Biden-810x500.jpg

Nová reklama Bidenovej kampane útočí na Trumpa za jeho úlohu pri zrušení rozsudku Roe v. Wade

13
Kultúra smrti

Nová kampaňová reklama schválená Bidenovou administratívou pripisuje zrušenie rozsudku Roe v. Wade bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý často vyzdvihoval úlohu svojich kandidátov na sudcov pri zvrátení federálneho práva na potrat. Reklama signalizuje, že interrupcie budú aj tento rok hlavnou témou v nadchádzajúcom súboji o Biely dom medzi Trumpom a Joeom Bidenom, aj keď Trump sklamal zástancov života svojím odmietnutím celonárodného zákazu a podporou výnimiek z interrupcií.

V minútovej predvolebnej reklame zverejnenej v nedeľu na Bidenovom’oficiálnom kanáli YouTube sa gynekológ dr. Austin Dennardová z Dallasu uviedla, že texaský zákon po zvrhnutí rozsudku Roe v. Wade jej zakázal ukončiť život dieťaťa, ktorému diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu.

Matka troch detí povedala, že “si nikdy nemyslela, že budem potrebovať potrat pri plánovanom tehotenstve, ale stalo sa.”

“Pred dvoma rokmi som otehotnela s dieťaťom, ktoré som zúfalo chcela,” Dennardová povedala. “Na bežnom ultrazvuku som sa dozvedela, že plod bude mať smrteľné ochorenie a že nemá absolútne žiadnu šancu na prežitie.”

Dennardovej’dieťaťu bola diagnostikovaná anencefália, stav, pri ktorom sa hlava a mozog dieťaťa’v maternici plne nevyvinú. The condition údajne má takmer 100 % úmrtnosť v prvom roku života diagnostikovaného dieťaťa’hoci väčšina tragicky zomiera v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov po narodení. Dennardová odcestovala mimo štátu, aby potratila svoje dieťa, a to kvôli texaským’ prísnym zákonom chrániacim životy nenarodených detí len s veľmi úzkymi výnimkami (decembrové rozhodnutie však dočasne povolilo potraty v prípadoch fatálnych stavov plodu).

PODĽA: Matky detí s abnormalitami búšili do texaského rozhodnutia, ktoré povoľuje potraty pri fatálnych diagnózach

Pro-lifers poukazujú na to, že úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa je morálne neospravedlniteľné a nikdy nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutné, a to ani v prípade, že dieťa pravdepodobne krátko po narodení zomrie. Okrem toho, deťom narodeným so smrteľnými stavmi možno poskytnúť “hospicovú” starostlivosť a nechať ich odpočívať v náručí matky”pred tým, ako zomrú prirodzenou smrťou, zatiaľ čo potrat násilne ukončí život dieťaťa skôr, ako má možnosť sa vôbec nadýchnuť alebo byť pochované. Napriek tomu sa interrupcia často propaguje ako najlepšie alebo jediné riešenie smrteľnej diagnózy plodu, čo je skutočnosť, ktorú pro-life inštitút Charlotte Lozier odsúdil, pričom poukázal na to, že “[a]potrat nevyrieši’prípady, keď existuje život limitujúci stav; zničí jedného z pacientov.”

Za to, že diagnózy plodu nie sú vždy presné alebo isté, ukazujú štúdie. V článku pre USA Today diplomovaná gynekologička Christina Francisová poukázala na to, že “približne 9 % nepriaznivých diagnóz plodu na ultrazvuku sa ukáže ako nesprávnych, a to len u detí, ktoré majú možnosť ďalej žiť.”

“V niektorých prípadoch, v závislosti od metódy, falošne pozitívnych výsledkov pri abnormalitách plodu je až 50 %,” povedala.

Hojne sa vyskytujú aj anekdotické príbehy, keď sa matkám odporúča, aby zvážili interrupciu pre svoje údajne postihnuté deti, ktoré sa neskôr narodili úplne zdravé, alebo ktorých stavy sa ukázali ako liečiteľné po tom, ako ich matky odmietli radu. Iné, ktoré majú svoje deti len niekoľko hodín alebo dní po narodení vyjadrujú radosť a vďačnosť za to, že sa môžu aspoň stretnúť so svojimi deťmi a umožniť im pokojný odchod, namiesto toho, aby boli otrávené a zabité v maternici.

