Bishop-Strickland-810x500.png

Biskup Strickland: Wade neznamená, že môžeme prestať bojovať za ochranu nenarodených detí

27
Kultúra života

Nasledujúci text je otvoreným listom kňazom od biskupa Josepha Stricklanda, ktorý bol donedávna ordinárom v Tyleri v Texase.  

Moji drahí bratia kňazi, 

Mám potrebu sa vám prihovoriť s jasnosťou a silou evanjelia, keďže sa opäť blíži výročie Roe v. Wade. Dátum 22. január označuje deň, keď Spojené štáty zaviedli kultúrnu akceptáciu zabíjania nenarodených detí. Rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov podporiť takzvané právo na potrat malo ničivé dôsledky pre celý svet. Nikdy nesmieme prestať vystupovať proti tomuto diabolskému rozhodnutiu a zároveň neustále hlásať posvätnosť života. 

Po prečítaní vyššie uvedeného mnohí zaprotestujú týmito slovami: “24. júna 2022 Najvyšší súd zrušil rozhodnutie Roe v. Wade.” Je to pravda, ale tento nedávny zvrat by nás nemal prinútiť poľaviť; naopak, mali by sme zdvojnásobiť svoje úsilie o hlásanie evanjelia života. Extrémne a deštruktívne dôsledky toho, že Spojené štáty vedú svet k popieraniu posvätnosti života a k popieraniu Boha ako pôvodcu života, sa stále prejavujú veľmi škodlivým spôsobom. Koľko národov sa za posledných päťdesiat rokov vzdiali od zákonov chrániacich život nenarodených? Koľko následkov prijatia zla naďalej sužuje náš svet? Koľko erózie sme zaznamenali v pevnom postoji Katolíckej cirkvi, pokiaľ ide o ľudskú sexualitu a dôležitosť morálnych cností? 

Niekto by povedal, že vyššie uvedené je prehnané, a namietal by, že existuje mnoho iných problémov, ktoré si vyžadujú našu pozornosť. Ja však verím, že ako kňazi Ježiša Krista – kňazi, ktorí prinášajú nášho Pána v Eucharistii zakaždým, keď slávia svätú omšu; kňazi, ktorí denne vysluhujú každú z ostatných životodarných svätých sviatostí; kňazi, ktorí ohlasujú nemennú pravdu Svätého písma; a kňazi, ktorí sa pripájajú k povereniu každého biskupa strážiť depozit viery, musíme byť ľuďmi, ktorí hlásajú posvätnosť a dôstojnosť každého ľudského života, a najmä toho najzraniteľnejšieho z nás – života nenarodených – ako prvoradú otázku našej doby. 

Vyzval som nás všetkých, aby sme boli silne mariánski a silne eucharistickí. Zo sŕdc ľudí, ktorí vedia, že Pán života je s nami v Eucharistii, by malo vychádzať jasné a neochvejné presvedčenie o posvätnosti života a o dôležitosti silných morálnych cností. Naša úcta k Panne Márii nás povzbudzuje v našej rozhodujúcej práci pri strážení posvätnosti života a musíme sa vyhýbať akýmkoľvek pokusom, dokonca aj zo strany vysokopostavených cirkevných prelátov, bagatelizovať význam sexuálnej morálky. 

PREČÍTAJTE SI: Biskup Strickland vyzýva pápeža Františka, aby ‘prehodnotil’ Fiducia Supplicans

Dokážem pochopiť, že mnohí by tieto vyjadrenia odmietli ako extrémne, ale vyzývam všetkých, ktorí si ctia svoje kňazské povolanie a ktorí pri svätej omši doslova držia v rukách Pána života, aby si uvedomili vážnu zodpovednosť, ktorú máme za odsúdenie všetkých ohrození života v našom modernom svete. Nachádzame sa na pokraji katastrofy v mnohých oblastiach života. Rozpory v Cirkvi sú čoraz vážnejšie a hrozby mieru spolu s fámami o vojne sa stávajú kakofóniou zla, ktorá nás hrozí premôcť. 

V hlase Panny Márie zo Svätého písma a z jej početných zjavení sa neustále ozýva tá istá materinská téma: “Urobte, čo vám povie,” ale my sa proti Kristovmu hlasu búrime a pokúšame sa prepísať Božie”slovo. Mnohé hlasy v dnešnom svete a v Cirkvi nás vyzývajú, aby sme “opustili zastarané normy a odhodili strnulú morálku minulosti” Ak však počúvame tieto hlasy, potom ignorujeme naliehanie našej Blahoslavenej Matky”tvrdením, že sme našli lepšiu cestu. 

Bratia, musíme uznať, že úpadok, ktorému čelíme, má korene v odklone od viery v Boha a v odklone k sebavyhláseniu, že “my sme pánmi všetkého.”Musíme otvoriť oči pre zákernú a falošnú cestu deštrukcie, ktorú tieto postoje podporujú.  

Rozhodnutie vo veci Roe v. Wade zostáva prelomovým momentom, pretože bolo znamením zla, ktoré malo prísť. Ako ľudia, ktorí sú požehnaní stáť pri oltári Ježiša Krista a vyslovovať jeho slová, ktoré premieňajú obyčajný chlieb a víno na jeho Telo a Krv, musíme byť aj jeho hlasom vo svete, ktorý hlása posvätnosť života.  

Musíme radostne, energicky a neochvejne ohlasovať, že Ježiš Kristus je Pán a že je Pánom života. 

Maj vás Všemohúci Boh požehnáva a posilňuje, keď slúžite nášmu Pánovi a jeho Cirkvi. 

Biskup Joseph Strickland