré mnohým jeho podriadeným nariadili alebo na nich tlačili zamestnávatelia, školy a súkromné podniky. Krátko pred odchodom z funkcie udelil prezidentské vyznamenanie aj Dr. Anthonymu Faucimu.

DeSantis sústredí svoju energiu na výkon funkcie floridského guvernéra. Jeho úspechy v tejto funkcii boli široko chválené konzervatívcami za presadzovanie prorodinnej, proslobodnej a proamerickej politiky, ako napríklad zrušenie explicitného a nevhodného obsahu v triedach a školských knižniciach a zákaz digitálnych mien centrálnej banky (CBDC) na Floride.