Screenshot-2023-12-22-at-2.06.53-PM-810x500.png

Od roku 2021 bolo vandalmi zničených alebo vypálených takmer 100 kanadských kostolov

32
Kultúra smrti

Od roku 2021 bolo vypálených alebo zdemolovaných takmer 100 kanadských kostolov.

Od 2. januára 2024 bolo podľa mapy vytvorenej nezávislým médiom True North napadnutých 96 kostolov po celej Kanade, a to od mediálnych tvrdení o neoznačených hroboch v rezidenčných školách v roku 2021.  

Väčšina útokov sa odohrala v západnej Kanade, predovšetkým v Alberte a Britskej Kolumbii. V Kamloops v Britskej Kolumbii sa prvýkrát objavilo tvrdenie o neoznačených hroboch.   

Štyri z 96 kostolov boli vypálené v decembri. Kanadská kráľovská jazdecká polícia (RCMP) stále pátra po podpaľačoch.   

20. decembra bola RCMP privolaná k uhaseniupožiaru v Kostole adventistov siedmeho dňa v mestečku vzdialenom asi 70 kilometrov severovýchodne od Calgary. Kostol bol “úplne zachvátený plameňmi”  

Popálenie kostola odsúdil líder Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Pierre Poilievre, ktorý ho označil za “protikresťanský” nenávistný útok.   

“Moje myšlienky sú s komunitou adventistov siedmeho dňa v Beisekeri, AB, ktorá smúti nad stratou svojho kostola rukou podpaľača,” napísal na X (predtým Twitter). 

Podpaľačský útok prišiel len niekoľko dní po tom, čo katolícka misia svätého Gabriela v meste Janvier v Alberte vyhorelado tla. RCMP potvrdila, že po podpaľačoch pátra.  

Začiatkom toho istého mesiaca boli v Kanade úmyselne podpálené dva historické kresťanské kostoly pri čom polícia uviedla, že ide o podozrenie z podpaľačstva. 

Podľa RCMP bola misia sv. Aidana’s Church – známy ako Glenreagh Church – a Pioneer Church, zjednotený kostol, oba v Barrheade, mestečku 120 míľ severozápadne od hlavného mesta Alberty’Edmontonu, boli zničené podpaľačstvom len v priebehu dvoch hodín večer 7. decembra. 

V rokoch 2021 a 2022 prebehli hlavnými médiami podnetné a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré školy.  

Napriek vypáleniu kostolov federálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua neurobila nič podstatné, aby zodpovedných postavila pred súd alebo aby zastavila hlavnú príčinu vypálenia.  

Naopak, pred niečo vyše mesiacom liberálni a NDP poslanci (MP) odmietli návrh Konzervatívnej strany Kanady, ktorý by odsúdil prípady vypaľovania kostolov a akty vandalizmu.   

V auguste 2022 LifeSiteNews informoval o zničení jedného z najstarších stojacich katolíckych kostolov v Alberte požiarom. Polícia vtedy uviedla, že išlo o “podozrivý” požiar.   

PODROBNOSTI:  

Odhalenie detských hrobov v kanadskej rezidenčnej škole si vyžaduje ďalšie otázky, keďže mnohí narýchlo útočia na cirkev 

Potrebujeme prehodnotiť ‘správy o masových hroboch’ z kanadskej rezidenčnej školy 

Kanadská učiteľka 40 rokov prepustená za to, že sa vyjadrila k hoaxu o Trudeau’‘masovom hrobe’ 

Kanadská vláda’presúva vinu na katolícku cirkev za vlastné zneužívanie rezidenčných škôl