Cardinal_Willem_Eijk_2019-810x500.jpg

Holandskí biskupi vydali opatrné vyhlásenie, v ktorom odmietajú Fiducia Supplicans

39
Neutral

Konferencia biskupov Holandska vydala opatrné vyhlásenie, v ktorom odmieta schválenie požehnania homosexuálnych párov Vatikánom.

“Holandskí biskupi nechcú nikomu odoprieť Božiu podporu a silu,” napísali biskupi vo vyhlásení zo 16. januára. “Je možné sa modliť nad jednotlivými veriacimi, ktorí žijú v neregulárnom vzťahu.”

“Dôležité je, o čo sa v modlitbe prosí a akým spôsobom sa modlí. V prípade osoby žijúcej v neregulárnom alebo homosexuálnom vzťahu môže vysvätený duchovný predniesť jednoduchú modlitbu mimo kontextu svadobnej slávnosti alebo modlitbovej bohoslužby,”pokračovali biskupi. “V tejto modlitbe možno prosiť Boha o silu a pomoc pod vzývaním jeho Ducha, aby dotyčný pochopil Božiu vôľu so svojím životom a naďalej rástol.”

“Takto zvolená formulácia dáva jasne najavo, že nejde o požehnanie alebo potvrdenie neregulárneho vzťahu, a tiež zabraňuje zámene s manželstvom, ktoré podľa Katolíckej cirkvi môže byť len medzi mužom a ženou,” dodali účastníci konferencie.

“Takto môže modlitba dodať silu priblížiť sa k Bohu a žiť v súlade s jeho zámermi pri stvorení muža a ženy a manželstva,” uzavreli.