Fridolin-Ambongo-Besungu-810x500.jpg

Pápež František sa priamo podieľal na odmietnutí požehnania pre homosexuálne "páry" v Afrike

0
Kultúra života

Kardinál Fridolin Ambongo, predseda biskupských konferencií pre Afriku a Madagaskar, prezradil zarážajúce detaily o tom, ako spolupracoval s pápežom Františkom a kardinálom Fernándezom na príprave dokumentu, v ktorom sa uvádza, že africkí biskupi nebudú poskytovať požehnanie homosexuálnym párom. 

V nedávnom rozhovore, ktorého časť uverejnil 18. januára La Salon Beige, kardinál Ambongo vyrozprával okolnosti, ktoré viedli k jeho listu z 11. januára, v ktorom načrtol, že africkí biskupi nebudú ponúkať požehnanie homosexuálnym párom, ktoré navrhol Fiducia Supplicans.

“V Afrike nie je miesto na požehnanie homosexuálnych párov,” povedal za veľkého potlesku publika.

Ambongo’v 11. januára liste predstavil kontinentálne odmietnutie Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery’text z 18. decembra Fiducia Supplicans, ktorý napísal prefekt kardinál Victor Fernández a ktorý navrhoval požehnanie pre páry rovnakého pohlavia.

ČÍTAJTE: Pápež František ustúpil, africkým biskupom povolil zákaz požehnania homosexuálnych ‘párov’

Ambongo’s vyhlásenie z 11. januára bolo jedným z najvýraznejších prípadov odporu, ktorý už aj tak značne oklieštená Fiducia Supplicans dostala, vzhľadom na to, že celý kontinent teraz odmieta vatikánsky’text.

Ambongo vo svojej prednáške prezradil, že po zhromaždení odpovedí na Fiducia Supplicans, ktoré si vyžiadal od afrických biskupov, rýchlo odletel do Ríma.

Stretnutia v Santa Marte

Kardinál – jeden z kardinálskych poradcov pápeža Františka “C9” pricestoval do Ríma v skorých ranných hodinách 9. januára a odišiel sa ubytovať do Casa Santa Marta, vatikánskeho hotela, v ktorom František býva.

Informujúc pápežovho sekretára o svojej prítomnosti, Ambongo dostal audienciu ešte v ten istý večer. Kardinál prezradil, že potom dosiahol “dohodu” s Františkom o africkom odmietnutí Fiducia Supplicans, pričom povedal, že “riešením tohto problému už nie je posielať nám dokumenty s teologickými a filozofickými definíciami požehnania.”

“Ľudia sa o to nezaujímajú,” povedal Ambongo, že to povedal Františkovi, a dodal, že pokračoval slovami “teraz je dôležitá komunikácia, ktorá upokojí ľudí v Afrike, upokojí mysle veriacich.”

Podľa Ambonga bol František rozrušený odmietavými postojmi Fiducia Supplicans a že sa ho “dotkla” situácia, ktorú mu Ambongo sprostredkoval v súvislosti s postojom afrických”biskupov”.

František údajne ešte v ten istý večer zorganizoval stretnutie Ambonga s kardinálom Fernándezom a ďalšie stretnutie bolo dohodnuté na nasledujúci deň.

Následne 10. januára si Ambongo sadol s Fernándezom a sekretárom, aby vypracovali list, ktorý bol následne 11. januára zverejnený. Podľa Ambonga proces prebiehal v takej úzkej spolupráci s Františkom, že počas písania listu pravidelne volali pápežovi, aby získali jeho súhlas so znením.

Výsledný dokument už bol opísaný v LifeSiteNews tu. Ambongo uviedol, že pre vatikánske archívy bola vyhotovená súkromná verzia, ktorú podpísal aj Fernández – hoci verejnú verziu podpísal len Ambongo. 

Rozšíril svoj postoj, v ktorom sa stavia proti zavádzaniu požehnania homosexuálnych párov, Ambongo povedal svojmu hlasno podporujúcemu publiku, že “v Afrike nie je miesto na požehnanie homosexuálnych párov.”

