Josie-Luetke-810x500.jpg

Spoluhráčka z filmu "Roe Canada" hovorí, že zástancovia života musia byť "ochotní priniesť obete, aby došlo k zmene

15
Kultúra života

Darujte spoločnosti ‘Roe Canada’: Jedna z hviezd nového pro-life dokumentárneho filmu Roe Canada: Josie Luetkeová, riaditeľka pre vzdelávanie a propagáciu organizácie Campaign Life Coalition (CLC), v exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNews povedala, že za účasť v dokumente bude dostávať pokriky, ale že sa už dávno zmierila s tým, že vykonávanie akejkoľvek pro-life práce v Kanade bude mať svoje dôsledky.

“Myslím, že mám dôvod na obavy, ale mala som dôvod na obavy už pred rokmi, keď som sa prvýkrát zapojila do pro-life hnutia,” povedala. “Určite je to niečo, čo som vtedy zvažovala. Uvedomila som si, že pravdepodobne nikdy nemôžem dostať pozíciu napríklad vo verejnom školstve.”

Po mnohých rokoch aktivizmu si presvedčenie Luetkeovej”ľahko nájde každý potenciálny zamestnávateľ. Jej internetová stopa by jej určite znemožnila viaceré kariérne cesty.

“Vygooglite si moje meno a moje názory na témy, ako sú potraty a eutanázia a ďalšie kontroverzné otázky, sú veľmi jasné. Uvedomila som si, že mi to zabráni v tom, aby som sa zaoberala určitými životnými príležitosťami,” priznala.

Luetke povedala, že film Roe Canada bol určený pre ľudí, ktorí čelia podobnej dileme, keď sa rozhodujú, ako veľmi sa chcú angažovať v hnutí za život.

“Myslím, že … posolstvo filmu je, že sa nemôžeme’nechať obmedzovať týmito obavami,” vyhlásila. “V stávke je oveľa viac. V konečnom dôsledku, ak chceme dosiahnuť zmenu a pokrok, musíme byť ochotní priniesť obete.”

SÚVISIACE: Nový dokumentárny film ‘Roe Canada’ looks to inspire pro-life victory in America’s northern neighbor

Keď sa Luetkeovej opýtali, či chce byť súčasťou filmu, povedala, že spočiatku váhala, ale nie zo strachu z verejnej mienky.

“[Spoluhráčka Ruth Robertová] súhlasila hneď; potrebovala som nejaký čas, aby som sa pomodlila a premyslela si to, pretože sa v žiadnom prípade necítim byť … prirodzená pred kamerou.”

Vzdor tomu Luetke uskutočnila niekoľko nakrútených rozhovorov, ktoré priniesli dojímavé svedectvá a dôležité pohľady na kanadskú’politickú krajinu. Nie posledným z nich bol rozhovor s bývalou riaditeľkou potratovej kliniky, ktorá sa stala pro-life aktivistkou, Abby Johnsonovou.

“Odvaha, ktorú [Johnsonová] mala nielen na to, aby opustila potratový priemysel, ale aby sa potom priznala ku všetkým svojim previneniam a využila svoj príbeh na to, aby pomohla priviesť iných ku Kristovi, k životu a k svetlu, je veľmi silná,” povedala.

Luetkeová tiež veľmi chválila generálneho riaditeľa spoločnosti Babylon Bee Setha Dillona.

“[Dillon] je mimoriadne dobre zorientovaný a naozaj dobre pozná argumenty a nezmierňuje svoj postoj, aby bol populárnejší.”

Jej najobľúbenejší rozhovor však bol s Jimom Hughesom, emeritným prezidentom CLC a v kanadských pro-life kruhoch je dobre známy.

“Jima’poznám už takmer desať rokov a je to otec kanadského pro-life hnutia,” povedal Luetke. “Byť schopný sadnúť si s jedným z mojich mentorov … On’mentoroval toľko ďalších pro-liferov, takže to bolo pre mňa veľmi výnimočné.”

Pri všetkých pozoruhodných filmových záberoch a silných rozhovoroch Luetke dúfa, že k divákom sa dostane jedno posolstvo: Pridajte sa k boju, aj keď to znamená obetu.

“Ak sa nezapojíme, o koľko horšie to bude? Nikdy sa nedočkáme zmeny. Nemyslím si, že môžete žiť svoj život riadený týmito obavami. Kauza pro-life je krásna v tom zmysle, že áno, vyžaduje od vás veľa, ale myslím si, že je len veľmi málo káuz, ktoré sú také obohacujúce ako ona."

Luetke zdôraznil, že aj keď boj nie je vždy ľahký, má svoje odmeny.

“Sú ľudia, ktorých’najväčším úspechom v živote je, že dokázali vytiahnuť dieťa z ulice a zachrániť mu život. Hasičov a záchranárov … v našej spoločnosti podporujeme a chválime ich za ich prácu, ktorú vykonávajú pri záchrane životov. A rovnakú možnosť máme aj v hnutí za život.”

Pre Luetkeovú bolo rozhodnutie pridať sa k hnutiu a bojovať zaň nepochybne správnou voľbou.

“Nezáleží na tom, čo z toho, že sa postaví za život, vyplynie,” povedala. “Neľutovala by som to.”

Dunn Media stále zbiera finančné prostriedky na pokrytie rozpočtu Roe Canada. Záujemcovia môžu dokument nájsť na RoeCanadaFilm.com

Dunn Media pracuje na tom, aby sa film dostal ku všetkým kanadským divákom, a Roe Canada bude čoskoro  k dispozícii vo francúzštine. K dispozícii je aj kratšia verzia, ktorá vynecháva scény s fotografiami obetí potratu pre školské prostredie, ktorú nájdete v sekcii pre verejné premietanie zde.

PREČÍTAJTE SI: Kanadské múzeum ‘venované ľudským právam pre všetkých’ oslavuje potratovú aktivistku Gloriu Steinemovú

Darujte ‘Roe Canada’: LifeFunder