shutterstock_751728628-e1705943836270-810x500.jpg

Rýchle rozširovanie kanadského režimu eutanázie by malo byť varovaním pre celý svet

52
Kultúra smrti

Spiked 15. januára uverejnil podrobný článok Lauren Smithovej s názvom “Kanada odhalila hrôzu asistovaného umierania.”Smithová rozpráva príbehy mnohých ľudí, ktorí sa cítili byť nútení uvažovať o smrti prostredníctvom eutanázie.

Smithová pripravuje pôdu pre svoj článok tým, že nazýva kanadský zákon o eutanázii”hrozným, štátom schváleným odvetvím.

Čítajte: Írska lekárska rada v nových usmerneniach odstraňuje formuláciu zakazujúcu ‘úmyselné zabíjanie’ pacientov

Smithová uvádza:

Na kanadskom programe lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD) nie je nič ani vzdialene civilizované. Asistovaná smrť sa v Kanade pôvodne považovala za poslednú možnosť pre nevyliečiteľne chorých pacientov trpiacich nevyliečiteľnými bolesťami. V priebehu niekoľkých rokov sa však eutanázia stala dostupnou prakticky pre každého, kto bojuje s chorobou alebo postihnutím. Dokonca aj Kanaďania, ktorí čelia bezdomovectvu a chudobe, sa cítia byť nútení ukončiť svoj život, namiesto toho, aby ‘zaťažovali’ úrady.

Kanadský’zákon o eutanázii sa ešte zhorší schválením eutanázie pri duševných chorobách v marci 2024.

Smith vysvetľuje:

Veci budú ešte temnejšie. O niekoľko mesiacov’, 17. marca, budú môcť Kanaďania požiadať o MAiD na základe toho, že trpia duševnou chorobou. Ak sa toto rozšírenie programu MAiD uskutoční, každý, kto bojuje s vážnym duševným ochorením, môže mať nárok na asistovanú samovraždu alebo eutanáziu, aj keď vôbec netrpí fyzickou bolesťou. To by zahŕňalo aj ľudí, ktorí sa boria s závislosťou od drog alebo inými problémami s návykovými látkami.

Kanadský zákon o eutanázii sa veľmi rýchlo rozšíril. Smith vysvetľuje, ako sa to stalo:

Vtedy sa MAiD predávala Kanaďanom ako otázka autonómie. ‘právo na smrť’ bolo prezentované ako základné ľudské právo. V roku 2015 kanadský Najvyšší súd v prípade Carter proti Kanade, rozhodol, že odoprieť niekomu asistovanú samovraždu alebo eutanáziu odopiera ‘rovnosť telesne postihnutým’. Toto rozhodnutie v podstate stanovilo, že ľudia majú právo na asistenciu pri samovražde alebo na eutanáziu za predpokladu, že spĺňajú určité kritériá.

Všetko toto úspešne rámcuje asistované umieranie ako milosrdný a dôstojný čin. Nie je’spravodlivé, hovorili obhajcovia, aby niekto trpel bolesťami počas záverečných fáz svojho života, ak je smrť aj tak blízka a predvídateľná. Určite by bolo lepšie, keby niekto ukončil svoj život podľa vlastných predstáv, ako keby mal ešte niekoľko mesiacov trpieť v agónii? Aspoň tak znel argument.

Smith vysvetľuje vplyv eutanazijnej lobby:

Kampaňové skupiny ako Dying With Dignity tvrdo bojovali za to, aby MAiD vykreslili ako otázku individuálnej voľby. Zdá sa, že kanadská verejnosť s tým vo veľkej miere súhlasila. V roku 2014, krátko pred zavedením MAiD, 79 percent Kanaďanov podporilo, aby sa asistovaná samovražda ponúkala za obmedzených okolností. Vtedy bolo Kanaďanom povedané, že asistovaná samovražda a eutanázia sa budú ponúkať len tým, ktorí trpia nevyliečiteľnou chorobou a ktorým zostáva len krátky čas života. Netrvalo však dlho a tieto obmedzenia sa uvoľnili.

V roku 2021, päť rokov po prvom zavedení MAiD, Kanada rozšírila kritériá oprávnenosti. Nárok na ňu získali osoby so závažnými a chronickými fyzickými ochoreniami, aj keď ich choroba neohrozuje život. To znamená, že prirodzená smrť už nemusela byť ‘rozumne predvídateľná’, aby bol niekto prijatý na MAiD. Teraz stačil dlhodobý zdravotný stav, ktorý robil život ‘neznesiteľný’ . Podanie prihlášky do programu MAiD sa stalo podstatne jednoduchším.

