shutterstock_1355935421-810x500.jpg

Správa varuje, že elektrickej sieti Britskej Kolumbie "hrozí nedostatok", keďže provincia obmedzuje zemný plyn

19
Neutral

V správe sa uvádza, že elektrická sieť kanadskej provincie Britská Kolumbia’je čoraz viac nedostatočná, keďže vláda pokračuje v plánoch na postupné ukončenie výroby elektrickej energie zo zemného plynu do roku 2030.   

Podľa decembrovej správy Severoamerickej korporácie pre elektrickú spoľahlivosť (North American Electric Reliability Corporation) je elektrická sieť Britskej Kolumbie’vystavená “riziku nedostatku” v extrémnych poveternostných podmienkach, ako boli podmienky, ktoré odstavili jej elektrickú sieť v októbri minulého roka.    

“To by malo byť výstrahou a malo by nás to vytrhnúť z našej spokojnosti, že máme dostatok elektrickej energie na splnenie všetkých našich potenciálnych želaní, či už ide o elektrifikáciu vozidiel, priemyslu alebo vykurovania domácností,” povedal Barry Penner, bývalý minister vlády B.C. a súčasný zamestnanec spoločnosti Resource Works.

Zpráva varovala, že v provincii B.C. by sa od roku 2026 mohol vyskytnúť nedostatok elektrickej energie, keďže vláda Novej demokratickej strany (NDP) pokračuje v postupnom vyraďovaní zemného plynu na výrobu elektrickej energie.

V decembri tiež spoločnosť FortisBC, provinčná plynárenská spoločnosť, navrhla rozšíriť infraštruktúru zemného plynu v stále sa rozširujúcom Okanagane vybudovaním nového plynovodu medzi Chute Lake a Pentictonom.  

Návrh však zamietla Komisia pre verejné služby B.C., ktorá naďalej odmieta varovania, že vládny’plán ohrozuje energetickú spoľahlivosť. Namiesto toho BCUC argumentuje, že dopyt po zemnom plyne sa môže znížiť, keďže sa bude ďalej realizovať klimatický plán CleanBC, ktorý zakazuje vykurovanie priestorov a vody zemným plynom v nových domoch do roku 2030. 

BK je na čele snahy o zákaz prírodných zdrojov. Podľa ich klimatického plánu sa novopostavené domy budú vykurovať predovšetkým možnosťami, ako je elektrické podlahové vykurovanie, zatiaľ čo sa nainštaluje tepelné čerpadlo, ktoré sa spustí pri -20 stupňoch Celzia. Provincie okrem toho presadzujú, aby všetky nové vozidlá predávané v roku 2035 boli plne elektrické.  

Klimatické plány B.C.’prichádzajú v čase, keď sa minulý týždeň Kanaďania v Alberte na vlastnej koži presvedčili o nestabilite a nedostatočnosti elektrickej rozvodnej siete a obnoviteľných zdrojov energie.  

 Ako LifeSiteNews už skôr informoval, uprostred chladného počasia v západnej Kanade, počas ktorého teploty v niektorých regiónoch cez víkend klesli na takmer mínus 50 stupňov Celzia (-58 stupňov Fahrenheita), sa elektrická sieť v Alberte priblížila ku kolapsu v dôsledku nedostatočnej výroby z obnoviteľných zdrojov, ako sú slnečná a veterná energia. 

V reakcii na situáciu susedná provincia Saskatchewan, ktorá tiež čelila rovnakým mrazom, oznámila že bude Alberte poskytovať elektrickú energiu na stabilizáciu siete.  

Mnohí, vrátane premiéra Saskatchewanu Scotta Moea, poznamenali, že incident slúži ako jasná pripomienka potenciálnych nebezpečenstiev hroziaceho federálneho mandátu, ktorý vyzýva na prípadné ukončenie ťažby energie z ropy a plynu v prospech menej spoľahlivej veternej a solárnej energie. 

“Spoločnosť SaskPower dnes večer poskytuje spoločnosti AB 153 MW elektrickej energie, aby jej pomohla prekonať tento nedostatok. Táto energia bude pochádzať z elektrární spaľujúcich zemný plyn a uhlie, teda z tých, ktoré Trudeauova vláda hovorí, aby sme ich odstavili (čo neurobíme’),” písal Moe na X (predtým Twitter) v tom čase.    

Počas výpadku boli Kanaďania tiež požiadaní, aby odložili nabíjanie svojich elektrických vozidiel, čo podľa poslankyne Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Leslyn Lewisovej ukazuje, ako je Trudeau’vova zelená agenda, ktorá chce od roku 2035 zakázať predaj nových áut na plynový pohon, “nereálna.”    

Trudeauova vláda súčasné environmentálne ciele  ktoré sú v zhode s Organizáciou Spojených národov “2030 Agenda for Sustainable Development”– zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.   

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu sa tiež tlačil Svetové ekonomické fórum – globalistická skupina stojaca za socialistickou “agendou Veľkého resetu”, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.   

Nadchádzajúca energetická kríza nezastavila Trudeauovu vládu ani v presadzovaní jej radikálnej agendy, ktorá si zjavne neuvedomuje alebo nemá pochopenie pre Kanaďanov trpiacich chladom a výpadkami elektriny.   

Práve minulý týždeň, podpredsedníčka vlády Chrystia Freelandová povedalaúčastníkom Svetového ekonomického fóra’(WEF) 2024 v Davose, že je na vláde, aby “zabezpečila”, aby sa “dekarbonizácia” kanadského”energetického sektora“uskutočnila.”  

Niektoré západné provincie však vyhlásili, že sa nebudú riadiť nariadeniami, ale namiesto toho sa zamerajú na blaho Kanaďanov.      

Alberta aj Saskatchewan opakovane sľúbili že uprednostnia záujmy svojich obyvateľov pred záujmami Trudeauovej vlády’“neústavné” požiadavky, pričom dôsledne pripomínajú federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.     

“Nikdy nedovolíme, aby sa tu tieto nariadenia zaviedli, bodka,” vyhlásila nedávno premiérka Alberty Danielle Smithová vyhlásila. “Ak sa stanú zákonom krajiny, zdrvia financie Alberťanov” a spôsobia aj dramatické zvýšenie účtov za elektrinu pre rodiny a podniky v celej Kanade.”       

Premiér Saskatchewanu Scott Moe rovnako prisľúbil, že bude bojovať proti Trudeau’s novými nariadeniami, keď nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej elektrickej energii sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”      

“Vyženú ceny elektriny cez strechu a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami energie. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,” obvinil.