Jordan-Peterson-Jan-2024-810x500.jpg

Jordan Peterson predpovedal tieto nedávne útoky na slobodu prejavu v Kanade

26
Neutral

Január sa ešte ani neskončil a pre slobodu prejavu v Kanade to bol krutý rok. Na začiatok odvolací súd v Ontáriu zamietol súdnu námietku Dr. Jordana Petersona’proti požiadavke Kolégia psychológov Ontária’aby absolvoval “nápravné školenie v oblasti sociálnych médií” za svoje “nečestné” vyjadrenia nesprávneho zmýšľania na internete. V stávke je jeho licencia na vykonávanie psychologickej praxe. Peterson argumentoval tým, že odborníci majú právo na “inak zákonné verejné vyjadrovanie o záležitostiach, ktoré nesúvisia s výkonom psychologickej praxe.” Súd s ním nesúhlasil a on sa teraz musí rozhodnúť, či sa podrobí prevýchove, alebo príde o licenciu. 

Takmer súčasne sa v Montreale odohral iný, možno ešte závažnejší prípad. Tam lekárovi pozastavili výkon povolania na tri mesiace po tom, čo odmietol používať zámená, ktoré uprednostňuje transidentifikovaný pacient’“” Podľa denníka National Post “v rozhodnutí o pozastavení výkonu povolania je uvedený jeden prípad nezachovania sa bezúhonne voči pacientovi a jeden prípad nezabezpečenia lekárskeho sledovania pacienta”. Raymond Brière, ktorý je lekárom od roku 1980 a špecialistom rodinného lekárstva od roku 2010, sa rozhodol uzavrieť dohodu o vine a treste v oboch bodoch obžaloby. 

Brière bol od mája 2018 rodinným lekárom pacienta, ktorý sa identifikoval ako transrodový; v máji 2022 pacientka povedala Brière, že je transrodová, uviedla, že jej zámená sú teraz “on/jeho,” a požiadala ho, aby jej predpísal testosterón na uľahčenie premeny. Podľa denníka Post jej Brière povedal, že nikdy nepredpísal testosterón niekomu, kto sa chcel “zmeniť na gentlemana”, a varoval ju pred možnými vedľajšími účinkami vrátane zmeny charakteru a agresivity. Pacientka, ktorá nie je lekárka, ho informovala, že ide len o “stereotyp”

Toto vyvolalo debatu, v ktorej pacientka povedala Brièovi, že je “trans muž” a lekár ju informoval, že je “geneticky žena” a že presvedčenie, že je muž, pochádza z “vášho mozgu.” Frustrovaný Brière jej povedal, že ak chce, môže odísť, pretože sa nemá čo učiť od “une patiente,” čo je vo francúzštine ženský tvar slova pacient. Okamžite ho opravila mužským frazeologizmom, na čo Brière vyhlásil: “Pacientka [ženského rodu], až do dnešného dňa ste boli žena, milá pani.” Upozornil ju tiež, že je “biologicky žena.” Povedal jej, aby požiadala o recept jeho kolegu, odmietol sám vystaviť odporúčanie a vyhlásil, že už nemôže pôsobiť ako jej rodinný lekár. 

Čítajte: Jordan Peterson plánuje bojovať ďalej po tom, čo súd zamietol posledné odvolanie proti trestu od správnej rady 

Počas stretnutia si Brière všimol, že ho nahrávajú  čo je pre trans aktivistov štandardná prax. Po odchode pacientky’napísal do jej spisu: “Nahrával na jej mobilný telefón rozhovor, ktorý je nezákonný. Absolútne porušenie dôvery.”Jeho podozrenie o jej úmysle bolo správne a kolégium následne po jej sťažnosti rozhodlo, že “tento prípad spochybňuje práva pacienta, povinnosti lekára’voči pacientovi, ktorému poskytuje služby a starostlivosť, a vzťah medzi lekárom a pacientom.” 

Naďalej kolégium uvádza, že:

[I]ak sa pacient domnieva, že jeho rodová identita nezodpovedá pohlaviu uvedenému v rodnom liste, môže požiadať, aby bol označený identitou, ktorú vyjadruje. Lekárske stretnutie sa potom musí uskutočniť pri rešpektovaní tejto identity pohlavia bez ohľadu na to, či pacient v súvislosti s touto identitou podstúpil alebo nepodstúpil lekárske ošetrenie alebo chirurgický zákrok.

Čítajte: ‘Trans inclusive’ rape crisis center snubs woman over request for female-only therapy

Dôsledky tohto prípadu sú mnohé. Kanadskí lekári dostali jasný odkaz: sú poskytovateľmi služieb a nemajú právo odmietnuť poskytnutie služieb, ktoré sa cítia byť zaviazaní podľa svojho svedomia odmietnuť. Okrem toho je povinná reč v súvislosti s “preferovanými zámenami”. Je iróniou, že Dr. Jordan Peterson, ktorý sa preslávil svojimi varovaniami o nevyhnutných dôsledkoch núteného prejavu v súvislosti s preferovanými zámenami, sa stal terčom svojho prejavu v tom istom mesiaci, keď bol lekár disciplinárne potrestaný za to, že nepoužil preferované zámená transidentifikujúcej sa ženy. Peterson varoval, že sa to stane, a je to tu.