Supreme-Court-810x500.jpg

Najvyšší súd USA zváži, či môže byť Trump vylúčený z primárnych volieb v Colorade

25
Neutral

Najvyšší súd USA v piatok súhlasil s tým, že zváži, či by mal mať bývalý prezident Donald Trump možnosť objaviť sa na volebnom lístku GOP v Colorade po tom, ako mu to minulý mesiac zakázal Najvyšší súd štátu s odvolaním sa na 3. oddiel 14. dodatku.

Ústne spory sa budú konať 8. februára 2024. Primárky v Colorade sa konajú 5. marca. Trump je hlavným uchádzačom GOP v roku 2024.

“Prípad sa sústreďuje na výklad oddielu 3 14. dodatku ústavy, ktorý bol prijatý po občianskej vojne s cieľom diskvalifikovať osoby, ktoré boli pred vojnou federálnymi (alebo štátnymi) vládnymi úradníkmi a prisahali, že budú dodržiavať ústavu, ale potom slúžili v Konfederácii,” vysvetlila Amy Howe na blogu SCOTUS. “Zakazuje každému, kto slúžil ako ‘dôstojník Spojených štátov’ a predtým zložil prísahu na podporu americkej ústavy, zastávať ‘akýkoľvek úrad … pod Spojenými štátmi’, ak sa ‘zapojil do povstania.'”

Pred Vianocami sa objavil nesúhlas ľavicovej redakcie Washington Post s rozhodnutím Najvyššieho súdu štátu Colorado’písala, “[n]elen že pán Trump nebol odsúdený za vzburu ani porotou svojich kolegov, ani z lavice sudcov; nebol z nej ani’obvinený.”

Maine’Secretary of State má tiež zablokoval Trumpa z hlasovania v prezidentských primárkach v roku 2024.

Najvyšší súd’z 5. januára uznesenie nepodpísal.

Vývoj…