fernandez-e1697559419687-810x500.jpg

Akadémia JPII vyzýva pápeža, aby odvolal kardinála Fernándeza kvôli "škandalóznym knihám

39
Kultúra smrti

Akadémia Jána Pavla II. pre ľudský život a rodinu vyzvala pápeža Františka, aby odvolal kardinála Victora Fernándeza z funkcie šéfa Dikastéria náuky viery (DDF). 

Akadémia Jána Pavla II. založená v roku 2017 bývalými členmi Pápežskej akadémie pre život (PAV), ktorých František odvolal, odsúdila “škandalózne knihy”, ktoré kardinál Fernandez v minulosti napísal, a tvrdí, že súčasný šéf DDF “nemá nevyhnutné minimum kvalít potrebných na plnenie úlohy obrancu viery”, a preto by ho mal pápež odvolať. 

Akadémia vo vyhlásení zverejnenom 17. januára napísala, že “sa cíti povinná vyjadriť svoj údiv a zmätok nad tým, že kardinál Víctor Manuel Fernáje odvolaný z funkcie;ndez prijal úlohu prefekta Dikastéria pre náuku viery napriek tomu, že v minulých desaťročiach napísal škandalózne knihy erotického charakteru, ktoré hraničia s pornografiou a obsahujú pasáže, ktoré sú v rozpore s tradičným učením Cirkvi…” 

“[I]najmä jeho diela ‘Sáname con tu boca – El arte de besar’ (‘Uzdrav ma svojimi ústami: Umenie bozkávať’) a ‘La Pasión mística – espiritualidad y sensualidad’ (Mystická vášeň: duchovno a zmyselnosť). Kardinál Fernández zďaleka neodvolal hanebné pasáže, ktoré tieto diela obsahujú, obmedzil sa len na konštatovanie, že by ich dnes nevydal a že zakázal ich opätovné vydanie.” 

ČÍTAJTE: Skandálna kniha o orgazmoch vychádza na povrch od kardinála Fernándeza 

“Zmyselno-mystická literatúra, ku ktorej má kardinál zvláštny sklon, je jedným z najhorších zlomov našej doby do tej miery, že pod zámienkou duchovnosti v skutočnosti nerobí nič iné, len ospravedlňuje najhoršie excesy sexuálnej revolúcie, ktorá hlboko rozkladá našu spoločnosť a vedie našu mládež do priepasti,” pokračuje vyhlásenie. 

Akadémia Jána Pavla II. vysvetlila, že tento druh mysticko-zmyselnej literatúry, ktorú napísal Fernández, je nebezpečný, pretože aj keď má autor dobré úmysly, môže pod zámienkou duchovnosti viesť ľudí k hriechom žiadostivosti. 

“Hoci všetky čestné skutky vykonané s dobrým úmyslom sú pred Bohom záslužné, sexuálne vzťahy v našom súčasnom poriadku padlej prirodzenosti sú tak spojené s nezriadenou konkubinátnosťou, že vo všeobecnosti nemôžu predstavovať predmet, ktorý by prebúdzal alebo povznášal zbožnosť,” uviedla Akadémia. 

“Už počas pontifikátu Pia XI. vydala Najvyššia posvätná kongregácia Svätého ofícia inštrukciu s názvom De sensuali et de sensuali-mystico litterarum genere, v ktorej výslovne odsúdila mysticko-zmyselnú literatúru, najmä diela tých autorov, ktorí ‘sa neboja okrášliť pastvu chorobnej zmyselnosti posvätnými vecami, miešajú neskromné lásky s istou zbožnosťou voči Bohu a úplne falošnou náboženskou mystikou.’” 

“Inštrukcia [Pia XI.] výslovne uvádza, že nijaký zámer autora nemôže zabrániť ‘tomu, aby čitatelia, ktorých krehkosť je všeobecne veľká, ako je veľký aj ich sklon k žiadostivosti v dôsledku skazenosti ich prirodzenosti, postupne chytení do sietí návnadou týchto nečistých stránok, neboli zvrhlí vo svojej mysli a skazení vo svojom srdci.’” 

“Je poľutovaniahodné, že takmer sto rokov po tejto Inštrukcii musia laickí katolíci pripomínať prefektovi [DDF] napomenutie jeho vlastného predchodcu:

Nech sa títo literáti raz a navždy naučia, že nemôžu slúžiť dvom pánom, Bohu a zmyselnosti, náboženstvu a nečistote. ‘Kto nie je so mnou, povedal Pán Ježiš, je proti mne’ (Mt 12, 30). Určite nie sú s Ježišom Kristom spisovatelia, ktorí ohavnými opismi znevažujú dobré mravy, ktoré sú najautentickejším základom občianskej a rodinnej spoločnosti.” 

Podľa Akadémie Jána Pavla II. tieto škandalózne epizódy ukazujú, že kardinál víctor Manuel Fernández nemá nevyhnutné minimum kvalít potrebných na plnenie úlohy obrancu viery.” 

“Z tohto dôvodu táto Akadémia formálne žiada Svätého Otca, aby ho odvolal a na jeho miesto vymenoval kompetentného teológa verného morálnemu učeniu Cirkvi,” uvádza sa v závere vyhlásenia. 

Pápež František’ heterodoxne prestavil PAV 

Pápež Ján Pavol II. v roku 1994 založil Pápežskú akadémiu pre život, aby študovala a bránila ľudský život vo všetkých jeho štádiách, od počatia až po prirodzenú smrť. Od roku 2016 však pápež František odvolal väčšinu ortodoxných členov vybraných Jánom Pavlom II. a zmenil stanovy PAV tak, že od nových členov sa už nevyžadovalo podpísanie vyhlásenia, v ktorom by sa hlásili k pro-life učeniu Cirkvi’. František tiež rozšíril mandát PAV o zameranie na životné prostredie. 

Čítajte: Pápež František vystrieda vo Vatikáne pro-life akadémiu členov vybraných Jánom Pavlom II 

Z tohto dôvodu bývalí členovia PAV založili v októbri 2017 Akadémiu Jána Pavla II, aby pokračovali “v rozvíjaní nádhery pravdy o živote a rodine, ako ju učil pápež Ján Pavol.” 

Od roku 2017 František vykonal množstvo škandalóznych nominácií do PAV vrátane členov, ktorí podporujú eutanáziu, aborciu a kontracepciu v zjavnom rozpore s večným učením Cirkvi a pôvodným poslaním PAV. 

Súpis škandálov PAV od jej znovuzavedenia pápežom Františkom nájdete na konci tohto článku.