pope-grammick-e1697622060210-810x500.jpg

LGBT "katolícke" skupiny oslavujú Fiducia Supplicans ako podporu homosexuálnych vzťahov

0
Kultúra smrti

LGBT “katolícke” skupiny a jednotlivci chvália Fiducia Supplicans ako nie tak celkom tiché schválenie homosexuálnych vzťahov - ak nie krok k sviatostným homosexuálnym “manželstvám” - zo strany Svätej stolice a zároveň pranierujú prelátov a kňazov, ktorí toto vyhlásenie považujú za otvorený útok na pravdu, podkopávajúci autoritu Písma a magistérium Cirkvi.

“Toto vyhlásenie Vatikánu je dramatickým zvratom dokumentu vydaného približne pred dva a pol rokom, v ktorom sa vyhlasovalo, že požehnanie párom rovnakého pohlavia sa nemôže poskytovať,” povedala Marianne Duddy-Burkeová, výkonná riaditeľka organizácie DignityUSA, ktorá združuje katolíkov identifikujúcich sa s LGBTQ.

V nedávnej tlačovej správe organizácie sa uvádza, že “DignityUSA žehná zväzkom osôb rovnakého pohlavia od 70. rokov 20. storočia a už viac ako 25 rokov vyzýva na rovnaký prístup k manželstvu pre LGBTQIA+ ľudí.”

“Toto je dôležité uznanie, že odmietnutie požehnania spôsobilo mnohým veľkú pastoračnú ujmu a ukazuje ochotu prehodnotiť diskriminačnú a dehumanizujúcu teológiu,” uviedla Duddy-Burkeová. “Je to tiež ako ospravedlnenie práce, ktorú mnohí LGBTQIA+ katolíci a ich spojenci robia už desaťročia, aby vyjadrili naše hlboké presvedčenie, že naša sexualita a rodová identita sú požehnaním od Boha a úplne zodpovedajú tomu, že sme veriacimi katolíkmi.”

Povedal to, čo stúpenci pápeža Františka odmietajú uznať, Duddy-Burke povedal, že Fiducia Supplicans je krokom k úplnej rovnosti a potvrdeniu vzťahov osôb rovnakého pohlavia.

“Z tohto vyhlásenia je jasné, že sviatostné uznanie vzťahov osôb rovnakého pohlavia ešte nie je na stole,” povedala. “Pápež však vyjadril podporu občianskym zväzkom a právnej ochrane párov rovnakého pohlavia a našich rodín. Možno ešte dôležitejšie je, že značná väčšina katolíkov v mnohých krajinách už verí, že vzťahy párov rovnakého pohlavia” sú sväté, požehnané a rovnocenné manželstvu. Môže to trvať nejaký čas, ale plne očakávame, že aj oficiálna cirkev dosiahne toto uznanie.”

“Povzbudzujeme farárov v celej krajine a na celom svete, aby využili toto nové povolenie udeľovať požehnanie párom rovnakého pohlavia, ktoré požiadajú o tento znak potvrdenia,” dodala.

Písaním pre Outreach, jezuitmi prevádzkovaný online zdroj pre LGBTQ katolíkov, otec Mgr. James Martin napísal, že Fiducia Supplicans je “veľkým krokom vpred pre LGBTQ katolíkov,” čiastočne preto, že “pokračuje v nepretržitej pomoci pápeža Františka’ LGBTQ ľuďom.”

Martin vysvetlil:

[D]o októbra sa pápež František trikrát stretol so zástupcami LGBTQ. Niekoľko dní pred začiatkom synody sa stretol so mnou na súkromnej audiencii v Casa Santa Marta; v polovici synody sa stretol s Jeannine Gramick, S.L., spolu s jej tímom New Ways Ministry; a nakoniec, počas generálnej audiencie ku koncu mesiaca, sa stretol s Marianne Duddy-Burkeovou a ďalšími zástupcami Globálnej siete dúhových katolíkov (G.N.R.C.), zastrešujúcej skupinu katolíckych skupín LGBTQ na celom svete.

“Keď už hovoríme o dáždnikoch, v deň tohto posledného stretnutia s G.N.R.C., Petra’sa nad Bazilikou svätého Petra objavila obrovská dúha,” dodal Martin.

“[Fiducia Supplicans] sa vzťahuje na požehnanie párov. Nehovorí’o oddelených jednotlivcoch,” povedal Paul Riofski, 66-ročný homosexuál, podľa reportu v Bay Area Reporter.

Riofski, ktorý je už desaťročia členom sanfranciskej skupiny LGBTQ“Dôstojnosť”, organizácie katolíkov identifikujúcich sa s LGBTQ, komentoval smernicu týkajúcu sa Fiducia Supplicans”, ktorú dal sanfranciský arcibiskup Salvatore Cordileone kňazom svojej diecézy a ktorá sa týka požehnania homosexuálnych párov.

Cordileone’v súkromnom memorande uviedol, že “každý kňaz má právo odmietnuť takéto požehnanie, ak by to podľa jeho úsudku bolo zdrojom akéhokoľvek pohoršenia.”

“Veríme, že naše vzťahy a naša láska sú požehnané Bohom a sú v súlade s Božou”láskou,” pokračoval Riofski. “Najlepšia vec, ktorú [Cordileone] verejne povedal, bolo, že povedal ľuďom, aby si prečítali celý dokument. A ak čítate cirkevné dokumenty, čítajte ich celé a pozrite sa na to, čo’sa propaguje a k čomu sa vyzýva.”

“Je’veľmi jasné, že cieľom tohto dokumentu je otvoriť veci a byť inkluzívnejší a ukázať cestu, ako môžu byť ľudia povzbudení vo svojom živote, aby rástli v láske a priľnutí k evanjeliu,” povedal Riofski. “Niekedy máme rôzne chápanie toho, čo si vyžaduje evanjelium.”

“Vatikán“v inštrukciách pre požehnanie párov rovnakého pohlavia ponúkol jasný súbor parametrov, ako, kedy a čo majú kňazi robiť, keď ľudia žiadajú o takéto požehnanie,” povedal Francis DeBernardo, výkonný riaditeľ New Ways Ministry, skupiny, ktorú Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) v roku 2010 vyhlásila “nemá súhlas ani uznanie Katolíckej cirkvi” vyjadrovať sa k problematike LGBT.

“Inštrukcie boli veľmi jasné a podrobné, a tak sa zdá, že dodatočné komentáre arcibiskupa Cordileoneho’vrátane varovania pred škandálom boli zbytočné,” povedal DeBernardo. “Arcibiskupovo”varovanie môže spôsobiť, že kňazi sa budú zdráhať udeľovať takéto požehnanie, keď oň požiadajú, a môže tiež spôsobiť, že niektoré páry sa budú mať na pozore, aby oň požiadali.”

Arcibiskup Cordileone’memorandom poskytol “ľahkú zámienku pre odmietnutie poskytovania katechéz, ” povedal Stan JR Zerkowski, výkonný riaditeľ ďalšej “katolíckej” LGBTQ afinitnej skupiny, Fortunate Families.

“Odpor voči vzývaniu požehnania páru rovnakého pohlavia a obviňovanie z ‘pohoršenia’ sa zdá byť ľahkou zámienkou pre odmietnutie katechézy, ktorá môže byť v tomto smere pre niektorých náročná, a zdá sa, že chýba milosrdenstvo, prijatie, ako aj pastoračná citlivosť,” povedal Zerkowski.