Supreme-Court-810x500.jpg

Najvyšší súd USA rozhodne, či lekári na pohotovosti môžu vykonávať interrupcie bez ohľadu na štátne zákony

18
Kultúra života

Najvyšší súd USA v piatok súhlasil s tým, že na svoj zoznam pridá ďalší prípad týkajúci sa interrupcií: či môžu lekári na pohotovosti vykonávať interrupcie v štáte Idaho napriek tomu, že tento štátny zákon zakazuje takmer všetky interrupcie.

Pozoruhodné je, že súd povolil, aby zákon obmedzujúci interrupcie - ktorý zakazuje interrupcie od okamihu oplodnenia s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo keď sa nepravdivo tvrdí, že zabitie nenarodeného dieťaťa je nevyhnutné v prospech zdravia matky - nadobudol účinnosť, kým sa bude prípadom zaoberať, čo znamená, že lekári na pohotovosti budú musieť dodržiavať zákon štátu Idaho’a nebudú vykonávať potraty detí, kým súd rozhodne o tomto prípade. Súd to urobil tak, že pozastavil rozhodnutie federálneho okresného súdu, ktoré by vyžadovalo, aby pohotovosti v štáte poskytovali tehotným ženám v naliehavých prípadoch interrupcie, vysvetlila Amy Howeová z blogu SCOTUS Blog’s.

Prípad sa sústreďuje na zákon o pohotovostnej lekárskej starostlivosti a práci, federálny zákon, ktorý “vyžaduje, aby nemocnice, ktoré dostávajú finančné prostriedky z programu Medicare, ponúkali ‘nevyhnutnú stabilizačnú liečbu’ tehotným ženám v naliehavých prípadoch,” napísala Howe. “V auguste 2022, v dôsledku rozhodnutia Najvyššieho súdu’v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, ktorým bolo zrušené ústavné právo [sic] na interrupciu, sa Bidenova administratíva obrátila na federálny súd v Idahu, kde argumentovala, že EMTALA má prednosť pred zákonom štátu Idaho, podľa ktorého je poskytnutie interrupcie trestným činom s výnimkou niekoľkých úzkych okolností vrátane záchrany života matky.”

Priamy potrat je nikdy “z lekárskeho hľadiska nevyhnutný” na záchranu života tehotnej ženy, vysvetľovali lekári podporujúci život. Pro-liferi kritizovali Bidenovu administratívu’Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) za to, že reinterpretovala EMTALA po páde Roe na požiadavku, aby lekári na pohotovosti vykonávali interrupcie.

“Nemocnice — najmä pohotovosti — sú centrá na zachovanie života. Vláda ich nemá prečo premieňať na potratové kliniky,” uviedla v tlačovej správe k prípadu z novembra 2023 staršia právna zástupkyňa Aliancie na obranu slobody Erin Hawleyová.

“Lekári na pohotovosti môžu liečiť a liečia mimomaternicové tehotenstvo a iné život ohrozujúce stavy. Ale plánované potraty nie sú život zachraňujúcou starostlivosťou — ukončujú život nenarodeného dieťaťa — a vláda nemá právomoc zrušiť zákon štátu Idaho’zakazujúci tieto zákroky,” pokračovala Hawleyová, ktorá je manželkou republikánskeho senátora USA  Josha Hawleyho z Missouri.

Najvyšší súd v piatok tiež oznámil, že sa bude zaoberať otázkou, či môže byť bývalý prezident Donald Trump vyradený z primárnych volieb v Colorade v roku 2024.

Najvyšší súd súhlasil minulý mesiac, že sa bude zaoberať kľúčovým prípadom, ktorý by mohol zvrátiť uvoľnené nariadenia o potratových tabletkách v USA.

PREHLIADKA:

Idaho žiada Najvyšší súd USA, aby zablokoval rozhodnutie nižšieho súdu’proti pro-life zákonu

Federálny súd blokuje Bidenovu administratívu, aby nútila štáty povoliť ‘núdzové’ interrupcie