baby-810x500-1-810x500.jpg

Obrázky potratených detí sú potrebné na zmenu sŕdc zástancov potratov

55
Kultúra života

Nové video organizácie Protect Life Michigan zdôrazňuje dôvody, prečo je podľa nej zobrazovanie fotografií potratených detí životne dôležité pre hnutie za život.

V mimoriadne dobre spracovanom šesťminútovom videu, ktoré vysvetľuje dôvody, prečo sa ich organizácia rozhodla používať obrázky potratených detí na šírenie svojho posolstva za život, Protect Life Michigan uvádza, že “zobrazovanie obetí je kľúčové pre odstránenie nespravodlivosti” potratov.

Naďalej sa venujú trom námietkam, ktoré ľudia vyjadrili v súvislosti so zobrazovaním takýchto obrázkov, a vyvracajú ich. 

1. “Obrázky potratov znevažujú dôstojnosť nenarodených detí.” 

Vieme, že to ani zďaleka nie je pravda. Ani zobrazovanie ich obrázkov nemá za cieľ znevažovať tieto maličké obete vrážd. Ukazovanie fotografií týchto detí si ctí ich životy, dáva im hlas a umožňuje svetu vidieť ich ľudskosť. Núti ľudí konfrontovať sa s realitou potratu a vidieť, čo presne robí s telom maličkého dieťaťa. 

PREČÍTAJTE SI: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Existuje veľa iných oblastí života, kde je šírenie grafických záberov úplne prijateľné. Obrázky holokaustu nám pripomínajú, čo sa môže stať, keď nenávisť vedie k vyvražďovaniu ľudí. Zábery Hamasu’ teroristických akcií nám ukazujú realitu vojny v Izraeli. Dokonca aj video o týraní zvierat, v ktorom vystupuje Sarah McLachlan a jej pieseň “Angel”, ukazuje hrozné týranie, ktorému boli vystavené niektoré zvieratá. A množstvo ľudí, ktorí používajú svoje telefóny na snímanie videí streľby, teroristických útokov alebo akéhokoľvek iného násilného činu, za posledných niekoľko rokov exponenciálne narástlo. Nič z toho sa nerobí s cieľom znevážiť životy ľudí alebo zobrazených zvierat. Práve naopak. Má to’zdokumentovať tragédie, aby sme ľuďom pomohli pochopiť, že život je vzácny, že život je krehký, a umožniť nám vidieť nespravodlivosť na vlastné oči, aby sme pocítili rozhorčenie a snažili sa o zmenu. 

Rozvíjanie empatie voči obetiam je nevyhnutné, ak chceme vytvoriť kultúru, v ktorej sú všetky ľudské bytosti rešpektované a vážené. A v tomto digitálnom veku je jedným zo spôsobov, ako pomôcť ľuďom rozvíjať empatiu k obetiam, ukazovanie obetí.

Niet dôvodu, prečo by sme nemali byť dôslední, pokiaľ ide o obrázky potratených detí. Zlomené telíčka tých najnevinnejších z nás volajú po spravodlivosti a po tom, aby ľudia videli ich ľudskosť, aby sme mohli zastaviť ich zabíjanie, pretože každý deň umierajú po tisíckach.

Tieto deti si zaslúžia byť videné.

2. “Obrázky odcudzujú verejnosť.” 

Podľa organizácie Protect Life Michigan štúdie a skúsenosti ukázali, že to nie je pravda a že obrázky nútia ľudí premýšľať. Zistili, že 30 % ľudí, ktorí sú za potraty a s ktorými sa rozprávajú na verejnosti, zmenilo názor na potraty po tom, ako videli obrázky potratených detí. 

Video ďalej rozpráva príbeh ženy, ktorá povedala zástancom života na floridskej univerzite, že jej kamarátka na nich predtým kričala a nadávala im za to, že ukazovali obrázky, avšak krátko po tomto incidente nečakane otehotnela. Keďže tie obrázky videla a zostali v jej mysli, nemohla potratiť svoje dieťa. 

Toto dokazuje najdôležitejšiu vec: Obrázky zachraňujú životy. Majú skutočne význam. 

ŽIVOTNÉ FAKTY: Late Term Abortion

3. Fotografie spôsobujú, že sa ľudia “cítia nepríjemne.” 

Pravdu povedané, pri pohľade na znetvorené a roztrhané telo nenarodeného dieťaťa by ste sa mali cítiť nepríjemne. Mali by ste sa cítiť znepokojení. Mali by ste sa cítiť smutne. Pozeráte’sa na telo mŕtveho dieťaťa, často na kúsky. Ak ich obrázky nevyvolávajú smútok alebo odpor, niečo s vami nie je v poriadku.

Na obrázky potratených detí jeťažké sa pozerať. Sú však potrebné na to, aby sa dostali k niektorým ľuďom, ktorí zotrvávajú vo svojej tvrdosti. 

Smutné je, že dnes k nim patrí veľa tínedžerov a mladých ľudí, ktorí sa chcú sústrediť len na mantru “moje telo, moja voľba” a ktorí sa rozhodli ignorovať ničivosť tejto voľby. Potrebujú prebudenie a dávku reality. Potrebujú vidieť, že nenarodené deti sú ľudské bytosti, ktoré majú rovnaké právo na život ako vy a ja.

Ukázať tínedžerom a mladým dospelým – a všetkým, ktorí nechápu ľudskosť nenarodeného dieťaťa – čo sa skutočne deje pri potrate, pomôže zmeniť názory a srdcia. 

A to je cieľom hnutia za život – vzbudiť v všetkých ľuďoch ľudskosť, aby videli ľudskosť v všetkých ľuďoch, a potom ich naučiť zaobchádzať so všetkými ľuďmi s rešpektom a dôstojnosťou, ktorú si zaslúžia. 

PREČÍTAJTE SI: Potratár Warren Hern priznáva, že bol 50 rokov chladnokrvným vrahom a nič neľutuje

Susan Ciancio je absolventkou Univerzity Notre Dame a už viac ako 20 rokov pracuje ako spisovateľka a redaktorka; 14 z týchto rokov pôsobí v oblasti ochrany života. V súčasnosti je redaktorkou American Life League’s Celebrate Life Magazine—predného katolíckeho pro-life časopisu v krajine. Je tiež výkonnou editorkou ALL’s Culture of Life Studies Program—- katolíckej pro-life vzdelávacej organizácie predškolského veku do 12 rokov.

RELATED

‘stojí za každú minútu’: Rodičia detí s trizómiou 18 hovoria, že ne’ľutujú, že sa rozhodli pre život