ČÍTAJTE: Pro-abortion-group lobbing Trudeau gov’t, aby zamietol granty zamestnávateľom, ktorí sú proti eutanázii

Po rozšírení eutanázie v roku 2021 začali Kanaďania čítať o príbehoch eutanázie z dôvodu chudoby, bezdomovectva, zdravotného postihnutia a neschopnosti prijať lekársku starostlivosť a dokonca aj veteránov s posttraumatickou stresovou poruchou:

Nemuselo trvať dlho a ľudia začali žiadať o MAiD z dôvodov, ktoré mali málo spoločného so zlým zdravotným stavom. Jedným z najznámejších prípadov bol prípad Amira Farsouda, 54-ročného zdravotne postihnutého muža, ktorý v roku 2022 požiadal o MAiD, pretože sa mal stať bezdomovcom. Farsoud sa celkom otvorene vyjadril, že v skutočnosti nechcel’zomrieť. Jednoducho nevedel, čo iné má robiť. Mal pocit, že ho úrady opustili. Rozhodol sa, že radšej bude mŕtvy ako bezdomovec.

Bezdomovectvo alebo strach z neho nie je jedným z dôvodov, prečo môžu Kanaďania požiadať o MAiD. Aspoň zatiaľ nie. Farsoud podal žiadosť na základe svojich chronických bolestí chrbta. Dostal sa až k získaniu jedného z dvoch podpisov lekárov’ potrebných na pokračovanie. Našťastie, po verejnej podpore a vlne darov sa rozhodol, že do toho nechce ísť.

Iní nemali’také šťastie. Vo februári 2022 lekári eutanazovali 51-ročnú ženu menom Sophia  (nie je to jej skutočné meno). Trpela extrémnou citlivosťou na chemikálie v domácnosti a cigaretový dym, čo jej spôsobovalo neznesiteľný život. Kvôli jej zložitým potrebám bolo pre miestne úrady ťažké ju ubytovať. Po dvoch rokoch žiadania o pomoc pri riešení jej životnej situácie, všetko bezvýsledne, sa Sophia rozhodla, že MAiD je jediné riešenie, ktoré jej zostalo. Štyria lekári napísali v Sophiinom mene úradníkom federálnej vlády a prosili ich, aby jej pomohli nájsť iné ubytovanie. Ich prosby však zostali hluché. Namiesto toho ju zabili.

V podobnom prípade bola 61-ročná Donna Duncanová v roku 2022 eutanázovaná po tom, čo jej bola odopretá liečba, ktorú tak zúfalo potrebovala. Dopravná nehoda jej spôsobila mimoriadne silný otras mozgu. To viedlo k niekoľkomesačnému psychickému a fyzickému úpadku. Miestna klinika pre komplexné chronické ochorenia ju vďaka niekoľkomesačnej čakacej listine nikdy neprijala. Keď však podala žiadosť o MAiD, bola schválená v priebehu niekoľkých dní. Jej dcéry tvrdia, že nemala schopnosť súhlasiť s eutanáziou.

Príbehy, ako je tento, sú šokujúco časté. Pre mnohých chorých Kanaďanov je prístup k MAiD jednoduchší a lacnejší ako dostať liečbu alebo starostlivosť, ktorú potrebujú. Čoraz viac ľudí žiada o MAiD, pretože nemôžu si dovoliť ďalej žiť alebo ich rodiny si nemôžu dovoliť ich podporovať. V roku 2021, 35,7 percenta pacientov s MAiD uviedlo, že sa považujú za ‘záťaž pre rodinu, priateľov alebo opatrovateľov.’ To nie sú zdravotné, ale skôr ekonomické a sociálne problémy. Slovami jednej anonymnej ženy so zdravotným postihnutím: ‘MAiD pre mňa nie je voľba na život a na smrť. Je to’o tom, akú smrť chcem, keď mi dôjdu peniaze.’

Kanadské úrady všetko len nie propagujú smrť ako lacnejšiu a jednoduchšiu alternatívu k boju o život’. MAiD zďaleka nie je poslednou možnosťou pre ľudí s nevyliečiteľnými zdravotnými problémami, úradníci ju až príliš často považujú za prvú možnosť. V jednom znepokojujúcom príklade sa vojenský veterán v roku 2022 obrátil na Veterans Affairs Canada a hľadal liečbu posttraumatickej stresovej poruchy a poranenia mozgu. Namiesto toho mu bolo ponúknuté MAiD. V ďalšom znepokojujúcom prípade Christine Gauthier, paralympionička a veteránka, požiadala úrady, či by jej mohli do domu nainštalovať schodiskový výťah. Dostala list, v ktorom sa jej pýtali, či niekedy neuvažovala o eutanázii.

