11698548_10153252162556997_4523290012777265186_n-810x500.jpg

Keňský líder odmieta homosexuálne "požehnanie" pápeža Františka: "Nikdy nebudeme akceptovať páry rovnakého pohlavia

44
Kultúra života

Kenský tajomník kabinetu verejnej služby Moses Kuria podporil rozhodnutie nairobského arcibiskupa Philipa Anyola zakázať duchovným “požehnávať” páry rovnakého pohlavia” po tom, ako pápež František’ schválil takéto “požehnania.”

“Rozhodnutie arcibiskupa Anyola o požehnávaní párov rovnakého pohlavia je postojom nás všetkých z Rímskokatolíckej cirkvi v Keni. Nikdy nebudeme akceptovať páry rovnakého pohlavia v kenskej cirkvi, s maximálnym a hlbokým rešpektom a úctou k pápežovi,” povedal Kuria, ktorý je označovaný za “ťažkú váhu” v kenskej politike.

Ve verejnom liste zverejnenom 23. decembra v reakcii na Fiduciánov suplikantov Anyolo potvrdil, že duchovní jeho arcidiecézy nemôžu “žehnať” “neregulárne vzťahy, zväzky alebo páry rovnakého pohlavia,” aby zachovali “večné učenie Cirkvi o manželstve.”

Fiducia Supplicans, podpísaná kardinálom víctorom Manuelom Fernándezom z Dikastéria pre náuku viery a schválená pápežom Františkom, umožňuje “požehnanie párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia” v rozpore s nemenným katolíckym učením, podľa ktorého Cirkev nemôže požehnávať hriešne vzťahy.

“Všetci duchovní, ktorí sídlia a slúžia v arcidiecéze Nairobi, majú zakázané žehnať neregulárne vzťahy, zväzky alebo páry rovnakého pohlavia,” vyhlásil Anyolo. “Akákoľvek forma žehnania zväzkov a aktivít osôb rovnakého pohlavia by bola v rozpore s Božím”slovom, učením Cirkvi, africkými kultúrnymi tradíciami, zákonmi našich národov a bola by škandalózna pre veriacich,” pokračoval.

Dodal, že “homosexuálne zväzky sú proti rozumu” a “proti prírode.” 

Anyolo zdôraznil, že “požehnanie” “znamená schválenie, dovolenie alebo dokonca poverenie” a že “rovnako ako od ‘z liturgického hľadiska požehnanie vyžaduje, aby to, čo sa požehnáva, bolo v súlade s Božou’vôľou,’ tak aj požehnanie mimo liturgického obradu vyžaduje, aby to, čo sa požehnáva, bolo v súlade s Božou’vôľou.”

Poznamenal tiež, že Katolícka cirkev požehnáva “individuálne osoby bojujúce s hriechom,” “predovšetkým vo sviatosti pokánia a zmierenia.”

Tak ako vo veľkej časti subsaharskej Afriky a na rozdiel od Západu, aj v Keni’sa katolíci vo všeobecnosti pevne držia kresťanského učenia a prirodzeného práva, ktoré sa týka života a rodiny, vrátane homosexuality. 

Katolícki biskupi v regióne’obzvlášť ostro obhajujú kresťanské hodnoty. Zakladateľ katolíckej skupiny v Keni na minuloročnom Rímskom fóre o živote vysvetlil, ako katolícki biskupi v Keni slúžili ako strážcovia rodiny, keď potraty a LGBT ideológiu v krajine presadzoval bývalý americký prezident Barack Obama, ktorého vlastný otec bol Keňan.

Podľa Alice Muchiriovej, vedúcej sekretariátu katolíckych poslancov a spoluzakladateľky Iniciatívy pre duchovnú podporu katolíckych poslancov v Keni (CAMPSSI), kenský prezident’povedal, že akceptovanie homosexuálnych “manželstiev” “nebude”prioritou Kene” po rozhovore s katolíckymi biskupmi svojej krajiny.

Muchiri naznačil, že tamojší katolícki biskupi majú takýto politický vplyv, pretože “v Afrike“počúvame našich biskupov viac ako politikov a globalistov.”

“Takto sme naďalej vyhrávali naše bitky proti globalistom”a ich agende, vysvetlil advokát.