Screenshot-2024-01-04-at-1.08.53-PM-810x500.png

Maďarský biskup vyzýva kňazov, aby nevykonávali požehnanie homosexuálnym "párom

30
Kultúra života

János Székely, biskup maďarskej diecézy Szombathely, vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva kňazov vo svojej diecéze, aby nevykonávali požehnanie homosexuálnych “párov.”

“Keď pár rovnakého pohlavia žiada o požehnanie, práve tým, že oň spoločne žiadajú, vyjadrujú svoju túžbu po Božom”požehnaní a morálnom”schválení ich vzťahu, ich životného rozhodnutia. Skreslili by sme Kristovo’evanjelium a zanedbali by sme svoju pastoračnú povinnosť voči takémuto páru, keby sme ich požehnali,” napísal Székely 28. decembra.

“Preto v súlade s rozhodnutím Konferencie maďarských katolíckych biskupov’vyzývam farárov v Szombathelyskej diecéze, aby nevykonávali požehnanie párom rovnakého pohlavia. S veľkou láskou a úctou prijímame našich bratov a sestry, ktorí pociťujú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu, ale neschvaľujeme ich nesprávne životné rozhodnutia. Naopak, mali by sme im pomôcť na ceste života podľa Kristovho evanjelia. Pritom budeme ich skutočnými, autentickými pastiermi a bratmi,” dodal biskup.

V celé vyhlásenie od Székely preložené do slovenčiny si môžete prečítať nižšie:

Vážení bratia kňazi,

Vážení veriaci,

ako biskup vašej diecézy sa na vás obraciam v súvislosti s dokumentom s názvom “Fiducia supplicans,” vydaným 18. decembra 2023 o pastoračnej správe o požehnaní.

Dokument zdôrazňuje, že “manželstvo je výlučný, definitívny a nerozlučiteľný zväzok medzi mužom a ženou, prirodzene otvorený plodeniu… Sexuálne vzťahy nachádzajú svoj prirodzený, správny a plne ľudský význam len v tomto kontexte.” (bod 4) “Cirkev vždy považovala za morálne správne len sexuálne vzťahy v manželstve” (bod 11) Dokument tiež zdôrazňuje, že nesmieme morálne ospravedlňovať to, čo nie je v súlade s Božou”vôľou. (body 9 a 11).

Keď pár rovnakého pohlavia žiada o požehnanie, práve tým, že o to spoločne žiadajú, vyjadrujú svoju túžbu po Božom’požehnaní a morálnom schválení ich vzťahu, ich životného rozhodnutia zo strany Cirkvi. Skreslili by sme Kristovo’evanjelium a zanedbali by sme svoju pastoračnú povinnosť voči takémuto páru, ak by sme ich požehnali.

Kristovo’evanjelium hovorí nielen o nekonečnom Božom’milosrdenstve, ale zároveň nás všetkých vyzýva k obráteniu. Ak vynecháme túto druhú časť, stáva sa z neho falošné evanjelium. Ježiš nás vyzýva, aby sme vošli tesnou bránou, lebo cesta vedúca do záhuby je široká (Lk 13, 24). Vyzýva nás, aby sme si udržiavali horiace lampy a boli oblečení na svadobnú hostinu, aby sme v posledný deň nezostali vonku (Mt 22, 11; 25, 1 - 13). Ježiš obhajuje manželstvo s osobitnou silou a žiarlivou láskou: “Od počiatku stvorenia ich Boh stvoril ako muža a ženu. Preto muž opustí svojho otca a matku a spojí sa so svojou ženou a tí dvaja sa stanú jedným telom. Tak už nebudú dvaja, ale jedno telo. Preto to, čo Boh spojil, nech nikto nerozlu… Kto sa rozvedie so svojou ženou a vezme si inú, dopúšťa sa voči nej cudzoložstva. A ak sa ona sama rozvedie so svojím mužom a vydá sa za iného, cudzoloží." (Mk 10, 8-11) “Každý, kto sa žiadostivo pozerá na ženu, už s ňou cudzoloží vo svojom srdci. Ak ti pravé oko spôsobuje pohoršenie, vylúp ho a zahoď. Lepšie je pre teba, aby si prišiel o jednu časť svojho tela, než aby si bol celý uvrhnutý do pekla." (Mt 5, 28 - 29) Biblia a posvätná tradícia Cirkvi’považujú sexuálne vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia za morálne nesprávne (Gn 19; Rim 1, 26 - 27; 1 Kor 6, 9 - 10; 1 Tim 1, 10; KKC 2357). Kristov’zákon je náročný, Božie’milosrdenstvo nie je lacné a jeho láska nie je vlažná.

V súlade s rozhodnutím Konferencie maďarských katolíckych biskupov’ preto vyzývam farárov v Szombathelyskej diecéze, aby nevykonávali požehnanie párom rovnakého pohlavia. S veľkou láskou a úctou prijímame našich bratov a sestry, ktorí pociťujú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu, ale neschvaľujeme ich nesprávne životné rozhodnutia. Naopak, mali by sme im pomôcť na ceste života podľa Kristovho evanjelia. Tým budeme ich skutočnými, autentickými pastiermi a bratmi.

János Székely
Szombathelyský biskup