Trump810x500-810x500.jpg

Maine nerozhodne o Trumpovej spôsobilosti pre voľby v roku 2024, kým Najvyšší súd nevyrieši prípad z Colorada

11
Neutral

Kým sa v Colorade nerozhodne o rovnakej otázke, nebude prijaté žiadne rozhodnutie o vylúčení bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebných lístkov v roku 2024, rozhodla v stredu sudkyňa Najvyššieho súdu štátu Colorado Michaela Murphyová.

Minulý mesiac Najvyšší súd štátu Colorado rozhodol v pomere 4:3, že Trump nie je spôsobilý byť prezidentom na základe diskvalifikačnej klauzuly 14. dodatku k americkému zákonu. ústavy, ktorý hovorí, že “[n]ikto” nemôže “zastávať žiadnu funkciu”, kto sa “zapojil do povstania alebo vzbury proti” Spojeným štátom, “alebo poskytol pomoc alebo útechu ich nepriateľom.” 

Demokrati tvrdia, a súd im dal za pravdu, že Trump tak urobil tým, že “sa zapojil do vzbury” tým, že vyzval na neslávne známu demonštráciu 6. januára 2021 na protest proti potvrdeniu Kongresu o jeho prehre v roku 2020 s Joeom Bidenom, ktorá sa zvrhla na výtržnosti v budove amerického Kapitolu. FBI nakoniec musela priznať, že nenašla dôkazy o tom, že by výtržnosti boli Trumpovým zámerom alebo inak naplánované ľuďmi z jeho okolia. Najvyšší súd USA potvrdil, že rozhodnutie preskúma budúci mesiac.

The Daily Wire informoval, že Murphy nariadil štátnej tajomníčke štátu Maine Shenne Bellowsovej, krajne ľavicovej demokratke, ktorá sa už pokúsila Trumpa odstrániť v prípade, ktorý vyvolal odvolanie Murphyho’súdu, aby “počkala na rozhodnutie Najvyššieho súdu’vo veci Anderson a do 30 dní po ňom vydala nové rozhodnutie, ktorým zmení, stiahne alebo potvrdí svoje rozhodnutie z 28. decembra.”

Týmto spôsobom sa podľa nej “minimalizuje akýkoľvek potenciálne destabilizujúci účinok nejednotných rozhodnutí,” “podporí väčšia predvídateľnosť v týždňoch pred primárnymi voľbami,” a dúfajme, že “sa vyjasní, akú úlohu pri rozhodovaní o nárokoch na diskvalifikáciu zohrávajú štátne rozhodovacie orgány vrátane štátnych tajomníkov a štátnych súdnych úradníkov, ak vôbec nejakú.” 

Posledný týždeň Najvyšší súd štátu Oregon potvrdil, že sa nebude zaoberať námietkou proti Trumpovej’spôsobilosti podanou piatimi voličmi v štáte Bobrov, čím sa usadil, že Trumpova kampaň sa nebude musieť obávať, že by táto otázka ovplyvnila jeho šance v primárnych alebo všeobecných voľbách v tomto štáte’. Výzvy proti Trumpovej’spôsobilosti sú a čakajú na vyriešenie v 18 štátoch; očakáva sa, že všetky sa blížiacim sa rozhodnutím Najvyššieho súdu’stanú bezpredmetnými, keďže aj niektorí protitrumpovskí liberáli majú

Trump si udržiava veľký náskok v boji o republikánsku prezidentskú nomináciu. V pondelok si pripísal prvé primárne víťazstvo na volebných zhromaždeniach v Iowe, keď získal 51 % hlasov a 20 delegátov na guvernéra Floridy Rona DeSantisa’21 % a deväť delegátov a bývalú veľvyslankyňu OSN Nikki Haleyovú’19 % a osem delegátov. Podnikateľ Vivek Ramaswamy odstúpil a podporil Trumpa po tom, čo získal len 7,7 % a troch delegátov; ostatní dvaja zostávajúci kandidáti prisľúbili, že budú pokračovať.

Kmitajúce celoštátne prieskumy verejnej mienky momentálne Trumpovi tesne vedie v tesnom súboji s Bidenom, ak by bol bývalý prezident nominovaný, hoci voliči tiež tvrdia, že prípadné odsúdenia v rôznych prebiehajúcich súdnych procesoch znížia pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje sa tiež’že demokrati môžu Bidena nahradiť mladším demokratom, napríklad Gavinom Newsomom alebo Deanom Phillipsom, a zatiaľ nie je isté, ktorý kandidát by stratil viac hlasov v prospech Roberta F. Kennedyho ml.’nezávislej prezidentskej kandidatúry.