Shutterstock_245092765-810x500.jpg

Nový prieskum ukazuje, že takmer polovica Kanaďanov podporuje výzvu na voľby, keďže podpora Trudeauovej vlády klesá

19
Neutral

Ak škandálmi sužovaná federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua klesá na popularite, približne polovica Kanaďanov si želá, aby sa voľby vypísali teraz a nečakali na rok 2025, vyplýva z výsledkov nového prieskumu spoločnosti Nanos Research.

Z prieskumu, ktorý si objednala televízia CTV News a ktorý bol zverejnený 3. januára, vyplýva, že 46 % Kanaďanov vyjadrilo želanie, aby sa federálne voľby konali skôr ako v poslednom stanovenom roku 2025.

Dvadsaťdeväť percent respondentov si želá, aby sa voľby konali teraz, zatiaľ čo 17 % ich chce do roku 2024. Približne 33 % respondentov uviedlo, že voľby by mali počkať do roku 2025, pričom 17 % respondentov je jedno, kedy by sa voľby mali konať.

Zajímavé je, že 36 % mužov si želá voľby skôr na rozdiel od iba 23 % žien.

Pokiaľ ide o vekové skupiny, väčšina Kanaďanov starších ako 55 rokov (41 %) uprednostňuje počkať do roku 2025. Mladšie skupiny, ako napríklad vo veku 18 až 34 rokov, majú len 26 % podporu pre čakanie s voľbami do roku 2025, pričom toto číslo sa zvyšuje na 38 % vo veku 35 až 54 rokov.

Štyridsaťjeden percent Kanaďanov zo západnej časti krajiny si želá okamžité vypísanie volieb, čo je viac ako vo všetkých ostatných regiónoch Kanady. Prieskumu, ktorý sa uskutočnil 30. novembra až 2. decembra, sa zúčastnilo 1 069 Kanaďanov zo všetkých demografických skupín.

Výsledky prieskumu prišli v rovnakom čase, keď sa petícia podporovaná konzervatívnymi poslancami, ktorá požaduje hlasovanie o nedôvere a vypísanie volieb proti Trudeauovi a jeho liberálnej vláde, skončila s takmer 400 000 podpismi.

Petícia oficiálna petícia, ktorú iniciovala obyvateľka mesta Peterborough v Ontáriu Melissa Outwaterová a sponzorovala ju poslankyňa za CPC Michelle Ferreriová, ktorá zastupuje volebný obvod Peterborough-Kawartha v Ontáriu, skončila s rekordným počtom 386 698 podpisov.

NDP však uzavrela s Trudeauovou vládou neformálnu koalíciu, ktorá sa začala minulý rok, pričom sa dohodli na podpore a udržaní liberálov pri moci až do ďalších volieb, ktoré sú zákonom stanovené na rok 2025. Kým sa NDP nerozhodne rozísť s liberálmi, je vypísanie predčasných volieb nepravdepodobné.

Liberáli Trudeaua by boli rozdršení, keby sa voľby konali dnes, ukazuje najnovší prieskum

Nedávne prieskumy ukazujú že skandálmi sužovaná vláda poslala liberálov do úzadia bez konca. Podľa nedávnej správy LifeSiteNews reportáže, ak by sa dnes konali kanadské federálne voľby, konzervatívci pod vedením lídra Pierra Poilievra by získali väčšinu v Dolnej snemovni nad Trudeauovými liberálmi.

Konzervatívna strana Kanady pod vedením Poilievra podľa najnovšieho federálneho prieskumu spoločnosti Nanos, vedie so 40.3 % podpory voličov, s 26,6 % sú na tom liberáli a s 18,1 % Nová demokratická strana (NDP).

Prieskum spoločnosti Nanos ukázal, že Poilievre je lídrom pre budúceho premiéra s 33 %, za ním nasleduje Trudeau s 21,4 % a Jagmeet Singh z NDP’s 15,2 %.

Trudeauova’popularita klesá a jeho vláda sa zaplietla do škandálu po škandálu, pričom najnovším je spor týkajúci sa trojročnej “pauzy” na uhlíkovú daň, ktorú oznámil na vykurovací olej pre domácnosti, ale len v atlantických kanadských provinciách.

Trudeau si tiež vyslúžil hnev mnohých kanadských premiérov, z ktorých sa päť spojilo požadujú, aby zrušil uhlíkovú daň na účty za vykurovanie domácností pre všetky provincie, pričom tvrdia, že jeho politika poskytovania daňových úľav jednému regiónu oproti iným spôsobila “rozpory.

Až najvyšší Stálice liberálnej strany ho vyzvali, aby odstúpil.

Väčšina nedávnych prieskumov pripisuje konzervatívcom zisk viac ako 200 kresiel, čo by zdvojnásobilo súčasný počet kresiel strany&nbsp. Liberáli by stratili takmer 100 kresiel, čím by sa dostali na úroveň, aká tu nebola viac ako 10 rokov.

V súčasnosti majú liberáli 158 kresiel oproti 117 konzervatívcom, Bloc Quebecois má 35 a NDP 25 kresiel. V parlamente sú traja nezávislí poslanci a dvaja poslanci za stranu Zelených. Jedno kreslo je voľné. Na vytvorenie väčšinovej vlády potrebuje strana najmenej 170 kresiel.