Amnesty-International-Davos-2024-810x500.jpg

Šéf Amnesty International na zasadnutí WEF v Davose požaduje "globálny daňový režim

29
Neutral

Generálny tajomník Amnesty International na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose vyzval na vytvorenie globálneho daňového režimu, ktorý by zahŕňal nielen daň z uhlíka. 

“Začnime zdaňovať uhlík…[ale] nielen uhlíkovú daň,” povedala šéfka Amnesty International Agnes Callamardová počas panelovej diskusie s názvom “Globálne riziká:  

“Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu pod vedením skupiny Afrika, ďakujem veľmi pekne, o nevyhnutnosti mať globálny daňový režim, aby sme vlastne mohli získať peniaze potrebné na všetky tieto zmeny,” pokračovala. 

Čítajte: Generálny tajomník OSN vyzýva na ‘globálne riadenie’ v ‘novom multipolárnom poriadku’ na samite v Davose v roku 2024 

“Kto hlasoval proti [rezolúcii]? Všetky krajiny OECD sú momentálne najväčšími beneficientmi tohto nerovného daňového režimu.” 

“Zdanime’” 

“Zdanime’úroky spoločností. Najbohatší ľudia na svete nás prosia, aby sme ich zdanili,”Callamard uzavrel. 

Návrh globálnej dane z uhlíka bol prednesený aj počas panelovej diskusie s názvom “Globálny hospodársky výhľad.” 

Prezident Singapuru Tharman Shanmugaratnam počas panelu uviedol, že “neexistuje žiadne realistické riešenie klimatickej transformácie, ktoré by nezahŕňalo globálne koordinovaný systém uhlíkových daní.” 

“To, čo potrebujeme, je systém uhlíkových daní spojený s dotáciami pre zraniteľné domácnosti a prúd finančných prostriedkov pre rozvojové krajiny, ktorý im umožní zapojiť sa do investícií a zmierňovania a adaptácie, ktoré im umožnia pokračovať v raste.” 

Shanmugaratnam povedal, že “naša skutočná výzva je politická; je nepopulárne zvyšovať akékoľvek dane.” 

“Musíte navrhnúť dane spolu s dotáciami tak, aby to bolo prijateľné a spravodlivé. A to’je úloha ministrov financií a my’to musíme čo najlepšie koordinovať na globálnej úrovni, aby nedochádzalo k únikom,” povedal. 

Čítajte: Al Gore prirovnáva ‘klimatické zmeny’ ku Knihe zjavenia na summite WEF 2024 v Davose