GettyImages-1692661170-810x500.jpg

Sudca štátu Washington zamietol snahu o odstránenie Trumpa z hlasovania v roku 2024

21
Neutral

Další pokus o vylúčenie prezidenta Donalda Trumpa z prezidentských volieb zlyhal, tentoraz v štáte Washington.

Sudkyňa okresného súdu v Thurstone Mary Sue Wilsonová zamietla námietku učiteľky zo štátnej školy a ďalších občanov, ktorí sa snažili, aby bývalý prezident nebol zaradený na volebný lístok pre štátne primárky 12. marca. Právny tím údajne podal len námietku v jednom odseku.

Rozhodnutie sudkyne Wilsonovej z 18. januára nebráni tomu, aby bola podaná námietka proti tomu, že Trump je na hlasovacom lístku pre všeobecné voľby, pričom touto otázkou sa bude 8. februára zaoberať Najvyšší súd Spojených štátov.

“Obyvatelia okresu Kitsap presadzovali odstránenie Trumpa“z hlasovacieho lístka s odôvodnením, že jeho snahy zvrátiť voľby v roku 2020 a jeho úloha v januárových voľbách do Kongresu USA sú v rozpore s princípom spravodlivosti. 6. 2021, útoku na Kapitol v USA predstavujú vzburu a robia ho nespôsobilým na výkon funkcie,” The Seattle Times reportovali. “Sudkyňa z okresu Kitsap začiatkom tohto týždňa uviedla, že prípad by sa mal prejednávať v okrese Thurston, kde sa nachádza štátny Kapitol.”

Sudkyňa Wilsonová, ktorú na toto miesto vymenoval demokratický guvernér Jay Inslee, uviedla, že môže rozhodnúť len o tom, či v kandidátskych prihláškach boli nejaké chyby.

David Vogel, právnik, ktorý zastupoval námietky proti Trumpovej’kandidatúre, uviedol, že jeho klienti musia “doplniť čestné vyhlásenie pre všeobecné voľby”, aby bývalý prezident nemohol hlasovať.

Ak nedôjde k víťazstvu bývalej veľvyslankyne Nikki Haleyovej, Trump sa pravdepodobne stane kandidátom GOP, keďže v uplynulom týždni sa kandidatúry vzdali floridský guvernér Ron DeSantis aj podnikateľ Vivek Ramaswamy. obidvaja podporili Trumpa.

Státny tajomník Washingtonu’sa odmietol osobne angažovať v odstraňovaní prezidentského kandidáta z hlasovania a poďakoval sudkyni za rýchle rozhodnutie, aby sa mohla dokončiť tlač hlasovacích lístkov.

“Som vďačný, že sudkyňa Wilsonová rozhodla takýmto včasným a uváženým spôsobom a že uznala, že ja a moji zamestnanci sme pracovali plne v súlade so štátnym zákonom, ktorý upravuje prezidentské primárky,” uviedol štátny tajomník Steve Hobbs v tlačová správa. “Budeme naďalej spolupracovať s našimi partnermi v okresných volebných úradoch, aby sme dostali všetky potrebné materiály k týmto voľbám ku každému washingtonskému voličovi.”

Ľavicoví právni vedci a niektorí pravicovo orientovaní profesori chcú Trumpa vylúčiť z hlasovania pre ‘vzburu’

Prehry na súdoch sú ďalším neúspechom pre právnych vedcov a aktivistov, ktorí sa snažia zbaviť voličov možnosti hlasovať o tom, či má byť Trump republikánskym kandidátom. Dlhoročný republikánsky kandidát, ktorý vyhlásil, že kandiduje len preto, aby mal právo nehlasovať o Trumpovi, pred niekoľkými týždňami prehral aj spor na federálnom súde v Nevade, o čom už predtým informoval portál LifeSiteNews.

Sudkyňa okresného súdu v Nevade Gloria Navarro vyhodila žalobu od Johna Anthonyho Castra, ktorá sa snažila zabrániť Trumpovi vo voľbách prezidenta tvrdením, že je vinný z ‘povstania'”, informoval LifeSiteNews 10. januára.

Sudca Navarro rozhodol, že Castro nemá procesnú spôsobilosť a poznamenal, že verejne priznal, že kandiduje len preto, aby sa mohol pokúsiť vylúčiť Trumpa z hlasovania. Castro tvrdil, že mu “vznikla ujma”, ktorá mu dáva legitimáciu, pretože podľa jeho slov by získal viac hlasov, ak by bol Trump vyradený z hlasovania, hoci v prieskumoch nezaznamenáva podporu 

Takisto, ako napísal Navarro, prehral najmenej päť ďalších súdnych sporov s podobnými tvrdeniami.

Myšlienka vyradiť Trumpa z hlasovania získala určitú podporu ľavicových právnych vedcov, ako aj profesorov spojených s pravicovo orientovanou Federalistickou spoločnosťou, ako už predtým informoval LifeSiteNews.

Ide o to, že Trump je vinný z “povstania” kvôli svojmu konaniu 6. januára 2021 (hoci sa nikdy nezapojil do žiadnej ozbrojenej vzbury, bol úradujúcim prezidentom a ľuďom výslovne povedal, aby boli pokojní). Libertariánsky profesor práva Ilya Somin tiež oslávil rozhodnutie nepustiť Trumpa do volieb. “Dúfam, že Najvyšší súd USA rozhodnutie potvrdí!” Somin napísal o rozhodnutí Colorada’nepustiť Trumpa do volieb.

Stredoľavicový právny vedec Jonathan Turley však túto myšlienku prirovnal k mestskej legende.

“Ústavné mestské legendy majú často ešte bezprostrednejší pôvab a zvyknú vznikať zo zúfalstva rozdelenej doby. Jednou z najpopulárnejších v súčasnosti je, že bývalý prezident Donald Trump môže byť vylúčený z funkcie, aj keď nebude odsúdený v žiadnom zo štyroch obvinení, ktorým čelí, na základe dávno neúčinnej klauzuly 14. dodatku,” profesor Univerzity Georgea Washingtona predtým napísal pre The Hill.