Giotto_di_Bondone_-_The_Epiphany_-_WGA09343-810x500.jpg

Vigília Zjavenia Pána je dňom radosti a prípravy na Ježišovo zjavenie v sláve.

0
Kultúra života

Vianočné sviatky sa skončili, päť oktáv sa uzavrelo a my sme v predvečer slávnosti Zjavenia Pána. Tento piaty januárový deň musíme stráviť prípravou na zjavenie&nbsp,ktoré nám Ježiš, anjel Veľkej rady, chystá zo svojej slávy. Ešte niekoľko hodín a hviezda sa zastaví na nebi a mudrci sa budú usilovať o vstup do betlehemskej stajne.

Táto vigília nie je ako tá vianočná dňom pokánia. Dieťa, ktorého príchod sme vtedy očakávali v zápale svojich pokorných túžob, je teraz medzi nami a pripravuje sa obdarovať nás novými milosťami. Tento predvečer zajtrajšej slávnosti je dňom radosti, podobne ako tie, ktoré mu predchádzali, a preto sa nepostíme a Cirkev si neoblieka smútočné rúcho, dokonca ani v tých kostoloch, kde sa neslávi oktáva svätého Tomáša z Canterbury. Ak je úrad vigílie ten dnešný, používa sa biela farba. Je to dvanásty deň od narodenia nášho Emanuela.

Ak vigília Zjavenia Pána pripadne na nedeľu, zdieľa so Štedrým dňom tú výsadu, že sa neočakáva, ako všetky ostatné vigílie, v sobotu: slávi sa v nedeľu, má všetky privilégiá nedele a omša je omšou v nedeľu v rámci oktávy Štedrého dňa. Slávime teda túto vigíliu s veľkou radosťou v srdci a pripravujme svoje duše na zajtrajšie&nbspmilosti.

Grécka cirkev zachováva tento deň ako pôstny deň na pamiatku prípravy na krst, ktorý sa predtým udeľoval, najmä na Východe, v noci pred sviatkom Zjavenia Pána. Na tento sviatok stále slávnostne požehnáva vodu. V nasledujúcej časti budeme hovoriť o tomto obrade, ktorého isté pozostatky sa ešte zachovali v západnej Cirkvi.

Svätá Cirkev v Ríme si dnes pripomína svätého pápeža a mučeníka, svätého Telesfóra. Tento pápež začal svoju vládu v roku 127; medzi jeho nariadeniami nájdeme aj to, ktorým nariadil, aby sa svätá omšová obeta obetovala vo vianočnú noc, aby sa uctila hodina, keď sa narodil náš Spasiteľ: nariadil tiež, aby sa na začiatku omše vo väčšine dní prednášal anjelský hymnus Gloria in excelsis . Táto oddanosť svätého pápeža voči veľkému tajomstvu, ktoré teraz slávime, nám robí jeho pamiatku v tomto ročnom období dvojnásobne drahou. Telesfor podstúpil slávne mučeníctvo, ako sa vyjadruje svätý Irenej, a bol korunovaný večnou slávou v roku 138.

Svätá omša vigílie Bohozjavenia je tou nedeľou v rámci vianočnej oktávy, okrem spomienky na svätého Telesfora a evanjelia.

INTROIT

Kým všetko ticho mlčalo a noc bola uprostred svojho behu, tvoje všemohúce slovo, Pane, zostúpilo z tvojho kráľovského trónu.

Ps. Pán kraľuje, je odetý do krásy, Pán je odetý do sily a opásal sa ℣. Sláva, t.j. zatiaľ čo všetci.

ZBIERAME

Všemohúci a večný Bože, spravuj naše konanie podľa svojej božskej vôle, aby sme v mene tvojho milovaného Syna oplývali dobrými skutkami. Ktorý žiješ, t.j.

Pamätná slávnosť svätého Telesfóra

Prosíme ťa

Bože, ktorý každoročnou slávnosťou blahoslaveného Telesfóra, svojho mučeníka a biskupa, tešíš srdcia veriacich; milostivo daj, aby sme my, ktorí slávime jeho mučenícku smrť, požívali jeho ochranu.

