shutterstock_209812207-e1706017133615-810x500.jpg

Nový dokumentárny film "Roe Canada" sa snaží inšpirovať k víťazstvu za život v severnom susedstve Ameriky

17
Kultúra života

Darujte spoločnosti ‘Roe Canada’: Nový dokumentárny film dáva kanadským zástancom života postupnú misiu v nádeji, že dosiahnu víťazstvo ešte počas svojho života. Roe Canada: V exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews režisér a producent Kevin Dunn povedal, že tento dokumentárny film je jeho vášnivým projektom, ktorý chcel nakrútiť už roky.

“Často som to nazýval milostným listom hnutiu za život,” povedal. “Hľadal som príležitosť, ako sa skutočne venovať histórii hnutia za život tu v Kanade, ale nikdy som nemal tú podnetnú udalosť, prečo to robiť?"”

To sa zmenilo, keď Najvyšší súd Spojených štátov amerických v júni 2022 zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade v prelomovom prípade Dobbs v. Jackson. Dunn dúfa, že na tento impulz nadviaže hlavným posolstvom svojho dokumentárneho filmu:

“Ako kresťania sme podľa svätého Pavla ľudia nádeje,” povedal. “Myslím si, že toto hnutie sa môže cítiť trochu obkľúčené, trochu beznádejné, najmä vzhľadom na politickú klímu a len všeobecnú spoločenskú atmosféru.”

Napriek tomu Dunn poukázal na to, že zástancovia života v Spojených štátoch sa cítili rovnako, keď Roeová platila tak dlho.

“Podstatou je, že došlo k zmene. Nikto si nemyslel, že k nej dôjde. Môže sa to stať aj u nás? Ako kresťania veríme, že áno, a ako kresťania veríme absolútne, pretože vieme, kto nakoniec zvíťazí.”

Film sleduje dve ženy, Ruth Robertovú z Newfoundlandu a Josie Luetkeovú z Ontária, ktoré sa zúčastňujú na pro-life protestoch a demonštráciách, pričom robia rozhovory s významnými osobnosťami ako Abby Johnsonová, Seth Dillon a Jonathon Van Maren.

“V kútiku duše som vedela, že tento príbeh musia vyrozprávať dve ženy. Rétorika, že ide o zhora nadol postavenú mužskú’záležitosť; muži sa snažia hovoriť ženám, čo majú robiť so svojím telom, nie. Tu’sú dve ženy, ktoré už len svojou prítomnosťou tento argument hneď spochybňujú a dávajú ho pod stôl.”

Dunn si obe hlavné predstaviteľky veľmi pochvaľoval. Obe ponúkajú jedinečné pohľady, keďže pochádzajú z rôznych častí krajiny, kde sa podpora hnutia za život veľmi líši.

Dunn poukázal na relatívne mizivú účasť na Pochode za život v Newfoundlande v porovnaní s Národným pochodom za život v Ontáriu, kde sa stretol a spolupracoval s Luetkeovou

“Videl som v nej srdce, ktoré bolo potrebné zdieľať so zvyškom Kanady, so zvyškom sveta. Jej húževnatosť, jej odhodlanie, odhodlanie, dokonca aj to, že som sledoval jej aktivizmus na uliciach a videl som, ako sa k nej ľudia správajú, nie je to’ľahká práca, ktorú robí.”

Dokument je zámerne a bez zábran pro-life. Dunn povedal, že sekundárnym cieľom filmu je vyvolať diskusiu.

“Dúfam, že tento film bude nielen inšpiráciou, ale dotkne sa aj nervov, aby sa pokračovalo v diskusii, pretože v mainstreamových médiách je o tejto téme jednoducho ticho.”

Dunn objasnil, že Roe Canada nie je seminárom o argumentoch alebo obhajobe pro-life pozície, ale skôr prehliadkou tých, ktorí pro-life pozíciu obhajujú.

“Tento film nemá za cieľ niekoho presvedčiť. Natočil som ho pre pro-life hnutie, natočil som ho, aby som dal nádej a inšpiráciu pro-life hnutiu, ak to pohne aj inými’srdcami, [to’je absolútne [vítané].”

Predpokladajúc negatívne reakcie zo strany odporcov, Dunn vysvetlil, prečo a kde nachádza svoju motiváciu a presvedčenie.

“Pre tých, ktorí hovoria, ‘toto je príliš kresťanské, je to príliš jednostranné,’ hovorím, že bez Pána tento boj nikdy nevyhráme. Ak by sme Ho vylúčili z rozhovoru, mohli by sme to rovno vzdať hneď teraz.

Dunn povedal, že vo filme sú momenty, ktoré dávajú najavo vážnosť úlohy, ktorá ho čaká, ale tieto momenty len upevňujú jeho vieru.

“Jednou z najdojemnejších častí filmu pre mňa bolo, keď “Barbara Kay povedala: ‘Myslím, že vaša úloha je nemožná’ a tento citát milujem, pretože náš Boh je Bohom nemožného,” povedal.

“Iba s týmto presvedčením uvidíme nášho Dobbsa tu to Kanade.”

Film končí niekoľkými výzvami na akciu, a dokonca aj priamymi inštrukciami pre hnutie. Dunn verí, že všetci sme povolaní pomáhať svojím vlastným spôsobom, aj keď nevieme, aké sily môžeme použiť, aby sme boli nápomocní.

“Existuje toľko príležitostí, aby sa ľudia zapojili do hnutia, a všetko, čo musíme urobiť, je spýtať sa Pána, čo chceš, aby som urobil?"” povedal. ”Čo robíme s najväčším problémom sociálnej spravodlivosti našej doby, zabíjaním nevinných?"”

Film je dostupný pre verejnosť na RoeCanadaFilm.com, pričom ďalšie verejné premietania sa konajú po celej krajine. Roe Canada je crowdfundingový grassroots zážitok, ktorý stále zbiera finančné prostriedky na pokrytie rozpočtu produkcie. Viac informácií o tom, ako projekt podporiť, nájdete na ich webovej stránke.

Donate to ‘Roe Canada’: LifeFunder