dw-810x500.jpg

Jordan Peterson plánuje bojovať aj po tom, čo súd zamietol posledné odvolanie proti trestu od správnej rady

27
Neutral

Známy kanadský psychológ, lektor a podcaster Dr. Jordan Peterson, ktorý sa dostal do medzinárodnej pozornosti po tom, čo verejne odmietol používať rodovo neutrálne zámená, prehral svoje odvolanie proti rozhodnutiu správnej komisie, ktorá ho prinútila podstúpiť povinnú rekvalifikáciu.

“Vyhrali ste bitku, prisluhovači hlbokého štátu, beztvárni - zatiaľ, ale nie nadlho - byrokrati-autoritári, ale nevyhrali ste’vojnu,” napísal Dr. Peterson v dlhej a bojovnej reakcii, ktorú uverejnil kanadský denník National Post. 

Peterson v stredajšom článku uviedol, že jeho “právne možnosti boli” teraz “vyčerpané” po tom, čo najvyšší súd v Ontáriu v stredu zamietol jeho odvolanie proti rozhodnutiu správnej rady psychológov”2022, podľa ktorého jeho verejné politické vyjadrenia boli v rozpore s pravidlami správnej rady”a preto sa musí podrobiť “tréningovému programu” o profesionalite a osobne si ho zaplatiť.

ČÍTAJTE: Transgender ideológia je v sociálnej práci povinná, s katastrofálnymi následkami

Karta bola uložená v reakcii na Petersonove komentáre, ktoré sa priečili prevládajúcim názorom na rôzne otázky, čo vyvolalo ostrosť používateľov sociálnych médií a iných.

“Najmenej od roku 2018 dostávala vysoká škola sťažnosti na verejné vyjadrenia Dr. Petersona’” panelu Najvyššieho súdu Ontária uvádza v rozhodnutí z augusta 2023, Inside Higher Ed reportoval. 

“Niektoré sťažnosti boli formálne, ale mnohé z nich boli ‘tweetované’ vysokej škole prostredníctvom platformy sociálnych médií Twitter a často sa týkali názorov Dr. Petersona’na spoločensky a politicky zaujímavé témy vrátane otázok transrodovosti, rasizmu, preľudnenia a reakcie na COVID-19,” uviedol súd.

Po rozhodnutí Najvyššieho súdu Ontária’v lete minulého roka podal Peterson odvolanie na Odvolací súd Ontária, ktorý v stredu tiež odmietol vyhovieť jeho žiadosti.

Hovorca súdu potvrdil rozhodnutie v e-mailovom komentári poskytnutom The Canadian Press a dodal, že senát súdu “neposkytuje dôvody svojich rozhodnutí.”

“Stojím teda pred dvoma možnosťami,” napísal Peterson vo svojej odpovedi. 

“Môžem sa podriadiť, keď kolégium pristúpi na svoje rozhodnutie vyžadovať moje prevzdelávanie, povinne navštevovať akékoľvek krvavé hodiny ich nadšencov DEI ‘expertov na sociálne médiá’ (nech už sú to čokoľvek), ktoré mi určia, vyznať hriechy mojich klasických liberálno-konzervatívnych či dokonca židovsko-kresťanských politických, filozofických a teologických záväzkov, kajať sa a mlčať,” povedal.

Alternatívne sa dr. Peterson povedal, že by mohol rozhodnutie rovno odmietnuť, a v tom prípade by “stratil právo vykonávať svoju prax alebo dokonca označovať sa za psychológa a niesol by následky na reputačnom fronte.”

Ale pre Petersona, ktorý sa stal “nezávisle bohatým” a úspešne nezávislým od svojej psychologickej praxe, ktorú “musel v roku 2017 zložiť” kvôli kontroverziám, rozhodnutie v skutočnosti znamená “veľmi málo.”

Povedal, že “pre mňa osobne by bolo najjednoduchšie” povedať správnej rade, Ontárijskému kolégiu psychológov: ‘Urobte to najhoršie, vy malicherní tyrani,’ a nechajte karty padnúť, kam chcú.”

“Postavil som sa do veľmi opatrnej pozície, vedel som, že to všetko príde, akceptoval som to ako nevyhnutnosť, takže som ani nebol”nijako zvlášť rozrušený, keď tá správa prišla,” povedal.

Peterson však zdôraznil, že jeho trest a zamietnutie jeho odvolaní bude mať oveľa väčší dopad ako len na neho a jeho vlastnú situáciu.

“Boj s týmito patetickými démonmi ma už stál týždne práce a takmer milión dolárov,” povedal. “Cítite sa, kolegovia kanadskí odborníci, na túto úlohu? Myslel som si, že nie — a videl som od vás na tomto fronte len veľmi málo dôkazov odvahy alebo schopností. Takže si môžeme len predstaviť, kde to zanechá typického Kanaďana, ktorý sa odváži povedať svoj názor.”

Keďže Peterson povedal, že on osobne by mohol “ukončiť moje spojenie s mojou čoraz šialenejšou profesiou… a pokračovať vo svojom dokonale funkčnom živote, bez záťaže škrabania sa s idiotmi — dokonca bez nutnosti čeliť plnej realite politického idiotstva a úmyselnej zaslepenosti, ktorá teraz tvorí kanadskú scénu,” povedal, že sa nemieni’tak ľahko vzdať.

“Myslím, že’budem bojovať ešte chvíľu,” povedal.

ČÍTAŤ: Jordan Peterson hovorí, že plne podporuje konverziu svojej manželky’na katolicizmus

Petersonova’sláva, ktorá siaha ďaleko za hranice Kanady, v posledných rokoch vzrástla najmä vďaka samotnej kontroverzii, ktorá vyvolala jeho administratívny trest. Veľká časť Petersonovho’prístupu sa zameriava na výzvu, aby ľudia, najmä mladí muži, prijali a prevzali osobnú zodpovednosť. Hoci zrejme inšpiroval mnohých k preskúmaniu kresťanstva, zatiaľ sa neprihlásil k osobnej viere v žiadne náboženstvo, hoci jeho manželka Tammy vlani konvertovala na katolicizmus a on potvrdil svoju podporu jej rozhodnutia.

Peterson je uznávaný autor, rečník a podcaster uzavrel v roku 2022 dohodu s konzervatívnou mediálnou platformou The Daily Wire, ktorá nahrala celú jeho rozsiahlu videotéku a epizódy podcastov a začala s ním vytvárať exkluzívny obsah Daily Wire.

“Pridanie Dr. Jordana Petersona, popredného verejného intelektuála našej doby, by malo presne naznačiť, ako vážne to myslíme s prinášaním kvalitných protikultúrnych hlasov do popredia,” povedal vtedy generálny riaditeľ Jeremy Boreing.