Potvrdil, že “musíme rešpektovať homosexuálnych ľudí, pretože sú to ľudské bytosti. Nemali by sme sa na nich pozerať, zaobchádzať s nimi s opovrhnutím. Sú to Božie stvorenia.”

Ambongo tiež načrtol, že požehnanie pre jednotlivca nebude problematické, pričom poznamenal, že jednotlivci rôzneho pôvodu a životného stavu – uviedol kriminálnikov – žiadajú o požehnanie: 

Ak individuálne homosexuál požiada o požehnanie, požehnáme ho. Môžeme požehnať ako osobu ale prečo ich požehnávame? Dúfame, že milosť požehnania ti pomôže obrátiť sa.

Takýmto požehnaním nad jednotlivým “homosexuálom” by sme mu “chceli povedať, že jeho sexuálna orientácia nie je v súlade s Božou vôľou a dúfame, že požehnanie ti pomôže zmeniť sa,” povedal Ambongo.

Dodal, že táto túžba po “zmene” v živote človeka”je “preto, lebo homosexualita je odsúdená v Biblii a magistériom Cirkvi.Nemôžeme byť propagátormi sexuálnej úchylky. 

FULL LIST: Ambongo vo svojom liste z 11. januára citoval biblické učenie Cirkvi odsudzujúce homosexualitu, ale odmietnutie požehnania pre homosexuálne páry zdôvodnil skôr tým, že sa nezhoduje s africkou kultúrou. 

V liste vyhlásil, že: “my, africkí biskupi, nepovažujeme za vhodné, aby Afrika požehnala homosexuálne zväzky alebo páry rovnakého pohlavia, pretože v našom kontexte by to spôsobilo zmätok a bolo by to v priamom rozpore s kultúrnym étosom afrických spoločenstiev.”

Ambongo ďalej poznamenal, že africká kultúra je “hlboko zakorenená v hodnotách prirodzeného zákona týkajúcich sa manželstva a rodiny,” a zväzky osôb rovnakého pohlavia “sú vnímané ako odporujúce kultúrnym normám a vnútorne skazené.”

Od vydania tohto textu sa však na kontinente objavili nesúhlasné názory, pričom konferencia severoafrického regiónu (CERNA) vyjadrila svoju otvorenosť požehnaniu párov rovnakého pohlavia.

Čítajte: Konferencia biskupov severoafrickej oblasti’ schvaľuje požehnanie homosexuálnym ‘párom’

Vyhlásenie z 15. januára od CERNA’predsedu kardinála Cristóbal Lópeza Romera sa uvádza, že “[k]eď sa ľudia v neregulárnej situácii stretnú, aby požiadali o požehnanie, môžeme ho udeliť za predpokladu, že to nespôsobí zmätok u samotných záujemcov alebo u iných.”

Romerov’severný región je oveľa menej osídlený africkými katolíkmi ako iné časti kontinentu, zatiaľ čo Ambongo’vlastná stolica Kinshasa je jednou z najväčších v Afrike. V Kinshase v súčasnosti žije viac ako 7 miliónov katolíkov.

Vzhľadom na blízky vzťah Ambonga’s Františkom a skutočnosť, že cestoval do Ríma, aby pápeža informoval, že celý kontinent nebude uzákonený Fiducia Supplicans, sa zdá byť pripravenosť Františka aj Fernándeza na spoluprácu zarážajúca. 

Napokon, celokontinentálna výnimka z Fiducia Supplicans prišla len niekoľko dní po tom, čo Fernández varoval prelátov, že nemôžu odmietnuť jeho dokument, keď napísal, ako miestna interpretácia textu nemôže zahŕňať “úplné alebo definitívne odmietnutie tejto cesty” požehnania homosexuálnych párov.

ČÍTAJTE: Kardinál Fernández: Biskupom zakázal ‘úplné alebo definitívne popretie’ Fiducia Supplicans

Na teraz sa ukáže, aký vplyv bude mať takýto postoj na širšiu Cirkev, ktorá je už teraz tak viditeľne rozdelená v otázke kontroverzného textu. Keďže Fernández musel za necelý týždeň zmeniť svoje stanovisko, biskupi, ktorí chcú zaujať verejnejší odmietavý postoj, sa môžu cítiť povzbudení neistou pozíciou prefekta CDF.