Robin-Vos-810x500.jpg

Republikáni z Wisconsinu navrhujú zákon, ktorý obmedzuje potraty na 14 týždňov

18
Kultúra života

Niektorí republikáni z Wisconsinu chcú, aby sa hlasovalo o navrhovanom zákaze potratov v 14. týždni, ktorý by obmedzil zabíjanie niektorých nenarodených detí.

Návrh zákona, ktorý bol predložený v piatok, podporuje republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Robin Vos. Predtým, ako sa legislatíva dostane v apríli pred voličov, však musí prejsť oboma komorami a získať podpis guvernéra Tonyho Eversa’. Ak by bol návrh zákona schválený, zakázal by “akejkoľvek osobe vykonať, vyvolať alebo sa pokúsiť vykonať alebo vyvolať potrat, ak je pravdepodobný vek nenarodeného dieťaťa po oplodnení 14 alebo viac týždňov, okrem prípadu lekárskej núdze.”

V súčasnosti má štát 20-týždňovú hranicu kvôli zákazu, ktorý v roku 2015 podpísal vtedajší republikánsky guvernér Scott Walker. Zákon povoľuje interrupcie po 20. týždni’ tehotenstva len v prípade naliehavých zdravotných problémov. Lekárski odborníci však potvrdili, že priamy potrat nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutný.

V štáte platí zákon z roku 1849, podľa ktorého je trestným činom, ak potratár (ale nie tehotná matka) vykoná potrat z akéhokoľvek iného dôvodu, ako je záchrana života matky, ako predtým informoval portál LifeSiteNews. Tento zákon sa však v súčasnosti neuplatňuje kvôli právnym námietkam, čo znamená, že interrupcie sú povolené do 20. týždňa’ tehotenstva. Tento zákon nebol nikdy zrušený. Potratové zariadenia však pozastavili vykonávanie potratov počas rokov 2022 a 2023 kvôli právnej neistote ohľadom tohto zákona.

Demokratický guvernér štátu Wisconsin’je za potraty a odmieta presadzovať zákon z roku 1849, ktorý potraty jednoznačne zakazuje.

V júli 2023 sudca okresu Dane rozhodol, že zákon z roku 1849, ktorý zakazuje “úmyselne zničiť život nenarodeného dieťaťa,” nebol zákazom potratov, pretože v jeho znení sa výslovne nepoužíva slovo “potrat” (napriek tomu, že sa toto slovo objavuje na iných miestach zákona) a vzťahuje sa len na násilie voči tehotným ženám, ktoré náhodou poškodí ich deti. Organizácia Planned Parenthood of Wisconsin obnovila vykonávanie interrupcií v septembri.

“Zdravotná pohotovosť,”ako je to v súčasnosti v zákone štátu Wisconsin, sa vzťahuje na stav, ktorý by “vyžadoval okamžité prerušenie tehotenstva na odvrátenie jej smrti alebo pri ktorom 24-hodinové oneskorenie vykonania alebo vyvolania potratu vytvorí vážne riziko podstatného a nezvratného poškodenia jednej alebo viacerých hlavných telesných funkcií ženy”.”

Odvolanie: prokurátor z Wisconsinu sa odvolal proti rozhodnutiu sudcu’v ktorom tvrdí, že štátny zákon z roku 1849 nezakazuje’interrupcie

Vos povedal, že chce prísnejšie zákony o interrupciách, ale zároveň nechce, aby sa téma zabíjania nenarodených detí objavovala počas každých volieb.

“Myslím si, že je to’lepšie ako súčasný zákon, a myslím si, že na to’sa musíme pozrieť. Chcem zachrániť čo najviac nenarodených detí. Súčasný zákon umožňuje 20 týždňov,”Vos predtým povedal WISN. “To je ďaleko za hranicou národnej a medzinárodnej normy. Bol by som radšej, keby sme boli reštriktívnejší, ale zároveň by to mali povedať obyvatelia Wisconsinu. Vložme’rozhodnutie do ich rúk a urobme konečné rozhodnutie, aby sme’nemuseli každú kampaň viesť o potratoch."”

Aj keď by navrhovaný zákon vo Wisconsine potenciálne posunul zákonné zákazy potratov, urobil by len málo na ochranu nenarodených detí pred zabitím v maternici.

V roku 2021 bolo podľa štátnej správy o potratoch 88 % potratov vykonaných na deťoch pred 13. až 15. týždňom. To znamená, že zákaz interrupcií v 14. týždni, ak by sa skutočne zaviedol, by zabránil najviac 10 % interrupcií. V správe za rok 2020 a správe za rok 2019 sa uvádzajú takmer identické čísla.

Podľa štátnej správy’bolo v roku 2021 nahlásených najmenej 6 579 detí usmrtených v dôsledku legálneho potratu.

Dnes sa uskutoční legislatívne vypočutie, na ktorom sa bude diskutovať o návrhu zákona. V štáte je aj viceprezidentka Kamala Harrisová v rámci “turné Bieleho domu’Reproductive Freedoms Tour.”

Bidenova-Harrisová má pravidelne usilovala o podporu potratov a ich legalizáciu počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva, vrátane pokusu využiť zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti na vynútenie potratov vo všetkých 50 štátoch. Administratíva sa tiež snažila odstrániť zákazy zasielania nebezpečných potratových liekov jednotlivcom a vytvorila vojenský cestovný fond na potraty tým, že napísala memorandum a ignorovala federálny zákon.

RELATED: Liberálny republikán z Nebrasky sa snaží oslabiť zákaz 12-týždňových potratov v tomto štáte