shutterstock_73695520-810x500.jpg

Biden formálne vyradil Ugandu z africkej obchodnej dohody po prijatí zákona proti sodomii

28
Kultúra smrti

Bidenova administratíva minulý mesiac oficiálne vyradila Ugandu z africkej obchodnej dohody, necelý rok po tom, čo táto konzervatívna krajina prijala prísny zákon proti sodomii.  

Biely dom 29. decembra 2023 vydal “Vyhlásenie o prijatí určitých opatrení v rámci zákona o africkom raste a príležitostiach [AGOA] a na iné účely,”, ktorým fakticky vyradil niekoľko krajín, ktoré odolávali tlaku Západu na prijatie agendy LGBT.  

“Prezident pôvodne určil Stredoafrickú republiku, Gabonskú republiku (Gabon), Nigerskú republiku (Niger) a Ugandskú republiku (Uganda) ako prijímajúce krajiny subsaharskej Afriky,” uvádza sa vo vyhlásení. “Obchodný zákon stanovuje, že prezident ukončí určenie krajiny ako prijímajúcej krajiny… ak prezident zistí, že krajina nespĺňa požiadavky.” 

Citujúc toto ustanovenie, notoricky pro-LGBT prezident Joe Biden napísal, že “zistil, že Stredoafrická republika, Gabon, Niger a Uganda nespĺňajú požiadavky.” 

“V súlade s tým,” pokračoval, “rozhodol som sa ukončiť označovanie Stredoafrickej republiky, Gabonu, Nigeru a Ugandy za zvýhodnené krajiny subsaharskej Afriky na účely oddielu 506A Obchodného zákona s účinnosťou od 1. januára 2024.” 

Vyhlásenie prichádza len necelé dva mesiace po tom, ako Bidenova administratíva naznačila plány na vyradenie týchto štyroch afrických krajín z AGOA. Biely dom vtedy povedal, že rozhodnutie súvisí s tým, čo označil za neschopnosť diverzifikovať politiku a akceptovať “medzinárodne uznávané ľudské práva.” 

Uganda bola pod drobnohľadom najmä pre bližšie nešpecifikované “porušovanie ľudských práv”. List z novembra, v ktorom sa navrhuje vylúčenie krajiny’z obchodnej dohody, prišiel viac ako šesť mesiacov po tom, ako ugandská vláda prijala prísny zákon proti sodomii, podpísaný prezidentom Yowerim Musevenim, ktorý trestá homosexuálne správanie. Zákon bol neustále kritizovanýľavicovou Bidenovou administratívou. 

Aj keď Stredoafrická republika nemá rovnaké právne dôsledky pre homosexualitu, jej zákon zakazuje verejné prejavy homosexuality.

Gabon a Niger však boli vyradené z AGOA kvôli prevratom, ktoré viedli k vojenskému vedeniu v ich krajinách, čo ich diskvalifikuje z obchodnej dohody.  

Africký obchodný program umožňuje oprávneným krajinám využívať takmer 2 000 výrobkov na trhu Spojených štátov bez cla. AGOA funguje na základe recipročných hospodárskych opatrení zúčastnených krajín, pričom výhradné určenie oprávnenosti je ponechané na Bidenovu administratívu.  

Požiadavky na oprávnených príjemcov zahŕňajú ustanovenia, že krajiny musia dosahovať “neustály pokrok” v oblastiach “trhového hospodárstva, právneho štátu, politického pluralizmu a práva na spravodlivý proces”, ako aj “zavádzať politiky na zníženie chudoby, boj proti korupcii a ochranu ľudských práv.” 

RELEVANTNÉ 

Ugandský minister obviňuje vládu USA’z používania vízových obmedzení na presadzovanie ‘LGBT agendy’

Uganda odkladá podpis dohody s EÚ kvôli obavám z ľavicovej sexuálnej ideológie