Bishop-Shao-810x500.jpg

Čínsky biskup verný Rímu opäť zatknutý komunistickými úradmi

42
Kultúra smrti

Katolíckeho biskupa, ktorý je lojálny Svätej stolici, a nie čínskej štátnej cirkvi, opäť uniesli čínske úrady, ktoré mu pravidelne bránia v plnení pastoračných povinností násilnými únosmi a väznením. 

Biskup Peter Shao Zhumin, Vatikánom schválený ordinár diecézy Wenzhou vo východnej Číne, bol 2. januára vzatý do väzby čínskymi úradmi, informovala agentúra AsiaNews.

Podľa zdroja AsiaNews’ biskupovi “bolo nariadené vziať si oblečenie na jar, leto, jeseň a zimu,” čo podľa zdroja znamená, “že jeho situácia nie je nádejná a že bude pravdepodobne zadržiavaný dlhší čas. Veriaci sú znepokojení, pretože ani’nevedia, kde bude zadržiavaný.”

Výstup napísal, že biskup Šao bol zatknutý 16. decembra, ale o dva dni neskôr bol prepustený. Agentúra AsiaNews však uviedla, že biskup bol následne 24. a 25. decembra opäť zadržaný a potom 2. januára formálne zatknutý. 

Biskup Shao bol v roku 2011 vymenovaný za biskupa koadjútora diecézy Wenzhou s pápežským mandátom. Biskupom diecézy sa potom stal v roku 2016 po smrti doterajšieho biskupa Vincenta Ču Wej-fanga.

Čínske úrady ho však neuznávajú, a to kvôli neochvejnému rozhodnutiu biskupa Šao’zostať verný Rímu namiesto toho, aby sa pridal k štátom schválenej Čínskej katolíckej vlasteneckej asociácii (CCPA). CCPA preto vymenovala za zodpovedného za diecézu Wenzhou otca Ma Xianshiho.

Biskup Shao bol v priebehu rokov zatknutý v kľúčových obdobiach liturgického roka Cirkvi’do takej miery, že zatknutia boli predtým označené za “takmer vedecké”Takéto únosy “sa vždy odohrávajú v predvečer dôležitých období v živote katolíckych spoločenstiev: Vianoce, Veľká noc, Nanebovzatie Panny Márie a teraz november, mesiac modlitieb za mŕtvych (v čínskej tradícii sa na jar namiesto toho slávi Qingming, spomienka na predkov),” komentoval AsiaNews v roku 2021.

Najnovšie zatknutie biskupa Shao’sa však zdá byť presnejšie cielené po liste otcovi. Ma, ktorý napísal počas jedného zo svojich únosov a v ktorom kritizoval rozhodnutia, ktoré Ma robil o diecéze bez jeho súhlasu. 

AsiaNews reprodukovala časť obsahu listu’v ktorom biskup Shao kritizoval zmenu duchovných v roku 2019 a degradáciu diecézy Lishui na status farnosti. Takéto sa uskutočnili “bez môjho súhlasu”, napísal.

Podľa úryvkov z listu otcovi Ma sa biskup Shao dozvedel o nových presunoch duchovných a rozdelení farností naplánovaných na 6. januára 2024, ktoré sa opäť uskutočnili “bez súhlasu biskupa’.”

Dodatočne poznamenal, že seminaristi postupovali v klerike bez jeho súhlasu a bez toho, aby od neho dostali kňazské svätenie, a ako takí boli “automaticky suspendovaní” podľa kánonického práva.

Práve tento list bol podľa miestnych katolíkov príčinou najnovšieho zatknutia biskupa’a podľa opisu šiat, ktoré mal biskup podľa zdroja’zbierať, ide o zatknutie, ktoré bude zrejme dlhšie a neurčité. 

Zdroj agentúry AsiaNews’ o biskupovi Šao uviedol, že “teraz sa zaňho veriaci modlia a prosia Pána, aby ho čo najskôr priviedol späť do jeho komunity.”

V roku 2017 bol prelát unesený orgánmi čínskej komunistickej strany a prepustený až po siedmich mesiacoch, po kampani modlitieb a pôstu medzi čínskymi katolíkmi a intervencie nemeckého veľvyslanca v Číne.

Biskup Shao zdá sa, že je osobnosťou, ktorá je rešpektovaná aj mimo “podzemnej” cirkvi, pričom ho údajne “oceňujú” katolíci v štátom schválenej cirkvi.

Od roku 2021 bolo súčasťou podzemnej cirkvi viac ako 80 000 zo 130 000 katolíkov vo Wen-čou. V provincii bolo medzi podzemnou a štátom schválenou cirkvou len “70 kňazov”.

Prenasledovanie katolíkov v Číne pokračovalo bez prestávky aj po a zrejme asistoval, Vatikán’tajnej dohode s komunistickou Čínou.

dohoda údajne uznáva štátom schválenú cirkev a umožňuje ČKS menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu ČKS. Údajne tiež umožňuje odvolanie legitímnych biskupov, ktorí majú byť nahradení biskupmi schválenými ČKS.

Prvýkrát bola dohoda podpísaná dočasne na dva roky v roku 2018, na jeseň tohto roku sa má tretíkrát obnoviť.