Pamätná slávnosť blahoslavenej Panny Márie

Bože, ktorý si plodným panenstvom blahoslavenej Panny Márie daroval ľudstvu odmenu večnej spásy; daj, prosíme, aby sme zakúsili jej príhovor, skrze ktorý sme dostali pôvodcu života, nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna. Ktorý žije, t.j.

EPISTOLA

Posolstvo svätého apoštola Pavla k Gal 4,1-7

GRADUÁL

Ty si krásna nad synov ľudských, milosť je vyliata na tvoje pery.

℣. Moje srdce vyrieklo dobré slovo, kráľovi hovorím svoje skutky, môj jazyk je pero pisára, čo rýchlo píše.

Aleluja, aleluja.

℣. Pán kraľuje, krásou sa odel, obliekol sa do sily a vyzbrojil sa mocou. Aleluja.

GOSPEL

Sekvencia svätého evanjelia podľa Matúš 2,19-23

OFFERTORY

Boh ustanovil svet, ktorý sa nepohne; tvoj trón, Bože, je pripravený od vekov, ty si od vekov.

SEKRET

Daj, prosíme ťa, všemohúci Bože, aby táto obeta, prinesená tvojmu božskému majestátu, získala pre nás milosť pravej oddanosti a šťastnú večnosť. Skrze, t.j.

Pamätná slávnosť sv. Telesfora

Posväť, Pane, obety tebe zasvätené: a tým upokojený, milostivo na nás vzhliadni na príhovor blahoslaveného Telesfora, svojho mučeníka a biskupa

Pamätná slávnosť blahoslavenej Panny Márie

Prijmi, Pane, naše obety a modlitby: očisť nás týmito tajomstvami a milostivo nás vypočuj. Skrze, t.j.

KOMUNITA

Zoberte Dieťa a jeho Matku a vojdite do izraelskej krajiny, lebo zomreli tí, čo hľadali život Dieťaťa.

POSVÄTENIE

Aby nás účinnosť tejto sviatosti, Pane, očistila od našich hriechov a dosiahla pre nás splnenie našich spravodlivých túžob. Prostredníctvom, t.j.

Pamätná slávnosť svätého Telesfóra

Prosíme

Aby nás toto prijímanie, Pane, očistilo od hriechov a na príhovor blahoslaveného Telesfóra, tvojho mučeníka a biskupa, nás urobilo účinnými účastníkmi tohto nebeského lieku.

Pamätanie blahoslavenej Panny Márie

Aby nás toto prijímanie, Pane, očistilo od hriechu a na príhovor blahoslavenej Panny Márie, Božej Matky, nás urob účastnými na tvojom nebeskom lieku. Skrze, t.j.

Posledné slová nášho Adventu boli slová Manželky, zaznamenané v proroctve Milovaného učeníka: Prijď, Pane Ježišu, príď! (Apocalypse 22, 20) Túto prvú časť našich Vianoc uzavrieme slovami proroka Izaiáša, ktoré nám Cirkev tak často hovorila: Narodilo sa nám Dieťa! (Izaiáš 9,6) Nebesá spustili svoju rosu, oblaky vyliali dážď Spravodlivého, zem vydala svojho Spasiteľa, Slovo sa stalo telom, Panna porodila svoj sladký plod náš Emanuel, to znamená, Boh s nami. Slnko spravodlivosti teraz svieti nad nami; temnota sa rozplynula; na nebi je Sláva Bohu; na zemi je Pokoj ľuďom. Všetky tieto požehnania nám prinieslo skromné, ale slávne Narodenie tohto Dieťaťa. Klaňajme sa mu v jasličkách, milujme ho za jeho lásku k nám a pripravme dary, ktoré mu chceme spolu s mudrcami odovzdať na zajtrajší sviatok. Radosť Cirkvi je taká veľká ako vždy; anjeli sa klania v úžasnom obdive; celá príroda sa chveje radosťou:—Narodilo sa nám malé Dieťa!

Tento text je prevzatý z Liturgický rok, ktorého autorom je Dom Prosper Gueranger (1841-1875). LifeSiteNews je vďačný Ecu-Men webovej stránke za jednoduché sprístupnenie tohto klasického diela online.