POKRAČOVANIE: CNN sa mýli v príbehu o floridskej matke, ktorá porodila chlapčeka ‘s vedomím, že zomrie’

Vzdor pro-life svedectvu matiek, ktoré porodili deti s vážnymi a dokonca smrteľnými komplikáciami, dr. Dennardová v Bidenovej kampani povedala, že v Texase mala dostať “možnosť voľby” ísť na potrat, a nie byť “nútená toto tehotenstvo donosiť,” z potenciálneho výsledku priamo obvinila “Donalda Trumpa, ktorý zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade.”

“Potrebujeme lídrov, ktorí budú chrániť naše práva, a nie nám ich brať, a to”sú Joe Biden a Kamala Harrisová,” povedala.

Trump sa opakovane vystatoval svojou účasťou v U.S.A.Najvyššieho súdu USA’v júni 2022, ktorý zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade, ktorý ukončil federálne “právo” na interrupciu a umožnil množstvu republikánmi vedených štátov prijať zákony na ochranu nenarodených detí. Trump vymenoval troch sudcov Najvyššieho súdu USA, Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha a Amy Coney Barrett, na základe odporúčaní, ktoré poskytli Federalistická spoločnosť a Nadácia Heritage. Všetci traja Trumpovi nominanti spolu so sudcami Samuelom Alitom, Clarencom Thomasom a Johnom Robertsom tvorili väčšinu šiestich sudcov pri rozhodovaní o zrušení Roe.

V posledných mesiacoch sa však Trump zdanlivo dištancoval od plnohodnotnej podpory pro-life veci a naďalej vychvaľovať svoju úlohu pri zvrhnutí Roe aj keď podporil zákon o srdcovom tepe na Floride’a opakovane potvrdil, že podporuje výnimky zo zákazu interrupcií (t.j, povolenia interrupcií v prípadoch znásilnenia, incestu alebo údajne na záchranu života matky). Taktiež odmietol podporiť federálny zákon zakazujúci potraty na celoštátnej úrovni.

Priek Trumpovým’výrokom, ktorými ustúpil od plne pro-life pozície, je jeho postoj naďalej v ostrom kontraste s postojom Bidenovej administratívy, ktorá kondemntuje rozhodnutie Najvyššieho súdu’o zrušení Roe, presadil zvýšenie dostupnosti interrupcií a uvoľnil obmedzenia pre chemické lieky na potrat. 

V pondelok sa Biden stretol so svojou pracovnou skupinou Bieleho domu pre prístup k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, aby prediskutovali “nové opatrenia” pri príležitosti 51. výročia rozsudku Roe v. Wade. Viceprezident Harris zároveň oznámila spustenie “Fight for Reproductive Freedoms” turné, ktorého cieľom je upozorniť na ľavicovú administratívu’na tlak proti pro-life legislatíve a na nové snahy zabezpečiť, aby ženy mohli v USA naďalej podstupovať interrupcie.S.

faktuálnom liste, Bidenova administratíva opísala nové kroky, ktoré majú zabezpečiť “aby ženy mali prístup k antikoncepcii” a prinútiť zamestnávateľov, aby platili za antikoncepciu. Taktiež’pracuje na pokročení “vzdelávania” pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o zabezpečení “prístupu k pohotovostnej lekárskej starostlivosti, ktorá sa vyžaduje podľa zákona o pohotovostnej lekárskej starostlivosti a práci (EMTALA). Administratíva” (Bidenova administratíva sa pokúša využiť tento zákon na to, aby prinútila lekárov pohotovosti vykonávať za určitých okolností interrupcie). V informačnom liste sa tiež zdôrazňuje obnovený tlak “na podporu bezpečného prístupu k legálnym interrupciám s použitím liekov.”