Čítajte: Časozberné videá ukazujú pôsobivú účasť na Pochode za život 2024

Smith informuje o nátlaku skupín za práva zdravotne postihnutých, ktoré chcú chrániť ich životy:

Vďaka takýmto prípadom sa aktivisti za práva zdravotne postihnutých stali jednými z najzúrivejších odporcov kanadských zákonov o eutanázii’. V januári minulého roka, viac ako 50 organizácií varovalo, že MAiD predstavuje existenčnú hrozbu pre ľudí so zdravotným postihnutím, znehodnocuje ich životy a poskytuje štátu zámienku, aby sa vzdal svojich povinností voči zraniteľným občanom. Tieto skupiny oprávnene tvrdia, že Kanada by mala zlepšovať svoje zdravotnícke služby pre zdravotne postihnutých ľudí a pomáhať im žiť dôstojný život, a nie im ponúkať asistovanú smrť ako ‘riešenie.’

To isté platí aj pre nevyliečiteľne chorých pacientov. Prioritou by určite malo byť zabezpečenie čo najkvalitnejšej starostlivosti na konci života, a nie ukončenie života ľudí skôr, než je to nevyhnutné. V skutočnosti je to práve absencia dôstojnej paliatívnej starostlivosti, ktorá v prvom rade vedie mnohých nevyliečiteľne chorých pacientov k tomu, aby požiadali o eutanáziu.

Obavy z rozšírenia eutanázie na ľudí s duševnými chorobami sú reálne:

Ak sa program MAiD rozšíri na duševne chorých už o niekoľko mesiacov’, nepochybne budeme svedkami novej vlny šokujúcich prípadov. Už teraz sa ľudia, ktorí trpia duševnými chorobami, pripravujú na podanie žiadosti. Jedna žena, 47-ročná Lisa Pauliová, plánuje požiadať o MAiD hneď po zmene zákona, a to z dôvodu debilitujúcej anorexie. Vyskúšala už ‘všetko,’ povedala Reuters nedávno a teraz je ‘príliš unavená’ na to, aby pokračovala.

Štyridsaťročný Mitchell Tremblay v roku 2022 povedal, že po zmene zákona tiež plánuje vyhľadať služby MAiD. Bola mu diagnostikovaná ‘úzkosť, alkoholizmus, poruchy osobnosti a neustále myšlienky na samovraždu.’ Nemôže pracovať a dostáva skromnú mesačnú dávku v invalidite. ‘Viete, akú hodnotu má pre vás váš život,’ hovorí, ‘a môj je bezcenný.’

Jedna úmyselne chorá žena sa priznala televízii CTV News, že má strach z rozšírenia. Obáva sa, že keď bude mať najbližšie samovražedné myšlienky, vyhľadá MAiD. Jej obavy nie sú neopodstatnené. Namiesto toho, aby kanadské úrady prehovárali ľudí so samovražednými sklonmi k samovražde, čoraz častejšie im ponúkajú možnosť zomrieť.

Pôvodne kanadská vláda plánovala zaviesť eutanáziu pri duševných chorobách v marci 2023, ale odložila ju na 17. marec 2024. Ďalej je v parlamente predložený návrh zákona C-314, ktorého predkladateľom je Ed Fast a ktorý má zrušiť rozhodnutie o povolení eutanázie pri duševných chorobách. C-314 neprešiel, ale v parlamente získal významnú podporu. Smith komentuje rozšírenie eutanázie v Kanade:

Nanešťastie, k tragédiám bude dochádzať dovtedy, kým bude starostlivosť o smrť dostupnejšia ako zdravotná starostlivosť. V roku 2022 bola MAiD zodpovedná za viac ako štyri percentá všetkých úmrtí v Kanade. To bolo viac ako 3,3 percenta v roku 2021 a 2,5 percenta v roku 2020. V Quebecu bolo šokujúcich 6,6 percenta všetkých úmrtí v roku 2022 pripísaných programu MAiD.

Aby to všetko nebolo dostatočne desivé, stále existuje hlasná menšina – medzi nimi vysokopostavení lekári a zdravotnícki pracovníci – ktorá sa zasadzuje za rozšíriť kritériá MAiD ešte viac, a to ďaleko za hranice duševne chorých. Deti narodené s ťažkým zdravotným postihnutím a starší ľudia, ktorí sú ‘unavení z toho, že žijú’, boli nedávno navrhnutí ako potenciálni kandidáti na legalizovanú eutanáziu.

Čítajte: Skupina kanadských lekárov ustupuje od plánu vynútiť si účasť na eutanázii, potratoch

Smith na záver uvádza:

Všetko toto je ďaleko za hranicami toho, čo bolo Kanaďanom pôvodne povedané, že MAiD bude zahŕňať. Ale príbehy bezdomovcov, chudobných, zdravotne postihnutých a zúfalých ľudí, ktorí majú prístup k štátom asistovanej smrti, pretože je to ‘jednoduchšia’ možnosť, sú len pochmúrnym, logickým dôsledkom legalizácie asistovanej smrti na prvom mieste. Asistované umieranie podkopáva hodnotu života. Vyzdvihuje smrť ako konečné riešenie utrpenia. Kanada je varovaním pre celý svet. Tam nás vedie ‘právo na smrť’.

Prevzaté so súhlasom Koalície pre prevenciu eutanázie.