Our-Lady-of-Lourdes-Church-TLM-810x500.png

AKTUALIZÁCIA: Biskup z Kentucky odvolal dvoch kňazov z verejnej služby

31
Neutral

Biskup z Covingtonu v Kentucky zbavil verejnej služby dvoch obľúbených kňazov, ktorí slúžia tradičnú latinskú omšu.

Páter Shannon Collins nedávno informoval farníkov v kostole Panny Márie Lurdskej v Park Hill, že on a páter Sean Kopczynski, ktorý pôsobil ako farský vikár, boli svojím ordinárom, biskupom Johnom Iffertom, zbavení svojich fakúlt.

Collins a Kopczynski patria do Misionárov svätého Jána Krstiteľa, “verejného združenia veriacich”, ktoré v Covingtonskej diecéze v roku 2019 postavil Iffertov predchodca Roger Foys. Táto skupina v súčasnosti pripravuje niekoľko mladých mužov na kňazstvo.

Okrem kázania na rekolekciách Collins a Kopczynski poskytujú tradičné sviatosti laikom v Our Lady of Lourdes a v Oratóriu Svätej rodiny, ktoré sa nachádza 28 míľ juhozápadne v meste Union v štáte Kentucky.

Our Lady of Lourdes bola zriadená ako “kvázi farnosť” vyhradená výlučne na slávenie tradičnej latinskej omše v roku 2016. V roku 2017 Foys uskutočnil slávnosť posvätenia objektu. V roku 2018 ju povýšil na “osobnú farnosť”, pričom vo verejnom vyhlásení napísal, že “jej členovia sa vyznamenali svojou zbožnosťou, štedrosťou a láskou k Pánovi a jeho Cirkvi.”

LifeSite sa dozvedel, že Collins bol odvolaný za to, že pred niekoľkými mesiacmi predniesol “rozdeľujúcu kázeň”, ktorá podľa diecézy podkopala “jednotu” v Cirkvi. LifeSite sa dozvedel, že táto kázeň, ktorá bola verejná na YouTube, ale vo štvrtok skoro ráno bola zmenená na súkromnú, je kázňou, ktorá pravdepodobne viedla k Collinsovmu’ odstráneniu. Collins v nej hovorí o liturgii Novus Ordo a “členstve Cirkvi v Novus Ordo” ako o “do značnej miery proti starému poriadku vecí.” Podľa “definície” sú “Novus Ordo Missae a nové obrady” sviatostí akýmsi protestom proti tradičnej latinskej omši a starobylejším sviatostným obradom,” poznamenal. “Nielenže sa zmenila omša, ale zmenil sa každý jeden sviatostný obrad. Každý jeden.”

LifeSiteNews sa tiež dozvedel, že Collins odmietol koncelebrovať omšu Novus Ordo s Iffertom.

LifeSiteNews poslal e-mail Laure Keenerovej, riaditeľke pre komunikáciu Covingtonskej diecézy, aby sa opýtal na ďalšie podrobnosti súvisiace s odvolaním Collinsa a Kopczynského a na budúcnosť Misionárov svätého Jána Krstiteľa. Odkázala LifeSite na diecézne vyhlásenie vydané 17. januára. Vo vyhlásení Iffertová uviedla, že “páter Collins kázal”, že Novus Ordo “je ‘irelevantný,’ nezachováva ‘doslova nič zo starého,’ a že reforma liturgie je motivovaná nenávisťou voči tradičným katolíkom a starobylej liturgii Ríma.” Iffert potom povedal, že Collins a Kopczynski “trvajú na týchto omyloch a odmietajú možnosť zrieknuť sa ich.” Potom vyhlásil, že to “ich diskvalifikuje z udelenia povolenia verejne sláviť” latinskú omšu.

Foys odišiel do dôchodku v roku 2021 vo veku 75 rokov. Iffert, 53-ročný, predtým pôsobil ako generálny vikár diecézy Belleville v štáte Illinois. Vo svojom vyhlásení uviedol, že Collins aj Kopczysnki môžu obetovať súkromné omše za seba, najbližších rodinných príslušníkov a členov Misionárov sv. Iffert tiež oznámil, že skupina vlastní kostol Panny Márie Lurdskej a nedovolí diecéze, aby ho využívala, preto hľadá “vhodné miesto pre farské liturgie.”

Keď sa v stredu na sociálnych sieťach objavila správa o Iffertovom’zásahu, mnohí katolíci využili príležitosť a pochválili Collinsa za jeho silné, duchovne bohaté kázne. Zároveň tento krok odsúdili ako ďalší útok na tradičný katolicizmus pod vedením pápeža Františka.